Kapusta włoska z koperkiem i boczkiem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


W ramach gotowania gołąbków, po obskubaniu liści zawsze zostaje mi spory głąb.
Najlepsza z niego jest duszona kapustka.
Doskonały dodatek do ziemniaków czy mięsa
Można zamrozić i wyjąć gdy najdzie nas ochota 😀

Co nam trzeba?

mała kapusta włoska ( z białej robimy tak samo! )
Koperek- pęczek
5-10 plastrów wędzonego boczku(zależy jakiej grubości) ja wybieram cienkie.
sól, pieprz, cukier
200ml wody

Robimy!!

Wodę wlewamy do garnka
Kapustkę siekamy drobno i wrzucamy do gotującej się wody
Koperek siekamy drobno a boczek kroimy w paski
Dorzucamy do kapustki
Dusimy do miękkości- minimum pół godziny-pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
Dajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli oraz pieprzu do smaku.
Gotowe!
Ja często do smaku dodaje także łyżkę śmietany lub mleka.

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *