Karkówka obłożona cebulą.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

W poszukiwaniu dobrych wędlin w sklepie można dostać bólu głowy.

Od dawno raz na jakiś czas przyrządzam domową, KARKÓWKĘ, jako córka byłego Masarza (tak, mój tata miał masarnię :-), kiedyś).

Doskonała na zimno w plasterkach na kanapkę, jak i na ciepło w grubsze plastry gdy nie ma nic na obiad.

Co nam trzeba?

Karkówka- ok. 1kg

Majeranek, mieszanka przypraw do mięs ( u mnie sól, pieprz, tymianek, czosnek granulowany, trochę przyprawy do gyrosa, papryka słodka i ostra)

Główka czosnku,

Trochę oleju

2 cebule

Przyrządzamy:
Karkówkę myjemy, obcinamy z wierzchu tłuszcz jak jest. Nakłuwamy nożem dziurki i w nie wpychamy ząbki czosnku(obrane)

Nacieramy przyprawami, na koniec majerankiem, obkładamy cebulą i do miski. Polewamy olejem- troszeczkę! Przykrywamy i na noc do lodówki.

Na następny dzień układamy mięso do brytfanki- z cebulą!, polewamy sosem który wyciekł podczas leżenia w lodówce. I wstawiamy do piekarnika na 1h 20 min.

Uwaga! Po około 40 min wyjmujemy i polewamy sosem, który się wytworzył, no i pieczemy dalej!

Wędlina pachnie! Cudnie smakuje! I nie ślizga się po 3 dniach!

Spokojnie przez tydzień może leżeć w lodówce (u mnie na talerzyku przykryta folią aluminiową.

Smacznego 🙂

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

2 odpowiedzi do “Karkówka obłożona cebulą.”

  1. Rewelacyjnie wygląda:) Muszę koniecznie wypróbować ten przepis, bo mam w domu takie dwa „mięsojady”:)) Domowe wyroby to idealna alternatywa dla „tego” co jest w sklepach. Nie dość, że drogie to jeszcze na szprycowane chemią. A tak ogólnie miłe zeskoczenie prostotą wykonania. Spodziewałam się dużo większych komplikacji jeśli chodzi o przyrządzenie karkówki;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *