Konkurs: Twój sposób na szynkę z Tradismak- WYNIKI

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Wielkanoc zbliża się Wielkimi krokami
A wraz z nią SZYNKA.
Wyobrażacie sobie Święta bez szynki?
Z chrzanem, z ćwikłą…już czuję ten zapach.
Ale też chcę poczuć inne smaki!
Dlatego pokaż mi!
Razem z Tradismak zapraszam Was do konkursu!!!
TWÓJ SPOSÓB NA SZYNKĘ!

ZASADY!
Zaproponuj danie z wykorzystaniem szynki.
Na zimno, na ciepło- dowolnie. Liczy się pomysł! Twój POMYSŁ.

Jeden warunek: musisz w przepisie podać z podlinkowaniem jedną z przypraw, której byś użył:

Rozkoszna (z różnymi gatunkami czosnku)
Sekretna (z lubczykiem i pietruszką)
Sułtańska (z dużą ilością czosnku niedźwiedziego)
Szeherezada (z dużą liczbą przypraw grubo zmielonych)
Kebabczeta (bałkański smak)

Propozycję z przepisem zamieszczacie tu, w komentarzu na blogu.
Mile widziane zdjęcia obrazujące potrawę na adres latosiowy-dom@wp.pl
Będą zamieszczane w albumie na fanpage Latosiowy-dom: TUTAJ
Nie jest konieczna widoczna przyprawa na zdjęciu-musi być wymieniona z podlinkowaniem w opisie/przepisie
Miło nam będzie jak polubicie:
Latosiowy-dom i Tradismak na facebooku i udostępnicie post (nie jest to warunek konieczny).

NAGRODY!!

1 MIEJSCE : Zestaw 5 przypraw do mięs wymienionych w poście
2 MIEJSCE. Zestaw 3 przypraw do mięs wymienionych w poście

ZdjęcieZdjęcieZdjęcieZdjęcieZdjęcie

Nie wykluczam nagrody dodatkowej od siebie, jeśli będzie duże zainteresowanie konkursem 🙂
Czas trwania konkursu  0 1 marzec -2 7  marzec 2016

Liczymy na WAS.
Pokażcie swoje świąteczne szynki, no i nie tylko.
Pole do popisu ogromne!!
Zwycięzca zostanie wyłoniony w ciągu 7 dni po zakończeniu konkursu.
Wybieram JA oraz Tradismak.

Konkurs jest w pełni organizowany przeze mnie -Latosiowy-dom i biorąc w nim udział, akceptujesz jego zasady!

WYNIKI!!!!!!!!!!

Dziękuję wszystkim za udział!
Jednogłośnie wraz z Tradismak wybraliśmy 1 i 2 miejsce.
Ale kto nie brał udziału, niech żałuje!
Tradismak daje każdemu nagrodę pocieszenia!
A zatem!!!

1 miejsce
~ANIA leeloo85…… 5 przypraw

2 miejsce
~Ewa ewarogalaath….. 3 przyprawy

Nagrody pocieszenia: każda po  1 szt. przyprawy Rozkosznej
~Justyna pleures….
~Mariola olka.mgs…..
~agnieszka lesisz lesia-rekodzielo.blogspot…..

Wszystkie 5 osób proszę o zgłoszenie do mnie na e-mail , powiem co i jak dalej 🙂
GRATULUJE!!!!!

 

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

8 odpowiedzi do “Konkurs: Twój sposób na szynkę z Tradismak- WYNIKI”

  1. U mnie przygotowanie każdego mięsa wygląda właściwie w ten sam sposób, jeszcze jest zależne od humoru! Dziś dodam majeranek, jutro pieprz ziołowy…. 😉 Sporo soli, bo wiadomo mięcho potrzebuje aby było pyszne 🙂 Przyprawy, bo one nadają mu smaku! Mój wybór to przyprawa czosnkowa- Rozkoszna (https://www.tradismak.pl/pl/p/Dobry-Smak-Rozkoszna-a-40-g/162) i Sekretna z Lubczykiem (https://www.tradismak.pl/pl/p/Dobry-Smak-Sekretna-a-40-g/170), który u mnie jest musowo w KAŻDEJ potrawie! Dodatkiem jest jeszcze świeżo starty imbir. W takiej mieszance „wybuchowej” odstawiam mięsko na 12-24h w chłodne miejsce- ostatnimi czasy balkon 😀 no.. wkładam do rękawa, piekę.. na każdy kilogram mięsa jest to godzina w piekarniku, używam termoobiegu. Po wyjęciu, znika na obiad na ciepło, a to co zostanie ( a niewiele zazwyczaj….) idzie do kanapek do pracy dla ukochanego 😉 Jeszcze jest ten „sosik” który się wypieka z mięska, jego używam do zrobienia sosu do obiadu, i zawsze jest…. rewelacyjny 🙂

  2. Świąteczny stół w tym roku uświetni długodojrzewający schab. Wybieramy kawałek schabu-około 1,5kg (może też być taki kawałek szynki). Oczyszczamy z błonek itp. Przystępujemy do pracy. W pierwszy dzień obtaczamy go w cukrze – tak,tak,w cukrze. 2/3 szklanki cukru delikatnie wcieramy w nasze mięsko. Pytanie numer jeden – gdzie je trzymać? Otórz przyda się plastikowe,zamykane pudełko. A na jego dni…coś na kształt mini-rusztu. Ja wyparzyłam klocki synka i na nich ułożyłam mięsko – chodzi o to, żeby nie leżało ono w soku,który wycieka z niego gdy się „suszy”. Mięsko na ruszcie zamykamW połowie czasu obracamy. y w pojemniku i wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, myjemy ruszt i pojemnik,mięsko też-delikatnie spłukujemy pozostały cukier. Wycieramy i obsypujemy,nacieramy solą – 3łyżki pelkosoli i 3 łyżki soli (ja całam trochę mniej bo nie lubię słonych rzeczy). Do pojemnika i na 24 godziny do lodówki.W połowie obracamy. Po tym czasie następuje moment kulminacyjny… Wybieramy przyprawy,które nadadzą naszemu mięsku smak. U mnie wybór padł na Szeherezadę połączoną z Przyprawą Sekretną. https://www.tradismak.pl/pl/p/Dobry-Smak-Szeherezada-S-a-40-g/151 Szeherezada nada mięsku smak ale i ciekawą strukturę „na górze-skórce”. Wyjmujemy mięsko,płukamy z soli, myjemy pojemnik i ruszt. Wycieka sok z mięska-i o to chodzi! wylewamy go. Mięsko obtaczamy w naszych przyprawach – ja najpierw w Sekretnej a póżniej w Szeherezadzie – ta grubomielona przyprawa kusi zapachem i wyglądem. Mięsko wstawiamy na ruszt,zamykamy w pojemniku i kolejne 24 godziny w lodówce. Następnego dnia szykujemy….Pończochę. Albo specjalny wędliniarski worek-siatkę. U mnie pończocha wyparzona oczywiście 😉 Mięsko-już nie płukane-wsadzamy w pończochę,zawijamy i…wieszamy. Wieszamy w przewoiewnym miejscu najlepiej kładąc pod nie jakiś pojemnik/ścierkę bo może jeszcze wyciekać „coś” 🙂 Nasze mięsko dojrzewa od 7 do 14 dni. Zależy jaki efekt chcecie osiągnąć.
    Po tym czasie kroimy na cieniutkie plasterki. Pyszota!

  3. Zatem moja propozycja na mięsko, mocno aromatyczne, z wiosenną zieloną nutą 😉 Możemy przygotować z szynki lub cielęcego mostka. Potrzebujemy: 2kg mięsa, 2 łyżki łagodnej musztardy, 2 marchewki, niewielki kawałek selera, 1 pietruszka, 1/2 pora, łyżeczka przecieru pomidorowego, olej do smażenia, 1/4 litra czerwonego wytrwnego wina, 600 ml wywaru z mięsno-warzywnego, 1- 2 łyżeczki mąki ziemiaczanej, sól, pieprz, przyprawa Rozkoszna Tradismak http://www.tradismak.pl/pl/p/Dobry-Smak-Rozkoszna-a-40-g/162 NA FARSZ 150 g szpinaku, cebula, ząbek czosnku, łyżka oleju, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 300 g suchego chleba lub grzanek, 150 ml mleka, jajko.
    Przygotować farsz: grzanki lub chleb zalać gorącym mlekiem na 10 minut. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebukę i czosnek, dodać szpinak. Poddusić chwilę, Przestudzić. Dodać jajko oraz pieczywo odciśnięte z mleka, doprawić solą, pieprzem, gałką i przyprawą Rozkoszną, wymieszać. Szynkę naciąć dość głęboko od góry ostrym nożem co 1.5 cm. Nacięcia wypełnić farszem. Obwiązać bawełnianą nitką. Posmarować musztardą i posypać przyprawą Rozkoszną. Tak przygotowaną szynkę obsmażyć na rozgrzanym oleju, najlepiej w brytfannie. Wyjąć a na pozostały z obsmażania tłuszcz włożyć pokrojone warzywa i łyżeczkę przecieru pomidorowego, przesmażyć dolać wino, odparować a następnie dodać bulion. Włożyć szynkę, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Grzanie góra /dół. Piec 2,5 godziny polewając mięso sosem. Gotową pieczeń zawinąć w folię aluminiową by doszło. Sos z pieczenia przetrzeć przez sito i zagęścić mąką ziemniaczaną, doprawić. Mięso pokroić w grube plastry i podawać z sosem, ziemniakami lub krokietami ziemniaczanymi i koniecznie z jakąś zieloną mieszanką sałat 🙂 smaczne również na zimno.

  4. Święta tuż tuż, a na naszym stole nie może zabraknąć swojskiego mięsiwa. W domku mamy alergika, więc gotowce wykluczamy z diety. Zwykle w domku mamy szynkę gotowaną lub pieczoną w rękawie. Wielkanoc jak i Boże Narodzenie to ten szczególny czas kiedy mięsko też wędzimy, dzięki temu w domku mamy nie tylko zapach ciast ale i swojej wędzonki.
    Etap 1. Zakupioną szyneczkę płuczemy (ok 1,7 kg) i osuszamy ręcznikiem papierowym
    Etap 2. Przyprawiamy nasze mięsko
    2 łyżki przyprawy Sekretna od Tradismak (https://www.tradismak.pl/pl/p/Dobry-Smak-Sekretna-a-40-g/170)
    2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
    3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy
    Zmielone : 3 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna jałowca, 3 małe liście laurowe
    350 ml przegotowanej ostudzonej wody
    Etap 3. Wszystkie składniki mieszamy, mięsko wrzucamy do przygotowanej marynaty. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3 doby.
    Etap 4. Przygotowaną szyneczkę przekładamy do pończochy i obwiązujemy sznurkiem lub do siatki do wędzenia.
    Etap 5. Mięsko wędzimy na ciepło wykorzystując drzewo olchowe z dodatkiem gałęzi wiśni.
    Etap 6. Kroimy i wcinamy. SMACZNEGO

  5. T – o co lubię najbardziej czyli czosnkowe mięsko
    R – ozkoszna przyprawa idealnie zastępuje świeży czosnek
    A- gnieszka idzie do sklepu i kupuje kilogram wieprzowej szynki
    D – odaję sól, majeranek oraz przyprawę lub ząbki czosnku
    I – dealnie jest szynkę nakłuć i w miejsce dziurek wetrzeć rozkoszną a całość obtoczyć w majeranku i soli
    S – woje mięsko owijam w folię i chowam na dobę do lodówki
    M – ięsko piekę w blaszce lub robię w szynkowarze
    A – gdy wystygnie i postoi kolejną dobę w lodówce wyjdzie smaczna szyneczka
    K – ońcowym etapek jest jedzenie jej – można z chlebkiem , można pokroić grubsze kawałki podać z sosikiem grzybowym lub beszamelem z marchewką a do tego kopytaka 🙂 Mniam smacznego wesołych świat

    użyta przyprawa to https://www.tradismak.pl/pl/p/Dobry-Smak-Rozkoszna-a-40-g/162

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *