Krem z kasztanów jadalnych

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Pamiętacie naleśniki krok po kroku?
Nie? Macie TUTAJ przypomnienie
Dziś  polecam Wam spróbować spożyć je z kremem z kasztanów od green essence
Dostałyśmy na blog MATKI moc produktów od nich, więc przerabiam je także tu, na latosiowym.
W końcu, co dobre trzeba chwalić, no nie?
Jedliście kiedyś krem z kasztanów jadalnych?
Ten krem, o którym tu mowa powstaje wg tradycyjnej receptury z dodatkiem karmelu oraz bardzo aromatycznej wanilii.

kasztany jadalne*(46%), woda, cukier trzcinowy*, karmel*(cukier trzcinowy*, woda), wanilia* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

Kasztany jadalne są uznawane za jeden z najbardziej ekskluzywnych dodatków do dań i deserów kuchni europejskiej. Jada się je gotowane, pieczone lub prażone. Można je zemleć na mąkę, a następnie używać jej do przyrządzania ciast, chleba, naleśników. Mają też dużo wartości odżywczych.

Kasztany jadalne wzmacniają odporność organizmu i przeciwdziałają infekcjom. Ponadto są bardzo bogate w skrobię, która przy obróbce termicznej zamienia się w cukier złożony (wolno przyswajany przez organizm).

Kasztany zawierają w sobie również błonnik pokarmowy, dzięki któremu są produktem sycącym. Nie brakuje im też białka i tłuszczu, a 2/3 wszystkich tłuszczy zawartych w nich to tłuszcze nienasycone, wskazane przy zwalczaniu chorób serca i krążenia.
Zawierają także kwas jabłkowy, lecytynę, magnez, żelazo, potas i witaminy B1, B2 oraz E, witaminę młodości. Dlatego zalecałabym spożywanie kasztanów w okresach lekkiego stresu i przemęczenia – mówi dietetyk.

W smaku są zbliżone do orzechów, są lekkostrawne, można więc je jeść w praktycznie każdym wieku. Są bardzo kaloryczne (ok. 180 kcal na 100 g). Zawierają sporo potasu, dlatego polecane są osobom uprawiającym sporty.

– Mało osób wie, że 100 g kasztanów dostarcza tyle samo witaminy C, co 100 g cytryny. Bardzo ważną informacją jest to, że kasztany jadalne są całkowicie pozbawione glutenu i mogą być spożywane przez osoby dotknięte celiakią
Więcej TUTAJ

Mi ten smak bardzo odpowiada. Nie za słodki, ani cierpki. Fajny. Musicie sami spróbować

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×