Krewetki zapiekane w pierzynce parmeńsko-łososiowo-serowej

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Zdjęcie:

Dzisiejsza propozycja, to jedno z takich dań, które tworzy się pod wpływem chwili.
Weszłam do kuchni, wyciągnęłam co było w lodówce i zrobiłam.
Składniki same wchodziły mi w ręce.
To także jedno z takich dań, po których zjedzeniu Latosiowy przychodzi i mówi:
Kochanie, to było mistrzostwo!
🙂
Oj tak! To było mistrzostwo i w wyglądzie i w smaku.
A wszystko w małym cudzie mini cocotte! Staub
Zapraszam krok po kroku ja je przygotować.

Zdjęcie: Zdjęcie:

Co nam trzeba-na 1 porcje:
Naczynie do zapiekania-Mini cocotte Staub
2-3 plastry szynki długo dojrzewającej- np. parmeńskiej
krewetki, u mnie indyjskie, ale koktajlowe malutkie tez będą ok.- 3 łyżki stołowe
łosoś wędzony w plastrach-około 30-40 g
ser pleśniowy typu lazur-około 50g
łyżka żurawiny
posiekany ząbek czosnku
szczypta soli
olej do smażenia-łyżeczka

Robimy!

Krewetki obsmażamy na oleju kokosowym/rzepakowym, na mięciutko-lekko przyprawiając szczyptą soli. Lekko!

Dno naszego naczynia lekko natłuszczamy
Zdjęcie:
układamy plastry szynki
Zdjęcie:

Zdjęcie: Zdjęcie: Zdjęcie:

na dno wysypujemy połowę naszych krewetek
Zdjęcie:
Zdjęcie:
Na krewetki kruszymy kawałek sera pleśniowego
Zdjęcie: Zdjęcie: Zdjęcie:
Na ser kładziemy kawałki łososia
Zdjęcie:

Zdjęcie: Zdjęcie:

Układamy drugą warstwę krewetek i posypujemy żurawiną
Zdjęcie:

I posypujemy siekanym czosnkiem
Zdjęcie: Zdjęcie: Zdjęcie:

Kruszymy na wierzch ser pleśniowy
Zdjęcie:

I zawijamy brzegi szynki, zamykając całość.

Zdjęcie:

Zdjęcie: Zdjęcie:

Zdjęcie:

Zapiekamy około 15 minut w 180 stopniach. Zajadamy cieplutkie.
Niebo w gębie kochani!

Zdjęcie: Zdjęcie: Zdjęcie:

Zdjęcie:

 

 

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

65 odpowiedzi na “Krewetki zapiekane w pierzynce parmeńsko-łososiowo-serowej”

  1. Proponuję Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami:
    (4 porcje)

    Składniki:

    4 jajka
    2 pomidory, pokrojone w kostkę lub plasterki
    200 g umytego młodego szpinaku
    1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
    50 g parmezanu, startego na tarce
    1/2 szklanki śmietanki 36%
    100 g masła
    1 szczypta ziół prowansalskich
    sól i pieprz
    Przygotowanie:

    Włącz piekarnik i ustaw go na 240 oC, przygotuj 4 małe naczynka żaroodporne i 1 większe.
    Podgrzej śmietankę na bardzo małym ogniu lub w mikrofalówce i wmieszaj parmezan, czosnek i dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    Na dno małych naczyń żaroodpornych wylej śmietankę, a na nią wyłóż pomidory i szpinak. Następnie na wierzch każdej porcji wbij po jajku, dopraw solą i pieprzem i na koniec zetrzyj na każdą porcję masło.
    Włóż naczynka do większego naczynia, wlej do połowy ich wysokości wrzącą wodę i włóż całość do nagrzanego piekarnika.
    Piecz 10-15 minut, do ścięcia się białka, dbając o to by żółtko zostało płynne. Podawaj z tostami.

  2. W takim naczyniu przygotowałabym pulpeciki z mielonej jagnięciny zapieczone w sosie pomidorowym. Pulpety z ok 500 g mielonej jagnięciny przyprawić ostrą papryką i kuminem do tego dodać drobno posiekaną cebulkę, ząbek czosnku, jedno jajko, natkę pietruszki i jeśli potrzeba bułkę tartą (bułka jest potrzebna w zależności od tego jak tłuste jest mięso, jeśli jest chude i zwarte nie trzeba dosypywać). Sos pomidorowy zrobiony z domowego przecieru, do tego cebula, starta na tarce marchewka. Doprawiony tymiankiem i cząbrem. Wszystko razem zapiekać ok 40 min (w zależności od wielkości pulpecików). Po tym czasie posypać wszystko ostrym żółtym serem i dopiec ok 5 minut. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem, posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
    Katarzyna Marczak

  3. Zapiekany kuskus z jabłkami i twarogiem

    Składniki: (na 4 porcje)

    100 g kaszy kuskus

    1 łyżeczka miodu

    200 g mleka

    2 jabłka

    1 łyżeczka cynamonu

    150 g twarogu półtłustego

    2 łyżki mleka

    1 żółtko

    1 łyżka miodu

    masło do wysmarowania kokilek

    2 łyżki płatków owsianych

    cynamon do oprószenia

    Przygotowanie:

    Mleko zagotować w garnuszku. Gdy zacznie wrzeć, dodać łyżeczkę miodu oraz wsypać kaszę kuskus. Garnuszek przykryć pokrywką i odstawić na bok na 5-10 minut, aż kasza wsiąknie płyn i będzie miękka. Po tym czasie odsączyć na sicie.

    Jabłka umyć, obrać ze skórki i gniazda nasiennego, zetrzeć na tarce. Do startych jabłek dodać łyżeczkę cynamonu, wymieszać.

    Twaróg rozdrobnić widelcem, a następnie wymieszać z dwoma łyżkami mleka, żółtkiem i łyżką miodu.

    4 kokilki o średnicy ok. 9 cm wysmarować masłem. Napełnić je po kolei: warstwą kaszy, twarogiem, jabłkami i ponownie kaszą. Wierzch posypać płatkami owsianymi.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez ok. 20 minut. Następnie wyjąć i oprószyć cynamonem. Podawać od razu. Smacznego!

  4. Crumble malinowo-truskawkowe

    Składniki:

    70 g zimnego masła

    120 g mąki pszennej

    80 g cukru brązowego

    250 g malin

    250 g truskawek

    Przygotowanie:

    Mąkę, brązowy cukier oraz zimne masło zagniatamy rękami do uzyskania kruszonki. Maliny i truskawki umyć, osuszyć. Umieścić je na dnie 4 kokilek/ ramekinek. Obficie posypać kruszonką. Piec w 190 st.C przez około 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z lodami. Smacznego!

  5. W takim naczyniu zrobiła bym KURCZAKA TANDOORI jest przepyszny aromatyczny.
    2 udka bez kości
    1 mały kubeczek jogurtu (ok. 150-200g) typu greckiego (bałkańskiego) lub naturalnego
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka oleju
    3 ząbki czosnku
    kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
    sok z połowy cytryny lub limonki
    2 łyżeczki mieszanki garam masala
    2 łyżeczki roztartych ziaren kolendry
    1 łyżeczka roztartych nasion kminu rzymskiego
    1/2 łyżeczki chili w proszku
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki + do natarcia kurczaka
    1/4 łyżeczki cynamonu
    szczypta szafranu
    sól, pieprz
    kolendra lub Mięso dokładnie myjemy i nacinamy największe kawałki, aby aromaty przypraw przedostały się do środka. Nacieramy kurczaka solą, pieprzem i słodką papryką oraz skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki. Odstawiamy. Do moździerza wsypujemy przyprawy: masalę, kolendrę, kmin, chili, paprykę, kurkumę, cynamon i szafran. Rozcieramy (jeśli nie mamy moździerza rozetrzyjmy przyprawy łyżką). Jogurt wlewamy do dużej miski lub torebki foliowej. Dodajemy do niego koncentrat, olej oraz roztarte przyprawy. Czosnek wyciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy, a imbir obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do marynaty. Mieszamy i wkładamy kawałki kurczaka. Każdy kawałek musi być dobrze obtoczony w marynacie. Wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny (a najlepiej na całą noc!). Po tym czasie wkładamy kawałki do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220-230ºC na ok. 20 minut . Przed podaniem posypujemy kolendrą lub natką pietruszki. Możemy także skropić kurczaka sokiem z limonki.natka pietruszki do posypania

  6. Schab po cygańsku ( na jedną osobę )
    1 max 2 plasterki schabu
    1 marchew
    1 cebula nieduża
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    szczypta ziół prowansalskich
    2 łyżki majonezu light
    2- 3 łyżki sera startego
    sól, pieprz
    Cebule kroimy w cienkie krążki marchew obieramy i kroimy w plasterki . Na dnie naczynia STAUB układamy równomiernie marchew na to kładziemy cebulę warzywa posypujemy papryką i ziołami schab rozbijamy bardzo cienko delikatnie solimy i pieprzymy układamy na warzywach. Smarujemy majonezem tak aby był nim przykryty posypujemy tartym serem. Pieczemy w 190*C przez 1 godzinę pod przykryciem później 15 minut bez przykrycia. jemy sam bądź z ryżem ( polecam tri color)

  7. Ja proponuję Ziemniaczaną zapiekankę z aromatycznym łososiem

    Wyrazista w smaku, pachnąca kminkiem ziemniaczana zapiekanka z łososiem
    w towarzystwie świeżych warzyw oraz aromatycznych przypraw.

    Składniki:
    600g fileta z łososia
    1 ostra papryka chilli
    sok i skórka z 1/2 cytryny
    1kg ziemniaków
    3 czerwone cebule
    2 czerwone papryki
    2 ząbki czosnku
    1 por
    1 łyżeczka pieprzu w ziarnkach
    1 łyżeczka kminu rzymskiego
    sól
    olej rzepakowy

    Wykonanie:
    1. Marynata
    Papryczkę chilli bardzo drobno posiekać, dodać sok i skórkę z połowy cytryny, składniki dokładnie wymieszać.
    2. Filet z łososia umyć i pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i natrzeć marynatą.
    3. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić
    do rozgrzanego garnka z olejem i dusić pod przykryciem. Doprawić roztartymi w moździerzu ziarenkami pieprzu i kminu rzymskiego.
    4. Cebulę bardzo drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oliwie. Następnie dodać czerwoną paprykę pokrojoną
    w kostkę i całość chwilkę dusić. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć liśćmi pora, przełożyć podduszone ziemniaki, podsmażone warzywa a na wierzchu ułożyć zamarynowanego łososia
    6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25-30 minut.
    7. Upieczoną zapiekankę polewać z sosem czosnkowym.

  8. Golonka w piwie

    Golonka wieprzowa 3 Sztuki
    3 Cebule
    2 Marchewki
    2 Pietruszki
    Średniej wielkości seler
    Czosnek (Głowka)
    Jasne piwo 1 butelka
    Musztarda dijon 3 Łyżki
    Miód 3 Łyżki
    Masło 2 Łyżki
    Ziele angielskie 4 Ziarna
    Liść laurowy
    Ziarna pieprzu

    Młoda kapusta
    2 Cebul
    Kopere
    Masło (5 Łyżek)
    Sól
    Pieprz

    PRZEPIS
    W garnku roztop masło, a następnie przysmaż na złoty kolor golonki. Gdy nabiorą koloru, dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i przekrojoną na pół główkę czosnku. zalej wszystko wodą, ale tylko tyle, aby pokryła warzywa.
 Gotuj około 2 godzin, sprawdzając, czy golonka jest miękka. W tym czasie przygotuj marynatę.
W misce wymieszaj butelkę jasnego piwa z musztardą, miodem, solą i pieprzem.Kapustę i cebulę poszatkuj. Na patelni rozgrzej masło i usmaż na nim cebulę razem z kapustą. Gdy się lekko podsmażą i zmiękną, dopraw solą i pieprzem, wyłóż na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziesz piec golonki. Nagrzej piekarnik do 200 ° C.Gdy golonka się ugotuje, przełóż ją do naczynia z kapustą, nasmaruj dokładnie marynatą i włóż do nagrzanego piekarnika na godzinę. Co 15 minut warto podlać golonkę marynatą.
    Sylwia Wiechcińska

  9. Chętnie ugotuję w nim tradycyjną zapiekankę chłopską. Pyszna, tradycyjna potrawa, doskonale pachnie, a przede wszystkim rozgrzewa w zimowe popołudnia.

    Składniki:
    – boczek
    – kiełbasa
    – ziemniaki
    – cebula
    -czosnek
    -jajko
    -śmietana

    Przygotowanie:
    1.Rozgrzej piekarnik do 220 stopni- to proste 🙂
    2. W garnuszku STAUB rozłóż plastry boczku. Nada potrawie aromat i doskonały smak mmmm pycha!
    3.Ziemniaki kroimy w kostkę. Nie może być zbyt drobna- nie chcemy przecież żeby się zbyt rozgotowały.
    4. Resztki boczku oraz kiełbaskę kroimy na drobne kawałki (lub duże jeżeli lubicie kawały mięcha).
    5. Mięso i posiekaną cebulkę podsmażamy na patelni.
    6. Warstwowo układamy ziemniaki, cebule, mięso do garnuszka.
    7. Wszystko doprawiamy sola, pieprzem i czosnkiem. Czosnek możemy przecinać przez pastę lub dodać w całości – wedle upodobania 🙂
    8. W miseczce robimy sos- jajko mieszamy ze śmietana 30%.
    9. Sos wlewamy do przygotowanego garnuszka ze składnikami.
    10. Całość wkładamy do piekarnika na około 45 minut.
    11. 45 minut minęło.. Czy ziemniaki są już miękkie i zarumienione? Jeżeli tak, wyjmujemy potrawę z piekarnika.
    12. Delektujemy się pysznym daniem 🙂 <3

  10. Moja propozycja to Klasyczny Bogracz, idealny na zimowe, mroźne dni.
    1kg mięsa wołowego gulaszowego
    200g wędzonego boczku
    2 średnie cebule
    4 ząbki czosnku
    4 duże słodkie, czerwone lub kolorowe papryki
    1 ostra chilli
    4 duże pomidory
    5 dużych ziemniaków
    2 łyżki słodkiej, wędzonej papryki w proszku
    1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    Po łyżeczce soli, pieprzu, ostrej papryki i cukru
    Woda okolo 600ml

    Mięsko i boczek kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek również, niezbyt drobno. Papryki oczyszczamy z nasion, kroimy w paski, pomidory parzymy i kroimy w ćwiartki, a ziemniaki w kostkę i wkładamy do miski z zimną wodą, żeby nie zciemniały. Stawiamy naczynie żeliwne na gazie, rozgrzewamy. Do środka wkładamy boczek, wytapiamy tłuszcz, dodajemy mięsko i smażymy równomiernie. Wkładamy cebule i czosnek, mieszamy. Wlewamy wodę, aby zakryła mięso i doprawiamy solą, papryką i pieprzem i całą chilli. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu 1,5h, ewentualnie wstawiamy do nagrzanego do 100C piekarnika. W razie potrzeby dolewamy wody. Kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy ziemniaki i dusimy aż będą półtwarde, wtedy dodajemy paski papryki i pomidory, dusimy już tylko 10 minut. Zagęszczamy koncentratem i dodajemy cukier.
    Ja podaję go z gęsta śmietaną i natką pietruszki, ale genialnie sprawdza się na drugi dzień do plackow ziemiaczanych lub naleśników.
    Smacznego!

  11. Moje ulubione 🙂
    COMBER JAGNIĘCY Z SOSEM GRZYBOWYM I PIECZONYMI JABŁKAMI
    Weź:
    kilogramowy comber jagnięcy
    2 łyżki różnokolorowych ziaren pieprzu
    3 łyżki oleju
    sól morską
    2 garści mrożonych kurek
    2 szalotki
    łyżę masła •szklankę śmietanki 18%
    kieliszek białego wina •pęczek pietruszki
    4 małe kwaśne jabłka
    sok z cytryny
    2 łyżki masła
    pół szklanki suszonych żurawin
    pół szklanki czerwonego wina
    2 łyżki cukru
    Rozgrzej piekarnik do 90ºC. Mięso natrzyj solą i grubo utłuczonym pieprzem, odstaw na godzinę. Rozgrzej olej na dużej patelni, przesmaż mięso na złoto, przełóż do brytfanki. Włóż do piekarnika, piecz godzinę. Kurki oczyść, szalotki posiekaj i przesmaż na maśle, aż zmiękną. Dodaj grzyby, smaż, mieszając, kilka minut. Wlej białe wino, odparuj, dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietankę i gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje – około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i trzymaj w cieple. Wino zagotuj w rondelku z cukrem i odparuj, aż zgęstnieje. Wrzuć żurawinę, gotuj 10 minut, odcedź. Z jabłek odetnij czapeczki, usuń gniazda nasienne, skrop sokiem z cytryny i posmaruj masłem. Napełnij żurawiną, wstaw do piekarnika na kwadrans przed końcem pieczenia. Wyjmij mięso, przykryj luźno folią i odstaw na 10 minut. Pokrój w plastry, podawaj z kopytkami lub gnocchi, jabłkami i kurkowym sosem.

  12. Zdecydowanie w garnuszku przygotowała bym zapiekankę makaronową – wegetariańską !

    Składniki:
    -1 opakowanie makaronu świderki,
    -2 opakowania szpinaku mrożonego,
    -ser w kostce,
    -1 cebula,
    -3 ząbki czosnku,
    -śmietana 18,
    -pieprz i sól,
    -zioła prowansalskie.

    Przygotowanie:
    Gotujemy makaron dodając sól. Rozmrożony szpinak smażymy na patelni, dodajemy pieprz i zioła oraz czosnek tarty i cebulę. Jak już będzie gotowe dodajemy ok 2 łyżki śmietany oraz tarty ser. Na zmianę staramy się wykładać makaron-farsz-makaron a na samej górze dajemy dużo sera (może być już w plastrach). Pieczemy przez ok. 40 minut w 200 stopniach. Smacznego 🙂 !
    Julia Koj

  13. Pieczona kaczka z jabłkami i żurawiną:
    1 kaczka o wadze ok 1,5 kg
    Łyżka soku z cytryny
    1 spora łyżka rozmarynu
    1 łyżka majeranku
    4 łyżki żurawiny
    2 łyżki oleju + do wysmarowania formy
    Sól, pieprz,
    3 duże jabłka

    Kaczkę myjemy i osuszamy. Odkrawamy tłuszcz.
    Polewamy sokiem z cytryny, posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem i odstawiamy do lodówki na ok 3 godziny.
    Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w półcentymetrowej grubości plasterki. Starannie mieszamy je z majerankiem i żurawiną i napełniamy tym farszem kaczkę. Następnie związujemy otwór bawełnianą nitką – najlepiej na okrętkę. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170-190°C. Dno naczynia smarujemy olejem. Wkładamy tam kaczkę, skrapiamy lekko wodą i wstawiamy naczynie do rozgrzanego piekarnika.
    Co jakiś czas polewamy sosem z dna naczynia. Po 30 min skóra zacznie się rumienić, w tedy czubkiem noża nacinamy ją w kilku miejscach. Po 45 min przekręcamy ją, żeby równomiernie się upiekła i ładnie zrumieniła także z drugiej strony. Po 70 minutach, wyjmujemy ją na chwilkę z piekarnika i nacinamy nożem skórę między udami a korpusem z obu stron. Przykrywamy kaczkę folią i znów wstaw do piekarnika. Po 20 min wyciągamy.

  14. Fasolowo- pieczarkowa zapiekanka:
    ½ kg zielonej fasoli szparagowej
    30 dag dobrej wędliny
    Ok 6-7 pieczarek
    2 duże cebule
    4 ząbki czosnki
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    ½ szklanki bulionu
    ½ szklanki śmietany 18%
    1 jajko
    ¾ szklanki startego żółtego sera
    Papryka słodka
    Bazylia, oregano
    Sól, pieprz
    Świeża pietruszka

    Z fasolki odcinamy szypułki, dzielimy na pół i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok.10 min.
    Wędlinę kroimy w kosteczki i podsmażamy na patelni. Gdy się zarumieni dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, a na koniec posiekane pieczarki.
    W miseczce wymieszać: rosół, przecier, zioła (poza pietruszką), paprykę, pieprz i sól. Taką mieszankę.
    Śmietanę roztrzepać z jajkiem.
    Zawartość patelni przekładamy do naczynia, zalewamy mieszanką pomidorową, mieszamy, następnie wlewamy na to śmietanę i posypujemy serem.
    Pieczemy 20min w 200st. C. Przy podawaniu posypujemy pietruszką.

  15. A teraz coś nietypowego- dla miłośników pizzy na grubym, puszystym cieście:

    Ciasto:
    250g mąki
    20g drożdży
    Poł szklanki ciepłego mleka
    Płaska łyżeczka soli
    Łyżeczka cukru
    2 łyżki stopionego masła

    sos:
    mały słoiczek przecieru pomidorowego
    ostra papryka
    bazylia
    oregano
    piperz, sól
    Dodaki: (oczywiście mogą być dowolne, ale ja proponuję moje ulubione)
    Cebula
    Cukinia
    5 pieczarek
    20 dag kiełbasy
    Puszka kukurydzy
    Pół papryki

    Drożdże ucieramy z cukrem, odstawiamy do wyrośnięcia, następnie zagniatamy z resztą składników i dajemy pod pierzynę (to mój sekret- w tedy wyjdzie idealne) na ok 1,5 godziny.
    UWAGA! Ciasto drożdżowe wymaga miłości, żeby z nami pracowało 😉

    Składniki sosu mieszamy ze sobą.

    Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni.
    Paprykę kroimy w kostkę, pieczarki i kiełbasę w plastry.

    Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je, przekładamy do naczynia i odstawiamy na 20 min, alby jeszcze podrosło.
    Ciasto smarujemy sosem, na to układy kolejno: cukinię z cebulą, kiełbasę, pieczarki, paprykę, kukurydzę i posypujemy serem.
    Tak przygotowaną wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C i pieczemy ok 25 min.

  16. Zimą zapiekanki to podwójna przyjemność – doskonale rozgrzewają, wypełniają dom aromatem i sycą, sycą jak marzenie. Dlatego w naczynku STAUB przygotowałabym moją ukochaną zapiekankę indyjską – rozgrzewajace i pyszne danie na zimowe dni! 🙂

    * * *

    BIRYANI, czyli zapiekanka z Indiami w tle

    * * *

    Składniki

    500 g dyni startej na tarce jarzynowej (wykorzystałam ostatni okaz z naszego jesiennego ogrodu, schowany bezpiecznie w kuchni letniej – długo wytrzymała)
    1-2 marchewki (też starte)
    150 g pieczarek (w domu mam spory zapas zawekowanych po uprzednim podsmażeniu z cebulką – idealne na taką okazję)
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    2 duże piersi z kurczaka
    3 szklanki bulionu drobiowego
    200 białego ryżu
    2 łyżki oleju rzepakowego

    przyprawy (u mnie jak zawsze – solidna dawka) sól, pieprz ziołowy, chili, słodka papryka, kurkuma (co najmniej łyżka), garam masala, kolendra mielona, równie mielony kmin rzymski, sproszkowana gałka muszkatołowa, szafran, tymianek

    do wysmarowania naczynia żaroodpornego odrobina masła
    do ozdoby przyda się też natka pietruszki albo inne zielsko 😉

    Przygotowanie

    Należy zacząć od siekania, któremu to procesowi kolejno poddajemy cebulę, pierś kurczaka (doprawiając ją wstępnie solą i pieprzem) oraz czosnek (tu można użyć wyciskarki do czosnku, jeśli ktoś ma takie cudo).

    Kolejna czynność przygotowawcza to podgrzanie piekarnika – niech spokojnie dojdzie sobie do ok. 180 stopni Celsjusza, podczas gdy my będziemy pichcić.

    Przyprawy – poza szafranem – mieszamy. Częścią z nich nacieramy kurczaka.

    Cebulę szklimy na dużej patelni (tu wykorzystać trzeba olej rzepakowy)- na małym ogniu. Dodajemy czosnek, podsmażamy jeszcze chwilę, uważając, by nie przypalić niczego, a potem dorzucamy kurczaka wypaćkanego przyprawami. Smażymy aż mięso zyska bielutki kolor w środku. Pod koniec obsmażania dorzucamy pieczarki, żeby się podgrzały (jeśli nie macie gotowca, dorzucamy je wcześniej albo przygotowujemy oddzielnie). I dynię zmieszaną z marchewką (można dodatkowo dosolić, żeby nie pozbawić mieszanki smaku). Smażymy jeszcze jakieś 4-5 minut.

    W tym czasie, nie tracąc czujności, podgrzewamy (lub przygotowujemy z kostki) bulion, a kiedy się zagotuje, dodajemy szafran i resztę mieszanki przypraw. Wyłączamy gaz. Niech się przegryzą.

    Teraz pora na ryż – sypiemy go na patelnię i kontynuujemy smażenie przez minutę, by później zalać całą zawartość patelni bulionem. Sprytny myk mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy gaz.

    Bierzemy duże naczynie żaroodporne i nacieramy je leciutko masłem. Przekładamy do niego to, co do tej pory dusiło się na patelni, zalewając resztą bulionu. Całość trzeba przykryć szczelnie pokrywą (z braku pokrywy – można użyć folii aluminiowej). W nagrzanym piekarniku trzymamy biryani przez jakieś pół godziny. W tym czasie ryż powinien wchłonąć bulion, zmieniając się w aromatyczną żółtawą masę przetykaną gęsto kurczakiem, dynią i pieczarkami. Czy to pachnie jak Indie Nie wiem. Ale wiem, że to jedna z najsmaczniejszych potraw, jakie zdarzyło mi się przygotować. -)

    Polecam!

    P.S. Podajemy z natką pietruszki jako ozdobą, można też użyć startego sera i posypać nim jeszcze ciepłą potrawę. Smacznego! -)

  17. Pierś z kurczaka w boczku
    Pierś nacinamy, tak żeby powstała kieszonka. Przyprawiamy solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz. Do środka wkładamy plaster sera. Owijamy cienkimi plastrami boczku. Do naczynia polanego oliwą układamy mięso, a wokół wkładamy kilka pomidorków koktajlowych. Całość posypujemy ulubionymi ziołami.
    Zamiast pomidorków można zrobić np. biały sos. Osobiście lubię obie wersje 🙂

  18. Kolejna propozycja to „Kurczak nadziewany wątróbką” ale że naczynie jest niewielkich rozmiarów to będzie „Wątrówka w piersi” 🙂
    Ściągamy delikatnie skórę z kurczaka, tak aby nie zrobić w niej dziur. Piersi kroimy jak na grube kotlety. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wątróbkę, cebulę, bułkę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość przyprawiamy i mieszamy. Kotlety układamy obok siebie ale tak aby na siebie nachodziły. Połowę przygotowanej masy kładziemy na kotlety i całość rolujemy. Kiedy powstanie nam mięsna rolada, rozkładamy ściągniętą wcześniej skórę i na całej powierzchni smarujemy drugą połową masy z wątróbką. Na to kładziemy naszą roladę i ponownie zawijamy. Po obu końcach zawijamy sznurkiem, tak aby powstał nam „cukierek”. Całość zapiekamy w brytfance ale nie przykrywamy, aby skóra była chrupiąca. Acha… I wlewamy troszeczkę wody do naczynia 🙂

  19. Wcześniej pekluję udziec z indyka bez kości. Po 3, 4 dniach płuczę, przekładam do garnka rzymskiego, przyprawiam: vegeta, papryka słodka 4 ziarnka jałowca, liść laurowy, pokrojona cebulka, wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Zalewam ciepłą woda i 1/2 szklanki wina (jakie mam) własnej roboty. Wstawiam do piekarnika na 1 1/2 godz. o temp. 180 oC. Po wyłączeniu zostawiam jeszcze w piekarniku na 2-3 godz.. Tak postępuję z wołowiną, szynką, karkówką – mięsa są wyśmienite i kruche. Smacznego

  20. DUSZONY „KRÓL MACIUŚ I”
    Składniki:
    tuszka królika
    śmietana 18% do zabielenia sosu
    trochę mąki do oprószenia naszego Króla
    ziele angielskie, liście laurowe, kilka ziaren pieprzu
    1-2 cebule wg. upodobań
    2-3 łyżki oleju
    ok. 1/2litra bulionu

    Naszego Króla Maciusia I porcjujemy, następnie oprószamy mąką, rzucamy na rozgrzany olej, przypiekamy z każdej strony.
    Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, wskazane użycie żeliwnego garnuszka STAUB, posypujemy pokrojoną w półksiężyce cebulą, dodajemy kilka listków laurowych, trochę ziela angielskiego oraz parę ziarenek pieprzu. Wlewamy bulion i wstawiamy naczynie do piekarnika ok. godzina w 180 stopniach .
    Jeśli ktoś lubi może naszego monarchę posypać ulubioną, a pasującą przyprawą, w końcu KRÓL nie jedno ma imię, ja używam przyprawy do pospolitego kurczaka. Po godzinie duszenia sprawdzamy, czy mięso jest miękkie, zabielamy sos śmietaną i… delektujemy się iście królewskim daniem.
    SMACZNEGO!!!!

  21. A ja zaproponuję coś, co może samo w sobie daniem nie jest, ale nie ma osoby, która mając przed sobą pyszny, cieplutki i pachnący, nie pokusiłaby się o zjedzenie całości.

    Mowa o starym polskim chlebie wypiekanym w żeliwnym garze. Taki chleb robiła moja babcia i często gości w naszym domu.

    Proporcje mogą być zmienne w zależności od wielkości naczynia. Ja standardowo robię z tych poniżej

    350 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
    150 g mąki żytniej chlebowej (typ 720)
    łyżeczka soli
    pół litra letniej wody
    opakowanie suszonych drożdży
    kminek, czarnuszka lub pestki w zależności od preferencji (ja uwielbiam z mieszanką pestek dyni i kminku)

    Mąki wsypuję do miski i mieszam z nasionami i solą. drożdże zalewam 400 ml letniej wody i dokładnie mieszam tworząc rozczyn. Stopniowo wlewam rozczyn do mąk i zagniatam. Jeżeli ciasto dalej jest sypkie dolewam pozostałe 100 ml wody. Ciasto powinno być lepkie ale tworzące gładką masę.

    Odstawiam w ciepłe miejsce w misce przykrytej wilgotną ściereczką na 6-8 godzin a najlepiej na całą noc (tj 10h)
    Gdy podrośnie (nie jest to wzrost tak spektakularny jak przy traycyjnym cieście drożdżowym np. drożdżówce)
    smaruję gar masłem i wysypuje dokładnie otrębami. Chleb formuję w bochenek i wkładam do naczynie. Nacinam chlebek i znów zostawiam na 5-6 godzin Po ty czasie nagrzewam piekarnik do 220 st. Gar przykrywam, wstawiam i piekę tak 25 minut Na kolejne 25-40 minut odkrywam chleb.
    Kiedy pukając w wierzch chleba usłyszymy charakterystyczny dźwięk wypieczonej skórki, wypiek jest gotowy. Wyciągamy z garnka i studizmy na kratce. Jednocześnie powstrzymujemy apetyt. Chlebek powinien poleżakować przynajmniej 24 godziny

    Żebrowska Michalina

  22. Witam,

    Ja z chęcią przyrządziłabym Duszaki z przepisu Ewy Wachowicz.

    Składniki :
    1 kg ziemniaków
    1 marchew
    1 cebula
    300 g boczku
    1 kg kiełbasy
    200 g słoniny
    kilka liści kapusty
    3 liście laurowe
    sól, pieprz
    pieprz ziarnisty

    Dno i boki kociołka,naczynia wykładamy słoniną pociętą w plasterki. Na słoninę wykładamy liście kapusty, dno i boki ( kilka liści zostawić na później ). Wszystkie pozostałe składniki tniemy również w plastry.
    Na dno wykładamy warstwę ziemniaków, potem trochę marchwi,cebuli. część boczku i kiełbasy. Przyprawić pieprzem, pieprzem ziarnistym, liśćmi laurowymi i solą. Następnie wykładamy kolejną warstwę zaczynając znowu od ziemniaków itd aż do wyczerpania składników.Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Całość pokrywamy pozostałymi liśćmi kapusty. Naczynie zamykamy i stawiamy na niewielkie ognisko. Pieczemy 40-60 minut w zależności od grubości pokrojonych ziemniaków.

    Danie można również przygotować w piekarniku ale ja wolałabym skosztować tego z ogniska 🙂

    Smacznego 🙂
    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna
    Kuchenne fascynacje

  23. Tortilla inaczej

    Składniki:

    2 małe piersi z kurczaka,

    1 średniej wielkości cebula,

    przyprawa do kurczaka,

    4 duże placki pszenne tortilla,

    słoik sosu meksykańskiego ok. 600 g,

    ser żółty edamski,

    olej do smażenia,

    słodka papryka,

    sos czosnkowy:

    2 łyżki śmietany 18%

    2 łyżki jogurty naturalnego

    1 ząbek czosnku

    szczypta soli i pieprzu

    Przygotowanie:

    Piersi z kurczaka nacieramy przyprawami do kurczaka i smażmy na oleju, na małym ogniu.Smażymy tak długo, aż staną się miękkie i mięso nie będzie surowe w środku. Kiedy piersi są już dobrze usmażone, rozdrabniamy je na kawałki przy pomocy widelców.
    Następnie na tej samej patelni, na której smażyliśmy mięso, smażymy teraz cebulkę. Ważne aby jej nie myć, wtedy cebulka przejdzie przyprawami i smakiem kurczaka.
    Kiedy mamy już gotowy farsz, zabieramy się za przygotowanie sosu.
    Żeby przygotować sos czosnkowy, należy do niewielkiej miseczki dodać dwie łyżki śmietany, dwie łyżki jogurtu naturalnego, szczyptę soli, pieprzu oraz starty na drobnej tarce ząbek czosnku. Całość dokładnie mieszamy widelcem do połączenia się składników.
    Wracamy teraz do tortilli, Sos meksykański ze słoiczka przelewamy do szerokiego naczynia ( tak aby było nam wygodnie maczać w nim gotowe tortille). Rozkładamy placki pszenne i nakładamy do nich farsz. Najpierw smarujemy placek sosem meksykańskim, następnie nakładamy widelcem pierś z kurczaka z cebulką a na końcu ser edamski pokrojony w paski. Całość zwijamy w rulon jak naleśnik.
    Gotowy rulon tortilli kroimy na połowę i maczamy całość dokładnie w sosie meksykańskim. Tak przygotowane małe tortille układamy w naczyniu żaroodpornym jedna obok drugiej. Całość posypujemy startym żółtym serem i czerwoną słodką papryką,
    Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godz., po upływie tego czasu, zdejmujemy pokrywkę naczynia żaroodpornego i pieczemy jeszcze 8 minut.
    Gotową tortillę podajemy z sosem czosnkowym.

    Karolina Jenderko

  24. Twoje danie wygląda obłędnie, aż chce się biec do kuchni! Niestety, w studenckiej kuchni brak żeliwnego garnka ://
    Ze swojej strony proponuję znane i lubiane gołąbki, w nieco zmienionej wersji!

    Unowocześnione gołąbki

    Składniki:
    ok150g quinoa
    kapusta włoska
    ok0,5kg mięsa mielonego (polecam wołowe, tłuste)
    boczek
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    przyprawy wg uznania (pieprz, sól, gałka muszkatałowa, imbir suszony, kurkuma, etc.)

    Przygotowanie:
    Komosę ryżową gotuję zgodnie z wymaganiami i odstawiam do ustygnięcia. Na patelni lekko podsmażam boczek pokrojony w cienkie paseczki, a gdy wytopi się z niego tłuszcz boczek odkładam, a na tłuszczu podsmażam pokrojoną cebulkę oraz czosnek. Dodaję mięso mielone i przyprawy wg uznania (każdy ma inne wymagania smakowe, jednak polecam dodać dużo pieprzu, troszkę soli, gałki, kurkumy dla koloru, można również troszkę ostrej papryki czy tymianku). Gdy mięso troszkę się podsmaży, dodaję boczek i odkładam obok komosy.
    W tym czasie zagotowuję wodę w dużym garnku i obieram liście kapusty. Na gotującą się wodę wrzucam liście (na przemian, aby łatwiej je było później wyciągać) i gotuję przez chwilę aby zmiękły. Ostrożnie wyciągam i rozkładam na blacie/ściereczce. Jeśli któreś liście mają twarde łodygi, ubijam je lekko młotkiem kuchennym (zostawiam parę liści aby wyłożyć nimi naczynie do zapiekania/żeliwne).
    Kiedy wszystkie składniki ostygną, mieszam komosę z farszem (ważne aby był tłusty, musi się połączyć i ładnie lepić!), wybieram liścia na którym układam porcję farszu (mniej więcej mieszczącą się w dłoni), a później starannie zawijam gołąbka (najpierw boki do środka, później roluję ciasno). Tak postępuję z każdym kolejnym, aż do wyczerpania farszu bądź liści.
    Do naczynia wyłożonego liśćmi układam przygotowane gołąbki, jeden obok drugiego, kolejno warstwami do góry i przykrywam kolejną warstwą liści. Wszystko zalewam wodą (min. do połowy naczynia), przykrywam i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180/200stopni na ok1h uważając by woda nie wyparowała.
    Później najtrudniejsze zadanie, pilnować się przed pożarciem wszystkiego na raz!
    Danie znane od lat, lekko zmodyfikowane do dzisiejszych standardów, lecz wciąż smaczne!

    Bon apppetit!

    Julia Osielczak

  25. Pierś z gęsi
    Składniki:

    2 piersi z gęsi,

    1 średniej wielkości cebula,

    4 ząbki czosnku,

    1 łyżeczka majeranku,

    1 łyżeczka słodkiej papryki,

    sól, pieprz

    Przygotowanie.

    Pierś z gęsi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć przyprawami: majerankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po upływie 2 godzin nagrzać piekarnik do 190 stopni C. Pierś z gęsi przełożyć do naczynia żaroodpornego, odłożyć plasterkami cebuli i startym na tarce czosnkiem.
    Piec pod przykryciem godzinę. Po upływie tego czasu ponacinać skórę na gęsi i polać wytopionym tłuszczem. Piec w piekarniku jeszcze pół godziny, ale już bez pokrywki i podlewać tłuszczem co ok. 10 min. Można podawać z kaszą gryczaną. Smacznego!

  26. Zapiekanka ziemniaczana
    Zapiekanka ziemniaczana to pyszne danie, którą można podawać osobną, ale równie dobrze pasuje jako dodatek do ryb lub mięsa.

    Składniki:

    3-4 duże ziemniaki

    200 ml śmietany 22%

    50 ml mleka

    6 łyżek startego żółtego sera

    masło do wysmarowania formy

    sól i pieprz

    gałka muszkatołowa

    mielona słodka papryka

    Ceramiczną formę smarujemy masłem, piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry ( grube plastry mogą spowodować, że ziemniaki będą w środku surowe). Na spodzie formy układamy plastry ziemniaków. Przyprawiamy całość pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Do dzbanka przelewamy mleko i śmietankę. mieszamy do połączenia się składników. Polewamy ziemniaki połową mlecznego płynu. Posypujemy całość połową startego sera. Ponownie układamy warstwę z ziemniaków, dodajemy przyprawy i zalewamy śmietanką z mlekiem. Posypujemy startym serem i mieloną słodką papryką. Wstawiamy do piekarnika na ok. 50 min. Można podawać z sosem czosnkowym.

  27. Szparagi z pomidorkami szynką i jajkiem

    Składniki:
    (1 porcja)

    – trochę masła lub oliwy do wysmarowania formy
    – 6 – 8 zielonych szparagów (zależnie od ich grubości)
    – 1 plaster szynki długodojrzewającej (u mnie westfalska)
    – 3 pomidorki daktylowe
    – 1 jajo
    – sól i pieprz czarny mielony do smaku
    – trochę posiekanego szczypiorku

    Przygotowanie:

    Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą lub masłem. Szparagi dokładnie umyć, w szczgólności głowki, gdyż czasem kryją się w nich ziarenka piasku. Odłamać i odrzucić stwardniałe końcówki szparagów, pozostałą część pokroić ukośnie na 4 części i ułożyć na dnie naczynia, główki odkładając na bok.

    Szynkę porwać palcami na mniejsze kawałki, ułożyć w naczyniu na szparagach. Następnie po bokach naczynia ułożyć główki szparagów i pomidorki przekrojone na pół, pozostawiając po środku wgłębienie na jajo. Wbić jajo, oprószyć solą i pieprzem.

    Naczynie przykryć pokrywą, wstawić do piekarnika, piec ok. 10-15 minut (do czasu ścięcia białka). Po upieczeniu posypać potrawę posiekanym szczypiorkiem. Podawać z tostami lub grzankami.

  28. Takie maleństwo na malutkie łakomstwo 🙂
    Wątróbka w cieście francuskim.
    Składniki:
    1/3 gotowego ciasta francuskiego
    ok 150 g wątróbki u mnie drobiowa
    pół małej cebuli
    ząbek czosnku
    malutka marchewka
    2 łyżeczki dżemu jabłkowego (bądź kawałek świeżego jabłka)
    masło
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz
    odrobina octu jabłkowego (powinno być białe wino ale ocet jabłkowy świetnie zastępuje )

    Wątróbkę pokroić i wrzucić na rozgrzane masło. Jak się chwilę podsmaży dodajemy starkowaną marchew, cebulę pokrojoną w piórka, czosnek, i dusimy pod przykrywką. Na koniec dodajemy dżem jabłkowy, ocet i przyprawy do smaku.
    Foremkę smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Na ciasto wykładamy farsz i z wierzchu zakrywamy ciastem francuskim. Dla ładniejszego efektu możemy posmarować ciasto rozbełtanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na około 15 min.
    Można jeść na ciepło jak i na zimno.

  29. I jeszcze malutki deser 🙂
    Clafoutis z jagodami

    50 g twarożku kanapkowo – sernikowego
    30 ml mleka
    1 jajk0
    20 g mąki
    10 g cukru pudru
    60 g jagód lub borówek amerykańskich
    masło do natłuszczenia foremek

    Sposób przygotowania:
    Foremkę do zapiekania posmarować masłem. Twarożek, mleko, jajka, cukier i mąkę zmiksować na gładką masę, wylać do foremki, na wierzchu ułożyć owoce, zapiekać ok 20 minut w 190 stopniach C. Podawać na ciepło, oprószone cukrem pudrem.

  30. Jagnięcina z morelami:

    2 łyżki oliwy z oliwek
    600 g chudej jagnięciny, pokrojonej w kostkę
    1 cebula, drobno posiekana
    2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    sok i skórka z 1 pomarańczy
    1 laska cynamonu
    1 łyżeczka miodu
    sól i pieprz do smaku
    175 g suszonych moreli (suszonych bez dodatku siarki)
    50 g migdałów w płatkach

    Na patelni podsmażyć jagnięcinę ok. 5 minut, przełożyć do naczynia STAUB. Na tłuszczu pozostałym z jagnięciny zeszklić cebule i czosnek, dodać skórkę i sok z pomarańczy, cynamon i miód. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać wszystko razem i dodać do mięsa. Do naczynia wlać wodę aby zakryła mięso, przykryć pokrywka i piec około godziny w 160 stopniach. Dodać morele i piec jeszcze 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
    Migdały uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu i posypać nimi jagnięcinę tuż przed podaniem.

  31. Zapiekanka z kaszy na słodko:
    Składniki:

    – 2 szklanki kaszy jaglanej
    – 2 szklanki wody
    – 2 szklanki mleka
    – 1 łyżeczka masła
    – szczypta soli

    Masa serowa:

    – 400g twarogu (2 kostki po 200g; najlepiej tłustego lub śmietankowego)
    – garść rodzynek
    – 1 łyżeczka masła
    – 3-4 łyżki cukru
    – aromat waniliowy
    – 2 jajka
    – szczypta soli

    Masa jabłkowa:

    – 3 duże jabłka
    – 1-2 łyżki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
    – ½ łyżeczki cynamonu
    – 2 goździki, szczypta mielonego kardamonu (opcjonalnie)

    Kruszonka:

    – 1/3 kostki masła
    – 2/3 szklanki mąki
    – 4 łyżki cukru

    Kaszę opłukać na sicie pod bieżącą wodą, ewentualnie przelać wrzątkiem, aby pozbyć się nadmiaru goryczki. W garnku zagotować wodę z mlekiem. Kiedy się zagotuję wsypać kaszę, dodać nieco soli i 1 łyżeczkę masła. Gotować na małym ogniu, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Pozostawić kaszę w przykrytym garnku jeszcze przez ok. 15 minut, aż dojdzie.

    Ser dokładnie wymieszać, bądź zmiksować z jajkami. Dodać cukier oraz aromat waniliowy (może być także cukier waniliowy). Jabłka umyć, obrać ze skórek, usunąć gniazda nasiennie, podzielić na ćwiartki. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Uprażyć przez parę minut w rondelku z cukrem, cynamonem, goździkami i kardamonem. Z masła, mąki i cukru przygotować kruszonkę, rozkruszając ją dłońmi.

    Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wyłożyć połowę kaszy, wygładzić zwilżoną wodą łyżką. Wyłożyć masę serową, jabłka i drugą część kaszy. Posypać kruszonką. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i zapiekać do zarumienienia przez 30 minut. Podawać gorącą.

    Smacznego!

  32. Szybkie ciasto pomarańczowe:

    1 duża pomarańcza
    300 g cukru
    75 ml oliwy z oliwek extra virgin
    280 g mąki pszennej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    4 duże jajka
    2 łyżeczki aromatu waniliowego

    Rozgrzać piekarnik do 190 C. Wysmarować tłuszczem naczynie.Odciąć twardsze części skórki na dole i na górze pomarańczy. Pokroić pomarańczę w plasterki i usunąć pestki. Zmiksować miąższ wraz ze skórką w robocie kuchennym. Dodać 1/3 cukru i oliwę i kontynuować miksowanie, aby wszystko się dobrze połączyło.
    Przesiać razem mąkę i proszek dopieczenia.
    Zmiksować jajka z pozostałym cukrem za pomocą ręcznego miksera, mieszając przez co najmniej 5 minut, aż masa będzie bardzo puszysta. Mieszając, dodać połowę mąki z proszkiem, następnie pomarańczę z wanilią, a następnie resztę mąki. Wymieszać dobrze, ale nie mieszać za długo.
    Przelać ciasto do przygotowanego naczynia i wygładzić wierzch. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec jeszcze przez 30 minut. Piec aż ciasto będzie złocistobrązowe, a wetknięta w nie wykałaczka wyjdzie czysta. Ostudzić i zajadać.

  33. 600 ml bulionu warzywnego
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    szczypta mielonego kminu rzymskiego
    200 g porów, przekrojonych wzdłuż na pół, a następnie w plasterki
    225 g pasternaku, pokrojonego w 1 cm kostkę
    600 g dyni, obranej i pokrojonej w 1 cm kostkę
    400 g zielonej lub żółtej cukinii, pokrojonej w plasterki
    1 czerwona papryka, posiekana
    100 g suszonych moreli, pokrojonych
    400 g fasoli jaś z puszki, osączonej
    szczypta chili (według uznania)
    sól i pieprz
    Do przybrania
    30 g orzeszków piniowych
    siekana natka pietruszki lub kolendra

    Do garnka z pogrzanym bulionem dodać kurkumę, mieloną kolendrę oraz kmin rzymski, wymieszać. Dodać pory i pasternak. Przelać do naczynia do zapiekania dodać dynię, cukinię i czerwoną paprykę. Zapiekać ok 1 minut w temperaturze 180 stopni, nastepnie dodać morele, fasolę jaś oraz chili i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zmniejszyć temp do 150 stopni przykryć i dusić przez 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
    Uprażyć orzeszki piniowe na patelni, cały czas mieszając, aż zaczną się przyrumieniać i wydawać charakterystyczny aromat. Przełożyć na deskę do krojenia i grubo posiekać.
    Spróbować potrawę i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z kuskusem. Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami piniowymi oraz natką pietruszki lub kolendrą.

    1. Zapiekanka dyniowo-fasolowa.

      600 ml bulionu warzywnego
      1/2 łyżeczki kurkumy
      1/2 łyżeczki mielonej kolendry
      szczypta mielonego kminu rzymskiego
      200 g porów, przekrojonych wzdłuż na pół, a następnie w plasterki
      225 g pasternaku, pokrojonego w 1 cm kostkę
      600 g dyni, obranej i pokrojonej w 1 cm kostkę
      400 g zielonej lub żółtej cukinii, pokrojonej w plasterki
      1 czerwona papryka, posiekana
      100 g suszonych moreli, pokrojonych
      400 g fasoli jaś z puszki, osączonej
      szczypta chili (według uznania)
      sól i pieprz
      Do przybrania
      30 g orzeszków piniowych
      siekana natka pietruszki lub kolendra

      Do garnka z pogrzanym bulionem dodać kurkumę, mieloną kolendrę oraz kmin rzymski, wymieszać. Dodać pory i pasternak. Przelać do naczynia do zapiekania dodać dynię, cukinię i czerwoną paprykę. Zapiekać ok 1 minut w temperaturze 180 stopni, nastepnie dodać morele, fasolę jaś oraz chili i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zmniejszyć temp do 150 stopni przykryć i dusić przez 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
      Uprażyć orzeszki piniowe na patelni, cały czas mieszając, aż zaczną się przyrumieniać i wydawać charakterystyczny aromat. Przełożyć na deskę do krojenia i grubo posiekać.
      Spróbować potrawę i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z kuskusem. Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami piniowymi oraz natką pietruszki lub kolendrą.

  34. Zapiekanka dyniowo-fasolowa

    600 ml bulionu warzywnego
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki mielonej kolendry
    szczypta mielonego kminu rzymskiego
    200 g porów, przekrojonych wzdłuż na pół, a następnie w plasterki
    225 g pasternaku, pokrojonego w 1 cm kostkę
    600 g dyni, obranej i pokrojonej w 1 cm kostkę
    400 g zielonej lub żółtej cukinii, pokrojonej w plasterki
    1 czerwona papryka, posiekana
    100 g suszonych moreli, pokrojonych
    400 g fasoli jaś z puszki, osączonej
    szczypta chili (według uznania)
    sól i pieprz
    Do przybrania
    30 g orzeszków piniowych
    siekana natka pietruszki lub kolendra

    Do garnka z pogrzanym bulionem dodać kurkumę, mieloną kolendrę oraz kmin rzymski, wymieszać. Dodać pory i pasternak. Przelać do naczynia do zapiekania dodać dynię, cukinię i czerwoną paprykę. Zapiekać ok 1 minut w temperaturze 180 stopni, nastepnie dodać morele, fasolę jaś oraz chili i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zmniejszyć temp do 150 stopni przykryć i dusić przez 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
    Uprażyć orzeszki piniowe na patelni, cały czas mieszając, aż zaczną się przyrumieniać i wydawać charakterystyczny aromat. Przełożyć na deskę do krojenia i grubo posiekać.
    Spróbować potrawę i w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z kuskusem. Przed podaniem posypać posiekanymi orzeszkami piniowymi oraz natką pietruszki lub kolendrą.

    (dubluję komentarz bo w poprzednim nie podałam nazwy potrawy)

  35. A ja zrobiłabym gołąbki w formie zapiekanki – Warstwy kapusty przełożone warstwą mięsa z ryżem

    Składniki:
    ok. 1 kg białej kapusty
    500 g mięsa mielonego z indyka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    5 jajek
    250 ml śmietany 30%
    3 torebki ryżu
    3 łyżki zarodków pszennych lub otrębów
    sól, pieprz
    słodka papryka mielona
    ostra papryka mielona
    przyprawa do mielonego
    zioła prowansalskie
    olej do smażenia
    Wykonanie:

    Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, studzimy. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż cebula lekko zbrązowieje. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i szatkujemy. Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Do mięsa dodajemy 1 jajko, zarodki pszenne lub otręby i mieszamy ręką, aby wszystkie składniki się połączyły. Następnie dodajemy ugotowany, ostudzony ryż oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i mieszamy wszystko łyżką.
    Naczynie smarujemy masłem. Na dno układamy warstwę poszatkowanej kapusty, na kapustę wykładamy połowę mięsa z ryżem. Następnie układamy drugą warstwę kapusty i na nią drugą połowę mięsa z ryżem. Na końcu układamy trzecią warstwę kapusty.
    Jajka rozbełtujemy, mieszamy ze śmietanką, przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy nimi składniki w naczyniu. Zakrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50-60 min.

  36. Cebule nadziewane szynką
    Składniki:
    -4 duże cebule
    -250 g chudej szynki
    -1 szklanka ugotowanego ryżu
    -1 łyżeczka soku z cytryny
    -3 twarde mięsiste pomidory
    – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    -3 łyżki masła
    -szczypta pieprzu cayenne
    -sól, pieprz
    na sos:
    -200 g topionego serka
    -3 łyżki mleka
    -1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
    – 1 łyżka posiekanych świeżych ziół(tymianek, mięta, melisa)
    -1/2 łyżeczki mielonej papryki
    Wykonanie:
    Obrać cebulę i wrzucić na osolony wrzątek(2-3 minuty), wyjąć łyżką cedzakową, przelać zimną wodą i osączyć. Delikatnie wyjąć środek, zostawiając warstwę o grubości 2-3 centymetrów. Ryż skropić sokiem z cytryny, wymieszać, odstawić na klika minut. Przygotować farsz: wydrążony miąższ posiekać, szynkę drobno pokroić. Sparzone pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę(usunąć pestki). Na głębokiej patelni stopić dwie łyżki masła, zeszklić cebulę, dodać szynkę, pomidory, ryż i mieszając smażyć około 3 minut. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, przyprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne i ewentualnie szczyptą cukru. Zmieszać z posiekaną natką pietruszki. Farszem napełnić cebule, ułożyć je w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu i zapiekać około 5 minut. Serek utrzeć z mlekiem, śmietaną i podgrzać, aż ser się rozpuści, po czym zmieszać z papryką i ziołami. Sosem zalać cebule i zapiekać około 8 minut.
    Magdalena Brzęk

  37. Selery nadziewane mięsem z drobiu
    Składniki:
    – 4 spore bulwy selera
    -sok i otarta skórka z 1 cytryny
    -4 łyżki masła
    -300 g mielonego mięsa z drobiu
    -1 mała cebula
    -4 łyżki posiekanego koperku
    -1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    -1 jajko
    -1 łyżka mąki
    -1/4 szklanki bulionu z kurczaka
    -1 szklanka śmietany
    -po szczypcie cukru, startej gałki muszkatołowej i mielonego imbiru
    -1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    -3 łyżki startego żółtego sera
    Wykonanie:
    Wyszorowane selery wrzucić na osolony wrzątek, gotować 20 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. Obrać ze skóry, ściąć wierzchy, łyżeczką delikatnie wydrążyć miąższ, zostawiając półtoracentymetrowe ścianki. Skropić sokiem z cytryny. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać lekko solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Drobno pokroić cebulę i zeszklić na stopionym maśle(łyżka), ostudzić, połączyć z mielonym mięsem, dodać łyżkę posiekanego koperku, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, wbić jajko i dokładnie wyrobić masę. Tak przygotowanym farszem nadziewać wydrążone selery. W rondelku stopić 2 łyżki masła, dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę. Rozprowadzić zimnym bulionem i cały czas mieszając, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać sok z cytryny, sól, pieprz, imbir, gałkę muszkatołową, cukier i przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać. Do gęstego sosu wlać śmietanę, wymieszać, podgrzać(nie gotować). Żaroodporne naczynie posmarować masłem, polać sosem, posypać tartym żółtym serem i grudkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać 30 minut. Przed podaniem posypać koperkiem.
    Magdalena Brzęk

  38. Zapiekanka a la musaka
    Składniki:
    -250 g mielonej wołowiny
    -cebula
    -puszka pomidorów(bez skórki)
    -marchewka
    -1/2 szklanki czerwonego wina
    -sól, pieprz
    -oregano
    -400 g ziemniaków
    -olej
    Wykonanie:
    Cebulę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć i poddusić razem w niewielkiej ilości oleju. Dodać i podsmażyć mielone mięso. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Podlać winem, przyprawić solą i pieprzem, oprószyć oregano i gotować 30 minut na małym ogniu. Obrane ziemniaki pokroić w bardzo cienkie plasterki i układać warstwami na przemian z mieszanką mięsno-warzywną w natłuszczonej żaroodpornej formie.
    Sos:
    -1/2 szklanki mleka
    -jajko
    Mleko zagotować, ostudzić, wbić jajko i roztrzepać. Polać sosem zapiekankę, nieco ją rozpulchniając widelcem, aby mleko z jajkiem mogło przedostać się pod spód. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
    Magdalena Brzęk

  39. Moja propozycja to egzotyczna zapiekanka z bakłażanem. To wyśmienite, pięknie prezentujące się danie obok, którego nie można przejść obojętnie!

    SKŁADNIKI:
    – 1 bakłażan
    – 1 filet z piersi kurczaka zagrodowego
    – 1/2 mango
    – 1 mała puszka mleka kokosowego (200 ml)
    – 2-3 łyżki śmietany 36%
    – 3 łyżki orzeszków ziemnych
    – 1/2 szklanki suchego ryżu jaśminowego
    – 50 g sera feta
    – 4 łyżki oleju roślinnego, sól, świeżo mielony pieprz, 1 łyżka przyprawy tandoori lub curry, 1 łyżeczka cukru trzcinowego
    – 1 garść kolendry

    PRZYGOTOWANIE:
    1. Bakłażana kroimy nożem na cienkie plastry, smarujemy przy pomocy pędzelka olejem, oprószamy solą i grillujemy na patelni grillowej z obu stron aż pojawią się paseczki, a bakłażan stanie się lekko rumiany.
    2. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    3. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Połowę ilości drobno siekamy.
    4. Mango kroimy w słupki.
    5. Kurczaka dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy go w paseczki, które łączymy z olejem i mieszanką przypraw tandoori lub curry i odstawiamy na około 30 minut. Po upływie tego czasu smażymy mięso około 6 min., od czasu do czasu mieszając, aż stanie się lekko rumiane z każdej strony.
    6. Do kurczaka wlewamy mleko kokosowe, gotujemy aż sos zgęstnieje, po czym dodajemy śmietanę kremówkę i 1 łyżeczkę cukru trzcinowego. Patelnię zdejmujemy z ognia dodajemy ugotowany ryż, mango oraz posiekane orzeszki ziemne. Całość mieszamy i jeśli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem.
    7. Mini cocotte Staub smarujemy niewielką ilością oleju, układamy plastry grillowanego bakłażana, a następnie wykładamy zawartość patelni. Zawijamy plastry bakłażana „domykając” naszą zapiekankę. Całość zapiekamy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół). Upieczone danie posypujemy pozostałymi orzeszkami, pokruszonym serem feta oraz posypujemy listkami kolendry. Podajemy z sokiem z mango.

  40. WARZYWNY ZAPIECEK

    Kiedy były małe, moje córki myślały, że zapiecek to rodzaj zapiekanki. Ta nazwa przetrwała w naszej rodzinie i do dziś określamy tak niektóre dania. Myślę, że naczynie STAUB do robienia zapiecków byłoby idealne! 🙂

    Składniki:

    4 czerwone papryki
    4 duże pomidory
    2 torebki ryżu długoziarnistego ugotowanego na sypko
    500 g mięsa mielonego
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 opakowanie ulubionych warzyw na patelnię 400 g
    8 plastrów sera
    2 łyżki masła do smażenia
    przyprawy: sól, pieprz, chili, bazylia, tymianek, nać pietruszki

    Jak przygotować zapiecek?

    Pomidory i papryki myjemy, odcinamy górne części, a następnie drążymy, usuwając gniazda nasienne i zbędny miąższ.

    Masło roztapiamy, siekamy cebulę i czosnek, a następnie szklimy je na maśle. Później dodajemy mięso mielone i podsmażamy przez około 5 minut. Dorzucamy warzywa z torebki i smażymy, aż będą miękkie. Doprawiamy.

    Tak przygotowaną mieszankę łączymy z ugotowanym wcześniej ryżem (jeśli ktoś lubi inne proporcje, może zamiast 2 torebek wziąć 3 torebki lub zastąpić ryż kaszą…). Następnie nakładamy całość do wydrążonych papryk i pomidorów, które po wszystkim przykrywamy serem.

    Warzywa wykładamy do naczynia STAUBi zapiekamy 10-15 minut w około 160 stopniach Celsjusza. A później pałaszujemy! Mniam!

  41. Moja propozycja- makaron nadziewany szpinakiem, mazarellą i łososiem, pod beszamelem

    Składniki:
    opakowanie makaronu muszle
    2 kulki mozarelli
    200 g. wędzonego łososia
    2 opakowania szpinaku
    2 ząbki czosnku
    2 małe cebule
    100 ml śmietanki 36 %
    masło
    mleko
    mąka
    pieprz, sól, gałka muszkatołowa

    1. Makarom gotujemy zgodnie z instrukcją na aldente. Kiedy będzie gotowy przelewamy go zimną wodą i odkładamy tak żeby muszelki się nie stykały.

    2. Drobno posiekaną cebulką podsmażamy, dodajemy szpinak i podduszamy tak żeby odparował. Odsuwamy szpinak na bok patelni, w puste miejsce dodajemy masło i podsmażamy czosnek. Dodajemy śmietankę oraz pokrojonego w kostkę Łososia, całość przyprawiamy. Muszelki nadziewamy farszem oraz kawałkami mozarelli.

    3. W rondelku na małym ogniu przygotowujemy beszamel- 2 łyżki masła, do którego po roztopieniu dodajemy 2 łyżki mąki i podsmażamy. Następnie wlewamy mleko mieszamy. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodajemy przyprawy.

    4. Naczynie lekko smarujemy oliwą i układamy w nim muszelki. Całość następnie zalewamy sosem, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 (góra-dół) na 20 minut ( po 15 zdejmujemy pokrywkę).

    5. Ze smakiem wcinamy.

  42. Inny przepis, który fenomenalnie by wyszedł w Garnuszku Staub to polędwiczki cielęce z suszonymi pomidorami i gorgonzolą, pieczone w sosie z czerwonym winem.

    składni:
    kg polędwiczek
    pomidory suszone
    100 g. gorgonzoli
    puszka pomidorów krojonych
    20 pomidorków koktajlowych
    100 ml czerwonego wytrawnego wina
    2 łyżki masła
    100 ml bulionu warzywnego
    1 duża cebula
    sól, pieprz, świeży tymianek, rozmaryn

    1. zaczynamy od sosu w którym ułożymy polędwiczki- w garnuszku, na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy puszkę pomidorów, 100 ml bulionu. Gotujemy całość tak długo aż płyn odparuje a pomidory rozpadną się. Gdy podstawowy sos osiągnie konsystencję budyniu dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wino dodajemy na końcu i gotujemy do odparowania alkoholu. Przyprawiamy.

    2. Pocięte na plastry polędwiczki lekko rozbijamy i przyprawiamy, solą, pieprzem i rozmarynem. Na każdym plastrze układamy kawałek sera i zwijamy w rulony.

    3. Do naczynia wlewamy sos i ustawiamy pionowo rulony. Następnie posypujemy je posiekanym pomidorami suszonymi oraz kładziemy Świerzy tymianek.

    4. Pieczemy piętnaście minut w 220 stopniach.

    5. Om nom nom

  43. Jako trzeci przepis do którego to naczynie jest wręcz stworzone wskazuję …. zapiekankę. Bo zapiekanka to zawsze jest dobry pomysł- można zrobić zwykłą „na szybko” albo pokusić się o coś bardziej wykwintnego, wymagającego więcej czasu.

    Składniki:
    1 kg ziemniaków
    masło
    śmietana 18%
    4 duże cebule
    1 kg mięsa mielonego- wieprzowo-wołowe
    seler naciowy
    2 marchewki
    2 ząbki czosnku
    5 dużych pomidorów malinowych
    100 ml bulionu

    1. Część mięsna:
    2 cebule podsmażmy na oliwie- przerzucamy do garnka
    2 ząbki czosnku podsmażmy- i do garnka
    na tarce ścieramy selera i marchewkę- i tak jest, do garnka.
    Pomidory (bez skórki i pestek) pokrojone w cząstki wkładamy do garnka i całość dusimy z bulionem. Mięso podsmażmy na patelni (ale bez mycia- tyle smaków dobrze mu zrobi), i dodajemy do sosu.

    2. Część ziemniaczana:
    Gotujemy ziemniaki. 2 posiekane cebule podsmażamy. Ziemniaki gnieciemy na gładką masę, dodajemy cebulę, masło, śmietanę, sól pierz i jeszcze gnieciemy.

    3. Finał:
    W naczyniu Staub układamy warstwę sosu z mięsem i przykrywamy warstwą ziemniaczaną.

    4. Pieczemy 20 minut w 220 stopniach, bez przykrywki.

    5. Widelce w dłoń!

  44. Moja propozycja to połączenie tradycji z nutką egzotyki, czyli orientalne gołąbki

    Składniki:

    liście kapusty włoskiej
    szklanka kaszy jęczmiennej
    0,5 kg filetów z lina
    bulion dashi
    miso białe
    pieprz
    cukier trzcinowy
    sos sojowy
    sos Worcestershire
    orzechy pecan

    1. Rybę należy ugotować w bulionie i zmielić w maszynce.
    2. Ugotować kaszę
    3. Liście kapusty należy zblanszować w małej ilości wody.
    4. Przygotowanie farszu: pastę rybną wymieszać z kaszą i sosem Worcestershire, sosem sojowym, cukrem, miso i pieprzem. Dodać orzechy
    5. Na liście kapusty nakładać farsz, zwinąć i ułożyć w mini cocotte STAUB
    6. Bulion pozostały z gotowania i wodę po kapuście zmieszać razem, dodać odrobinę miso, cukier, pieprz i sos sojowy st.
    7. Zapiekać w piekarniku przez ok. min. w temp

    Justyna Ziora

  45. Risotto

    Moją najukochańszą, ulubioną potrawą pod słońcem jest risotto. Uwielbiam potrawy z ryżem, a jeżeli jest to na dodatek potrawa wymyślona przez Włochów, to oczywiście musi być pyszna. Do risotto można dodać praktycznie wszystko a i tak będzie wyśmienite. Przedstawię mój nieco zakręcony przepis na risotto z kurkami i warzywami, które z chęcią przyrządziłbym w mini cocotte STAUB
    Składniki: 1 cebula, ząbek czosnku, 100 g ryżu do risotto , 100 g kurek, 1 czerwona papryka, karczochy, kukurydza z puszki, pomidory suszone w oleju, ok. 500 ml bulionu, 100 g sera gorgonzola, przyprawy: 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, ½ łyżeczki kurkumy, sól
    Najpierw podsmażamy w mini cocotte STAUB warzywa i kurki, następnie dodajemy ryż, przyprawy i gotujemy wszystko w stopniowo dodawanym bulionie. Na koniec doprawiamy gorgonzolą, która po roztopieniu i wmieszaniu w potrawę bardzo podnosi walory smakowe potrawy. Dla chętnych risotto można wzbogacić o podsmażoną pierś kurczaka; możemy też dodać świeże zioła. Idealne do przyrządzenia dania będzie mini cocotte STAUB

  46. W żeliwnym mini cocotte STAUB przygotowalabym pyszną pierś z kurczaka z warzywami ,serem i ziarnami

    Składniki na jedną porcję :

    -1 duża pierś z kurczaka;

    -kawałek czerwonej słodkiej papryki pokrojonej na 5 cienkich pasków ;

    -kawałek żółtej słodkiej papryki pokrojonej na 5 cienkich pasków

    -5 półplasterków cukinii zielonej;

    -5 półplasterków czerwonej cebuli

    -około 25g sera Camembert naturalnego;

    -2łyżki gęstego jogurtu naturalnego

    -1łyżka mieszanki ziaren składającej się z czarnego i białego sezamu oraz słonecznika

    -1,5 łyżeczki ziół toskańskich

    -sól i pieprz do smaku

    Ponadto:ziarna sezamu do posypania

    1.Mięso oczyścić, opłukać ,osuszyć. pierś naciąć dość głęboko w 5 miejscach.
    2.Jogurt połączyć z ziołami i ziarnami, przyprawić solą i pieprzem.Do przygotowanej marynaty włożyć mięso.Dobrze natrzeć,również miejsca nacięć.
    Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę .Następnie w każdą kieszonkę włożyć po jednym pasku papryki żółtej i czerwonej,po kawalku sera,po pół plasterka cebuli oraz cukinii .
    3.Tak przygotowane mięso delikatnie przenieść do lekko natłuszczonego naczynia do zapiekania .Posypać sezamem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temp.250 st.C przez około 35 minut.Następnie zdjąć pokrywę, polać kilka razy wytworzonym sosem,zmniejszyć temp.do 180st.C i piec jeszcze przez około 10 minut. Podać z ryżem.

  47. W tym cudnym naczyniu przygotowałabym danie jest bigosik z kalmarów składniki na ten pyszny bigosik ,1 kg. tuszek kalmarów ,2 duże cebule ,1 dorodna marchewka ,3 łyżki koncentratu Pudliszki ,2 łyżki keczupu .szklanka rosołu ,duża łyżka masła ,sól,pieprz ,pieprz cayenne,liście laurowe zmiażdżone w możdzierzu ,i 5 ziaren ziela angielskiego,zioła ,Wykonanie ,Tuszki kalmarów gotuję przez 30 minut w wodzie z solą,odcedzam .gdy przestygną kroję w cienkie paski .Do szerokiego naczynia wkładam masło , pokrojoną w piórka cebulę i smażę az się zrobi złocista .Następnie dodaję koncentrat pomidorowy ,keczup ,wszystkie przyprawy oraz startą na tarce marchewkę mieszam i składniki wszystkie razem duszę około 5 minut ,wkładam do środka kalmary i wlewam rosłół.Bigosik gotuje jeszcze przez 7 minut na niewielkim ogniu i doprawiam do smaku ,aby mój bigosik był pikantny i rozgrzewający .Podaję go z ziemniaczkami .Pyszne rozgrzewające danie

  48. Wierszyk o golonce 🙂
    Golonka po bawarsku to pomysł niesamowity,
    w takim naczyniu smak będzie wyśmienity 🙂
    Oczywiste są składniki,
    nie ma tu większej matematyki 🙂
    2 goloneczki to podstawa,
    z ziołami to będzie istna zabawa .
    Proponuję dodać 1 cebulkę i marcheweczkę,
    ziela angielskiego,soli i pieprzu maciupeńką łyżeczkę 🙂
    Por i seler też się przyda,
    to z niego pyszny smak i aromat się wyda 🙂
    Piwo ciemne do marynaty się przydaje,
    czosnek i cebula w prążki pokroja również się nadaje.
    Do tego majeranku i słodkiej papryki dodamy,
    i już składniki z głowy mamy 🙂
    Golonki na początku w wodzie trzeba 1,5h pogotować,
    do nich warzyw nawrzucać i obserwować 🙂
    Następnie golonką marynatą nacieramy,
    i pół roboty za nami już mamy .:)
    Gdy golonki z 2 godzinki poleżą w marynacie,
    to do naczynia żaroodpornego je wkładacie:)
    Cebulą ją okładamy,
    marynatę na to wlewamy 🙂
    Po 45 minutach jest już gotowa,
    cała inna kuchnia się przy tej potrawie chowa 🙂
    Podajemy z chrzanem i zasmażaną kapustą,
    takie danie można nazwać rozpustą 🙂

    Smacznego
    Od Kuchareczki – Poeteczki 🙂

  49. W żeliwnym mini cocotte STAUB przygotowalabym pierś z kurczaka z warzywami ,serem i ziarnami

    Składniki na jedną porcję :

    -1 duża pierś z kurczaka;

    -kawałek czerwonej słodkiej papryki pokrojonej na 5 cienkich pasków ;

    -kawałek żółtej słodkiej papryki pokrojonej na 5 cienkich pasków

    -5 półplasterków cukinii zielonej;

    -5 półplasterków czerwonej cebuli

    -około 25g sera Camembert naturalnego;

    -2łyżki gęstego jogurtu naturalnego

    -1łyżka mieszanki ziaren składającej się z czarnego i białego sezamu oraz słonecznika

    -1,5 łyżeczki ziół toskańskich

    -sól i pieprz do smaku

    Ponadto:ziarna sezamu do posypania

    1.Mięso oczyścić, opłukać ,osuszyć. pierś naciąć dość głęboko w 5 miejscach.
    2.Jogurt połączyć z ziołami i ziarnami, przyprawić solą i pieprzem.Do przygotowanej marynaty włożyć mięso.Dobrze natrzeć,również miejsca nacięć.
    Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę .Następnie w każdą kieszonkę włożyć po jednym pasku papryki żółtej i czerwonej,po kawalku sera,po pół plasterka cebuli oraz cukinii .
    3.Tak przygotowane mięso delikatnie przenieść do lekko natłuszczonego naczynia do zapiekania.Posypać sezamem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temp.250 st.C przez około 35 minut.Następnie zdjąć pokrywę, polać kilka razy wytworzonym sosem,zmniejszyć temp.do 180st.C i piec jeszcze przez około 10 minut. Podać z ryżem.

    Magdalena Skrzypek

  50. Drugą moją propozycją jest zupa krem z cukinii z serem camembert ziołowym.

    1,5 cukinii

    1 marchewka

    1 cebula

    3 ząbki czosnku

    kawałek selera

    1 mała pietruszka

    500 ml bulionu

    75 g masła

    3 młode listki selera

    120 g sera Camembert z ziołami

    sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

    ziarna sezamu do posypania

    1.Oczyszczone warzywa pokroić w kostkę .

    2.W zeliwnym naczyniu rozgrzać masło.Dodać przygotowane warzywa,obrany czosnek,listki selera.Smażyć przez około 7 minut na małym ogniu często mieszając.Następnie zalać bulionem tak by warzywa były przykryte .Zamieszać ,przykryć i dusić do miękkości.. Warzywa zdjąć z ognia dodać ser. .Zmiksować na gładki krem.Doprawić solą,pieprzem do smaku.

    3.Przed podaniem posypać sezamem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.Podać w żeliwnym mini cocotte STAUB z plastrami smazonej cukinii i serem camembert pokrojonym w kostkę .

    Magdalena Skrzypek

  51. Wierszyk o golonce 🙂
    Golonka po bawarsku to pomysł niesamowity,
    w takim naczyniu smak będzie wyśmienity 🙂
    Oczywiste są składniki,
    nie ma tu większej matematyki 🙂
    2 goloneczki to podstawa,
    z ziołami to będzie istna zabawa .
    Proponuję dodać 1 cebulkę i marcheweczkę,
    ziela angielskiego,soli i pieprzu maciupeńką łyżeczkę 🙂
    Por i seler też się przyda,
    to z niego pyszny smak i aromat się wyda 🙂
    Piwo ciemne do marynaty się przydaje,
    czosnek i cebula w prążki pokroja również się nadaje.
    Do tego majeranku i słodkiej papryki dodamy,
    i już składniki z głowy mamy 🙂
    Golonki na początku w wodzie trzeba 1,5h pogotować,
    do nich warzyw nawrzucać i obserwować 🙂
    Następnie golonką marynatą nacieramy,
    i pół roboty za nami już mamy .:)
    Gdy golonki z 2 godzinki poleżą w marynacie,
    to do naczynia żaroodpornego je wkładacie:)
    Cebulą ją okładamy,
    marynatę na to wlewamy 🙂
    Po 45 minutach jest już gotowa,
    cała inna kuchnia się przy tej potrawie chowa 🙂
    Podajemy z chrzanem i zasmażaną kapustą,
    takie danie można nazwać rozpustą 🙂

    Smacznego
    Od Kuchareczki – Poeteczki 🙂
    Karolina Maciaszek

  52. Do naczynia wrzucamy frytki, na wierzchu układamy warstwę paluszków rybnych lub rybę i posypujemy tartym serem żółtym. Następnie na ser rozkładamy szpinak usmażony na oleju z czosnkiem.Całość polewamy olejem ziołowym i posypujemy ulubionymi suszonymi ziołami. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok 45 min To szybkie danie oczarowało moich znajomych.

  53. Składniki:
    ziemniaki – obrane i pokrojone w talarki ok 1 cm
    kiełbasa – najlepsza tłusta, różne gatunki – również w talarkach
    boczek surowy wędzony w cienkich plastrach
    cebula – obrana i pokrojona w półplastry
    biała kapusta – liście w całości
    pieprz, sól, zioła typu: tymianek czy rozmaryn
    smalec lub olej roślinny

    Staub smarujemy tłuszczem, ścianki wykładamy liśćmi kapusty i w środku zaczynamy warstwami układać plastry boczku, ziemniaki, kiełbasę i cebulę. Każdą warstwę ziemniaków oprószamy solą i pieprzem, zioła sypiemy równomiernie na wszystkie warstwy. Kiedy już wypełnimy Staub , mocno uciskamy całą zawartość, na wierzch kładziemy liść kapusty i zamykamy pokrywką.

    Wsadzamy do nagrzanego piekarnik do 180 stopni . Od tego momentu zaczynamy liczyć czas. Po około 1h sprawdzamy widelcem czy ziemniaki są już miękkie i nasze danie gotowe. To jest przepis podstawowy i można, a nawet trzeba eksperymentować z dodatkami takimi jak warzywa sezonowe (buraki, marchewka, brokuł) świeże zioła, czosnek czy różnego rodzaju mięsa i grzyby.

    Nie podałam ilości składników, bo to tak naprawdę zależy od osobistych upodobań czego wolimy mieć w daniu więcej. Jest tylko jedna podstawowa zasada – tłuszcz jest nośnikiem smaku więc będzie to kluczowy składnik naszego sukcesu. Nie wiem co na to Wasz cholesterol… ale przecież nie jada się tak codziennie!

  54. Ostatnią moją propozycją jest kisiel z pieczonych jabłek z cynamonem i trzcinowym cukrem.

    3 duże jabłka

    2 łyżeczki trzcinowego cukru

    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej(w zależności od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję)

    około 200 ml wody

    skórka cytryny oraz cynamon do smaku

    1.Jabłka umyć,przekroić na pół ,wydrążyć gniazda nasienne.Wstawić do piekarnika i upiec.Ostudzić a nastepnie zdjąć skórkę.

    2.Obrane jabłka rozdrobnić blenderem,dodać wodę,cukier, cymnamon i skórkę.Podgrzać w zeliwnym mini cocotte STAUB

    3.Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody,wlać do jabłecznego musu.Zagotować.

    4. Przed podaniem lekko oprószyć cynamonem i trzcinowym cukrem.Podać w naczyniu STAUB z dodatkiem biszkoptów.

    Magdalena Skrzypek

  55. Kiedy patrzę co jest do wygrania odrazu przypomina mi się moja babcia której już niestety ze mną nie ma ale pamiętam danie które robiła nie jest to nic wyszukanego ale jest to smak i pamięć mojego dzieciństwa . Na spód babcia dawała troszeczkę masełka następnie układała ziemniaczki pokrojone w plastry na to boczuś i cebulkę układałyśmy to razem warstwami do smaku troszeczkę soli oraz pieprzu . Babcia miała taki żeliwny garnek na nóżkach piszę garnek bo tak na to mówiliśmy więc najczęściej to danie robiliśmy na ogniu rozpalałyśmy pod nim takie małe ognisko i tak to się pomalutku robiło a dziadek łowił rybki nad jeziorkiem . Jeśli bym wygrała to danie zrobiła bym jako pierwsze i jedząc je wspominała bym świetny czas spędzony z dziadkami .

  56. Kiedy patrzę co jest do wygrania odrazu przypomina mi się moja babcia której już niestety ze mną nie ma ale pamiętam danie które robiła nie jest to nic wyszukanego ale jest to smak i pamięć mojego dzieciństwa . Na spód babcia dawała troszeczkę masełka następnie układała ziemniaczki pokrojone w plastry na to boczuś i cebulkę układałyśmy to razem warstwami do smaku troszeczkę soli oraz pieprzu . Babcia miała taki żeliwny garnek na nóżkach piszę garnek bo tak na to mówiliśmy więc najczęściej to danie robiliśmy na ogniu rozpalałyśmy pod nim takie małe ognisko i tak to się pomalutku robiło a dziadek łowił rybki nad jeziorkiem . Jeśli bym wygrała to danie zrobiła bym jako pierwsze i jedząc je wspominała bym świetny czas spędzony z dziadkami . Olejnik Marta

  57. Cudne to naczynko!!! Ono jest zdecydowanie zbyt piękne, aby tak po prostu stało na kuchennej półce. Z pewnością wybornie wyglądają w nim wykwintne dania i codzienne proste potrawy. Korzystałabym z niego na co dzień, nie tylko w święta:-)
    Do śniadania, na domowe przyjęcie lub elegancką kolację podałabym w tym pięknym naczyniu pasztet z kurzych wątróbek z galaretką z porto, z sałatą i korniszonami.
    Składniki:
    – 100 g masła
    – 400 g kurzych wątróbek
    – 2 drobno posiekane cebule szalotki
    – 2 drobno posiekane ząbki czosnku
    – 1 łyżka drobno posiekanego tymianku
    – 100 ml śmietanki 30 lub 36%

    Galaretka z porto:
    – 250 ml porto
    – 2 łyżki czerwonego octu winnego
    – 2 łyżeczki żelatyny
    – sól morska i świeżo mielony kolorowy pieprz

    Na patelni rozgrzać około 30 g masła, wrzucić umyte i oczyszczone wątróbki. Smażyć około 3 minut, mieszając. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni podsmażyć posiekane szalotki, czosnek i tymianek. Dodać do wątróbek, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość zmiksować na gładką masę, dodać śmietankę, resztę masła i ponownie zmiksować. Pasztet przełożyć do owalnej foremki Staub Mini Cocotte i wstawić do lodówki na około 2 h.
    Galaretka:
    w garnku zagotować porto, dodać ocet winny, sól, pieprz i żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylać na przygotowany pasztet i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Pasztet podawać ze świeżą sałatą i ogórkami korniszonami.

    Aneta Majchrzak

  58. Cudne to naczynko!!! Ono jest zdecydowanie zbyt piękne, aby tak po prostu stało na kuchennej półce. Z pewnością wybornie wyglądają w nim wykwintne dania i codzienne proste potrawy. Korzystałabym z niego na co dzień, nie tylko w święta:-)
    Do śniadania, na domowe przyjęcie lub elegancką kolację podałabym w tym pięknym owalnym naczyniu pasztet z kurzych wątróbek z galaretką z porto, z sałatą i korniszonami.
    Składniki:
    – 100 g masła
    – 400 g kurzych wątróbek
    – 2 drobno posiekane cebule szalotki
    – 2 drobno posiekane ząbki czosnku
    – 1 łyżka drobno posiekanego tymianku
    – 100 ml śmietanki 30 lub 36%

    Galaretka z porto:
    – 250 ml porto
    – 2 łyżki czerwonego octu winnego
    – 2 łyżeczki żelatyny
    – sól morska i świeżo mielony kolorowy pieprz

    Na patelni rozgrzać około 30 g masła, wrzucić umyte i oczyszczone wątróbki. Smażyć około 3 minut, mieszając. Przełożyć do miski. Na tej samej patelni podsmażyć posiekane szalotki, czosnek i tymianek. Dodać do wątróbek, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość zmiksować na gładką masę, dodać śmietankę, resztę masła i ponownie zmiksować. Pasztet przełożyć do owalnej foremki Staub Mini Cocotte i wstawić do lodówki na około 2 h.
    Galaretka:
    w garnku zagotować porto, dodać ocet winny, sól, pieprz i żelatynę. Mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Tężejącą galaretkę wylać na przygotowany pasztet i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Pasztet podawać ze świeżą sałatą i ogórkami korniszonami.

    Aneta Majchrzak

  59. Moja kolejna propozycja, którą przygotowałabym w tym cudnym naczynku to cytrynowe semifreddo z selera naciowego i tequili polane malinowym sosem. Lekkie i kremowe semifreddo wspaniale orzeźwia i zaostrza apetyt jako przekąska. A jako deser ukoronuje posiłek swoim niebanalnym smakiem.

    Potrzebujemy:
    400 g selera naciowego
    200 g cukru
    500 ml wody
    3 cytryny
    300 g śmietany 30% lub 36%
    15 g tequili
    50 g białek
    75 g cukru

    Malinowy sos:
    300 g świeżych (w sezonie) lub mrożonych malin
    1 łyżka cukru
    2 łyżki wody

    Seler naciowy obrać, odciąć część z liśćmi i pokroić na kawałki. Zagotować wodę z cukrem, dodać pokrojony seler i gotować około 40 minut. Po tym odłożyć około 100 g najładniejszych, ugotowanych kawałków selera, a resztę zmiksować. Przetrzeć przez sito, aby mieć pewność, że masa jest gładka. Zetrzeć skórkę z cytryn, a następnie wycisnąć z nich sok. Dodać wraz z tequilą do emulsji selerowej. Odłożone po gotowaniu kawałki selera naciowego drobno pokroić i dodać do masy selerowej. Wymieszać. Białka ubić na sztywno, w trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier. Śmietanę ubić. Do masy selerowej dodać ubite białka i śmietanę, bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Umieścić w owalnym naczyniu Mini Cocotte Staub i zamrozić.
    Podawać polane malinowym sosem.
    Sos: świeże lub zamrożone maliny zagotować z cukrem i wodą. Gotować około 3 minut.

    Naczynko Mini Cocotte Staub to idealna porcja dla 1 osoby.

    Aneta Majchrzak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×