Kiełbasa słoikowa Tradismak-czyli słoiczki pełne dobroci!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Po szynkowarze nadszedł czas na słoiki!
Kolejna propozycja z cyklu: jak zrobić dobrą wędlinkę na kanapki bez E!
Wiesz co jesz! Po prostu.
Do tego bardzo lubię takie kiełbaski-całe studia przywoziłam z domu zapasy mojego taty. Jest mistrzem białej kiełbasy w słoiku!
Odtworzę ten smak, zobaczycie! 😀
Z pomocą przyszedł Zestaw słoikowa firmy Tradismak.

Zestaw przypraw i materiałów pomocniczych potrzebnych do własnoręcznego wykonania czterech rodzajów kiełbas słoikowych:
„Czosnkowej z wędzonką”,
„Golonkowej z liściem laurowym”,
„Pieprzowej z zielonym pieprzem” i
„Sekretnej z lubczykiem”.

Kiełbasy słoikowe są bardzo łatwe w przygotowaniu. Pyszne, pełne smakowitej galaretki, pachnące i miękkie zawsze będą kojarzyć się z domową kuchnią. Wielką zaletą kiełbas słoikowych jest długi okres przydatności do spożycia. Z tego powodu idealnie sprawdzają się jako suchy prowiant. Można też potraktować ją jako zapas na „wszelki wypadek”.
Już wkrótce pokażę Wam moje słoiczki, a teraz zobaczcie dlaczego warto się skusić na taki zestaw!

Zawartość zestawu:

  • 1 szt. Natura Smak Rozkoszna a 40 g – Niezwykłe połączenie czosnku w różnych gatunkach i granulacjach z dużą ilością pieprzu czarnego w przepołowionych ziarnach nadaje wyrobom tradycyjny smak i zapach znany od wieków naszym dziadom i pradziadom.
    ZdjęcieZdjęcie
  • 1 szt. Kiełbasa wiejska (Turbo Smak EN) a 50 g – Mieszanka o smaku czosnkowym, a zalecany dodatek aromatycznego majeranku nieco łagodzi dominujący smak czosnku i nadaje tej kiełbasie typowy smak kiełbasy wiejskiej lub szynki tradycyjnej (dodaj ziele angielskie)
    ZdjęcieZdjęcie
  • 1 szt. Natura Smak Sekretna a 40 g – Mieszanka aromatycznych przypraw i ziół, które w medycynie ludowej określane są afrodyzjakami. Lubczyk, pietruszka, czosnek i inne razem stanowią one ponad 90% zawartości tej smakowitej o tajemniczym smaku mieszanki.
    ZdjęcieZdjęcie
  • 2 szt. Peklosmaczek K a 80 g – Sól peklująca (sól kuchenna + nitryt) do peklowania mięsna sucho: kiełbas, „prasowanek”, salcesonów, golonek, rolad i innych wyrobów mięsnych.
    ZdjęcieZdjęcie
  • 1 szt. Liść laurowy a 120g – Przyprawa o aromatycznym zapachu i korzenno – gorzkim smaku. W masarstwie liście laurowe używa się do sporządzania wywarów stosowanych przy peklowaniu mięs. Nalewki z liści laurowych natarte w skórę łagodzą bóle reumatyczne.
  • 1 szt. Ziele angielskie ziarno a 120g – Przyprawa o przyjemnym korzennym aromatem przypominającym zapach i smak: goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, gorczycy i pieprzu.
  • 1 szt. Pieprz zielony w ziarnach a 120g – Otrzymywany z niedojrzałych, zielonych owoców. Jest łagodny, lekko słodkawy, i ma odświeżający a jednocześnie wyrazisty smak. Do potraw z pomidorów, do pasztetów, sałatek, marynat i sosów.
  • 5 szt. Słoik szklany a 280 ml – Słoik szklany zakręcany (niski 61mm) – zamykany wieczkiem (zwanym także zakrętką, zakrywką, pokrywką) „twist” o śr. 82 mm o pojemności „praktycznej” 200 – 230 gram. Polecamy szczególne do wyrobów smarownych (pasztetów, smalcy, dżemów)!
    Zdjęcie
  • 5 szt. Słoik szklany a 350 ml – Słoik szklany zakręcany (wysoki 97 mm) – zamykany wieczkiem (zwanym także zakrętką, zakrywką, pokrywką) „twist” o śr. 82 mm o pojemności „praktycznej” do 280 gram. Polecamy szczególne do wyrobów krojonych (kiełbasy, kaszanki, salcesony, mielonki…)!
    Zdjęcie
  • 5 szt. Wieczko słoja „kratka czerwona” – Wieczko o średnicy 82mm TWIST. Wzór dość popularny ale dla urozmaicenia a raczej odróżnienia innych wyrobów także przydatny w domowej kuchni.
  • 5 szt. Wieczko słoja „plecionka” – „Plecionka” na wieczku o średnicy 82 mm TWIST, to unikalny mało spotykany wzór plecionego koszyka. Wzór ten bardzo dobrze nawiązuje do wyrobów domowych „zamkniętych” w słoiku.
  • 1 szt. Etykiety samoprzylepne – 14 szt. – Nalepki do trwałego oznakowania własnych wyrobów w słoikach. Można zwykłym długopisem opisać słoiki z kiełbaską, smalcem lub innych przetworów np. dżemów, galaretek, ogórków
    Zdjęcie
  • 1szt. Lejek do słoików – nierdzewny – Lejek z dużą gardzielą dostosowany do napełniania słoika a 280ml i 350 ml. Zabezpiecza brzegi słoika przed zabrudzeniem. Lekki, nierdzewny, piękny i elegancki.
    ZdjęcieZdjęcie
  • 10 szt. Nalepek „Słoik Babuni” do szybkiego i estetycznego oznaczania słojów 350ml (lub większych) z kiełbasą słoikową.Zdjęcie
Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Jedna odpowiedź do “Kiełbasa słoikowa Tradismak-czyli słoiczki pełne dobroci!”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *