Koper włoski duszony

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Koper włoski (fenkuł) to roślina, która ma charakterystyczny, anyżkowy smak i silny zapach. Zawarte w niej olejki eteryczne mają właściwości lecznicze: usuwają wzdęcia, uspokajają, pobudzają trawienie. Do celów spożywczych nadaje się zarówno bulwa kopru włoskiego, jego liście, jak i nasiona.
W tym poście pokaże Wam jak pysznie przyrządzić bulwę, którą będziecie się zajadać ze smakiem!

Co nam trzeba?
Bulwa kopru włoskiego
2 łyżki masła
100ml wody
2 łyżki posiekanego koperku
sól i pieprz czarny po pół łyżeczki

Robimy!
Koper myjemy i tniemy na pół.


Połówki tniemy na szerokie paski
Wrzucamy do garnka/szerokiej patelni i podlewamy wodą.
Przykrywamy i dusimy do miękkości.
Po około 15 minutach dodajemy posiekany koperek, przyprawy i masło.
Całość mieszamy i podduszamy kolejne 5-10minut.
Będzie pięknie pachniało!


Podajemy do obiadu jako dodatek lub zajadamy z chlebem!
Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
38Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *