Uwielbiam domowe wędlinki!
Ten zapach pieczenia…
Ten smak podczas jedzenia
Cudo!
Polecam każdemu.
Karkówka to mięsko, które nadaje się do tego idealnie.
Nie jest sucha, pięknie się kroi.
Co nam trzeba?
około 1,5 kg karkówki- ładnej, nie żylastej
Do natarcia:
50ml oleju
2 ząbki czosnku-drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę
łyżka majeranku
łyżka mielonej słodkiej papryki
2 łyżki ziół prowansalskich
pół łyżeczki płatków chili
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu ziołowego
200ml wytrawnego czerwonego wina – do pieczenia
Robimy!
Karkówkę myjemy, osuszamy, robimy nakłucia/nacięcia w mięsie.
Przyprawy dobrze mieszamy z olejem i nacieramy dobrze naszą karkówkę.
Odstawiamy na 24 h do lodówki.
Do brytfanki wlewamy wino, wkładamy do niej naszą karkówkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 2 h w 190 stopniach raz po raz podlewając naszym sosem z wina.
Ostatnie 15 minut pieczemy bez przykrycia, aby ładnie nam się zarumieniło mięso z wierzchu.
Studzimy i kroimy w cienkie plasterki.
Pyszne z musztardą lub chrzanem.
Polecam na Wielkanoc.