Kotlety mielone z natką pietruszki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×
latosiowy-dom.pl
latosiowy-dom

Lubicie mielone?
Myślę, że nie ma polskiego domu bez tego przysmaku.
Często kombinuję, mieszam i dodaję, aby odejść od rutyny, dodać trochę zdrowych dodatków.
I tak oto powstały np. kotlety z natką!
Natka pietruszki to bomba zdrowia, więc śmiało! Dosypujemy!!

Co nam trzeba?

500g mięsa mielonego z szynki bądź z łopatki (może być drobiowe np. z indyka)
bułka tarta-około 100g
2 jajka
1 łyżka otrębów
Sól, pieprz, słodka papryka
pęczek natki pietruszki.
Olej do smażenia-rzepakowy lub oliwa z oliwek

Robimy!!
Jajka myjemy, rozbijamy do miski i mieszamy  trzepaczką.
Mięso porządnie mieszamy z roztrzepanymi jajkami dodając sól, pieprz, paprykę.
Dodajemy bułkę tartą i otręby. Mieszamy.
Natkę obskubujemy z łodyżek i dorzucamy do mięsa.
Mięso porządnie wyrabiamy i formujemy kulki lekko spłaszczając.
Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy krótko kotlety z każdej strony.
Potem zmniejszamy ogień i smażmy aby mięso w środku doszło-około 5 min z każdej strony.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

31 odpowiedzi do “Kotlety mielone z natką pietruszki”

    1. Jak będzie sezon na cukinię to placki są u mnie obowiązkowe. Teraz młoda to kroję na plastry i duszę lub zapiekam. Pozdrawiam

  1. Dodając do mielonego dwa potarte ziemniaki na 500 g mięsa,skórka mielonych robi się bardzo chrupka,a i smak jest bardziej ciekawy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *