KONKURS Z SOSAMI FOLWARK na 2 urodziny Bloga -WYNIKI!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Dziękuje Wam bardzo. Przesłaliście wspaniałe propozycje, smakowite.
Aj burczało mi w brzuchu jak czytałam, jak patrzyłam.
Wybór jak zawsze trudny, ale po konsultacjach zostało wybrane I, II, III miejsce.
I miejsce-kosz produktów Folwark
II i III miejsce sosy Folwark (jakie i ilość niespodzianka)
Zatem zobaczcie jakie pyszności się zgłosiły:


1. NADZIEWANE ĆWIARTKI Z KURCZAKA Z SOSEM KABACZKOWYM Z SAŁATKĄ Z MARCHWII
składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
1/2 papryki czerwonej i 1/2 papryki żółtej
1 kiełbasa
2 cebule
2 ogórki kiszone (+woda spod nich)
30 dag sera żółtego
sos kebab-gyros firmy FOLWARK
sól, pieprz,
(sznurek o zawinięcia roladek)
1 mały kabaczek
4 duże marchwie
10dag suszonej żurawiny
1 jabłko
sok z 1/2 cytryny
pół łyżeczki cukru

przygotowanie:
I. Ćwiartki trybujemy i każda z nich lekko rozgniatamy, solimy i pieprzymy z obu stron i smarujemy sosem kebab-gyros firmy FOLWARK z jednej strony. Następnie na każdej z nich układamy pokrojone wcześniej w paski papryki, kiełbasę i ogórki oraz w ćwiartki cebulę oraz posypujemy startym serem. Mięso zawijamy w roladki (ewentualnie pomagamy sobie sznurkiem) i odstawiamy na godzinę do lodówki, aby przeszło dodatkami. Pieczemy na złoty kolor na patelni z gorącym olejem.
II. Kabaczka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i prażymy na 1/2 szkl wody spod ogórków do rozgotowania. W tym momencie dodaję również 3 łyżki sosu kebab-gyros firmy FOLWARK, aby sos był bardziej aromatyczny. Po odparowaniu wody sos jest gotowy.
III. Marchwie i jabłko ścieram na dużych oczkach i kropię sokiem z cytryny oraz zasypuję cukrem. Żurawinę kroję drobno i mieszam z pozostałymi składnikami, odstawiam na godzinkę. Ja lubię po nałożeniu na talerz do sałatki dodać sobie jeszcze trochę sosu kebab-gyros i wymieszać.
Można podawać z ugotowanymi ziemniaczkami z koperkiem lub podsmażonymi ziemniaczkami z ziołami prowansalskimi.

SMACZNEGO 🙂


2. Pierogi z pikantnym farszem a’la pizza

SKŁADNIKI:
CIASTO:
1. 1 kg mąki pszennej
2. 2 jajka
3. 1/2 szklanki oleju
4. Szklanka gorącej wody
5. 1/2 łyżeczki soli
FARSZ:
1. Filet z kurczaka
2. 100 gram pieczarek
3. Cebula
4. Papryka czerwona
5. Szklanka startego żółtego sera
6. 1 łyżka przyprawy do pizzy
7. Sos do pizzy Folwark
8. Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, wodę, olej i sól. Zagniatamy elastyczne ciasto.
Farsz:
1. Fileta kroimy w bardzo małą kosteczkę, posypujemy przyprawą do pizzy, mieszamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
2. Mięso obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem.
3. Pieczarki i paprykę myjemy, osuszmy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne. Pieczarki i paprykę kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
4. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
5. Cebulę smażymy na patelni, na której smażyliśmy mięso, dodajemy pieczarki, paprykę i dusimy około 10-15 minut.
Farsz odstawiamy z ognia, dodajemy mięso, ser żółty, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
6. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrajamy szklanką krążki. Na krążkach układamy farsz i zlepiamy pierogi.
7. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wkładamy pierogi. Pierogi gotujemy na wolnym ogniu, po wypłynięciu na wierzch, pierogi gotujemy jeszcze około 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy nasze pierogi.
8. Gotowe pierogi podajemy polane sosem do pizzy Folwark.


3. Pieczone udka kurczaka z ziemniaczkami i sałatą

700 g młodych ziemniaków, oskrobanych 8 udek z kurczaka oliwa garść lisków świeżej bazyli, szałwii i estragonu (posiekanych) Sos Folwark Madziarów sól, pieprz, papryka słodka

koperek posiekany

ok 1cm startego świeżego imbiru

pomidory

mix sałat z rukolą

ocet balsamiczny


  • Mięso natrzeć oliwą, Sosem Madziarów, solą, pieprzem, papryką, imbirem, i ziołami odstawić do lodówni na kilka godzin
  • Ziemniaki ugotować w całości w osolonej wodzie, tylko do wrzenia wody i odcedzić, posypać ziołami i i polać odrobiną oliwy
  • Rozgrzać piekarnik do 190°C (góra dół bez termoobiegu żeby był soczysty kurczaczek), blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić udka kurczaka
  • Między kawałkami kurczaka rozłożyć „podgotowane” ziemniaki
  • Całość piec przez ok. 50 minut w temp. 190°C.

Sałata:

Mix sałat z rukolą,

3 pomidory

listki świeżej bazyli

łyzka octu balsamicznego

łyżka oliwy

opcjonalnie odrobina soli morskiej


4. Aromatyczna pizza na grubym cieście z szynką i pieczarkami

SKŁADNIKI:
Ciasto:
1. 6 szklanek mąki pszennej
2. 2 łyżeczki soli
3. 1 łyżeczka słodkiej papryki
4. 100 gram drożdży
5. 6 łyżeczek oleju
7. 1/2 łyżeczki cukru
8. 2 szklanki letniej wody
9. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowo:
1. Sos do pizzy Folwark
2. 100 gram dowolnej wędliny
3. 100 gram pieczarek
4. Pomidor
5. Cebula
6. Szklanka startego żółtego sera

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto:
1. Drożdże zalewamy 1/2 szklanki letniej wody, olejem i cukrem. Zostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Mąkę, sól, zioła prowansalskie i słodką paprykę mieszamy.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałą wodę i suche składniki. Całość wyrabiamy na elastyczne ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia na 25 minut.
2. Cebulę obieramy. Cebulę, pomidora i pieczarki myjemy i osuszamy. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, a pomidory w plastry. Wędlinę kroimy na małe kawałki.
3. Ciasto dzielimy na trzy części i na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na placek o średniej grubości. Gotowy placek przekładamy do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, smarujemy sosem do pizzy Folwark i posypujemy kolejno: cebulą, pieczarkami, pomidorami, szynką i posypujemy żółtym serem.
4. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Z podanego przepisu wychodzą trzy pizze.


5. FOLWARKOWE GOŁĄBKI

Składniki  na 15 szt. Średniej wielkości ptaszków

SOS FOLWARK MADZIARÓW

Kapusta 2 -3 kg

1 saszetka białego ryżu

1 saszetka brązowego ryżu

0.5 kg mięsa mielonego

250 ml Śmietana 12 %

0,5 litra wody

Przyprawy: majeranek, sól, pieprz, papryka

Cebula , czosnek

( wg. upodobań )

Kapusta : Wycinamy głąb. Parzymy w dużym garze. Po zmiękczeniu oddzielamy warstwy. Np. za pomocą łyżek

Zostawiamy do ostygnięcia. Okrajamy grube żyłki

Farsz :

Wkładamy do miski : Mięso, ugotowany ryż, przyprawy + 4 łyżki sosu FOLWARK MADZIARÓW

Doprawiamy wg. Upodobań i mieszamy. Farsz wkładamy do liści i zawijamy

Sos:

Cały SOS FOLWARK MADZIARÓW . Wlewamy do miski i mieszamy ze śmietaną.

Wg. Mnie smak jest tak intensywny, że nie wymaga doprawiania.

Robimy: Do dużego garnka wkładamy dwa liście kapusty na dno. Na to ściśle układamy nasze folwarkowe gołąbki.

Zalewamy każdego sosem. ½ sosu mieszamy z wodą i zalewamy całość . Pieczemy ok. 1,5 h pod przykryciem w 180 stopniach. Nasza rodzina uwielbia dużo sosu  dlatego podajemy w głębokich talerzach.
Tu jest kolaż krok po kroku:


6. KOTLETY ZIEMNIACZANE Z MIELONYM MIĘSEM Z INDYKA

potrzebujemy:

-ok 1 kg ugotowanych ziemniaków (dobre rozwiązanie gdy zostają zemniaki z obiadu :-))

– 0,5 kg miesa mielonego (u nas indycze)

– 2-3 marchewki

– sól, pieprz ziołowy, pieprz czerny świeżo mielony, papryka słodka, cząber

– garść posiekanej natki pietryszki

– 1 cebula

– 2 ząbki czosnku

– mąka pszenna

– bułka tarta

– olej rzepakowy do smażenia

– Sos do pizzy FOLWARK

– ogórek konserwowy (u mnie w zalewie miodowo octowej z chili)

wykonanie:

– ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przeciskamy przez praske lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków dodajemy szczypte pieprzu ziołowego, 2 jajka i tyle mąki pszennej aby  masa odchodziła od ręki

– w miedzy czasie na rozgrzany olej wrzucamy posiekana cebulkę gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek. Nastepnie wrzucamy mięsko i marchewkę starta na grubych oczkach i dusimy wszystko razem dodając przyprawy według uznania, u mnie sól pieprz ziołowy i czarny papryka słodka i cząber. Kiedy mięsko i zarchewka będą miękkie studzimy farsz.

– z garści masy ziemniaczanej robimy placek i układamy mieso, zawijamy jak kartacze obtaczamy w bułce tartej i smażymy do zrumienienia.

– podajemy z sosem do pizzy FOLWARK i ogórkem konserwowym

A ZWYCIĘZCY TO!!!
TADTATATATA!!!

III MIEJSCE:
Pieczone udka kurczaka z ziemniaczkami i sałatą

II MIEJSCE
NADZIEWANE ĆWIARTKI Z KURCZAKA Z SOSEM KABACZKOWYM Z SAŁATKĄ Z MARCHWII

I MIEJSCE!!!
FOLWARKOWE GOŁĄBKI

Zwycięzców 3 wyżej wymienionych dań proszę o kontakt z podaniem danych adresowych na mail
latosiowy-dom@wp.pl
Gratuluje!
UWAGA: Autorka przepisów: pierogi i pizza. Proszę Ciebie także o kontakt.
Wyślę do ciebie małą niespodziankę w podziękowaniu za udział i pyszne przepisy i piękną estetykę podania.

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Jedna odpowiedź do “KONKURS Z SOSAMI FOLWARK na 2 urodziny Bloga -WYNIKI!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *