Kakaowo-orzechowy przekładaniec

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Przekładaniec świąteczny to pyszne ciacho, które i wygląda i smakuje.
Nie jest trudne, polecam do zrobienia!

Co nam trzeba?
Na biszkopt:
6  dużych jaj
3/4 szklanka cukru
szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej (200g)
3 łyżki maki ziemniaczanej
olejek śmietankowy
2 łyżki zmielonych orzechów włoskich

Na 1 masę, od dołu:
Opakowanie serka mascarpone
3 łyżki dżemu – u mnie jagodowy
łyżka mielonych orzechów włoskich

Na 2 masę i 3 :
Budyń śmietankowy
0,4 l mleka,
2 łyżki cukru
3/4 kostki masła
2 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka kakao
1 łyżka płatków migdałowych

Ponadto:
3 łyżki cukru pudru+ łyżka wrzątku
posypka świąteczna- u mnie gwiazdeczki
napar z herbaty owocowej lekko posłodzonej

Robimy!

Biszkopt:
Jajka: rozdzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywno szczyptą soli.
Dodajemy cukier i miksujemy na jednolitą, lśniącą,  gładką masę.
Dodajemy żółtka i przesiane mąki i delikatnie mieszamy do połączenia składników oraz zmielone orzechy włoskie.
Dodaję małą łyżeczkę aromatu, aby mieć piękny śmietankowy zapach.
Tortownicę natłuszczam i wylewam ciasto.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około  25-30 min.
Do suchego patyczka ( zanurzamy wykałaczkę i ma być sucha) i złotego kolorku.
Po tym czasie uchylam lekko drzwiczki pozwalam dla ciasta się wystudzić.

1 masa: serek mascarpone ucieram z dżemem i orzechami
2 i 3  masa: robimy budyń tylko w mniejszej ilości mleka z cukrem. Studzimy i miksujemy z miękkim masłem na jednolitą masę.
Połowę mieszamy z kakao +łyżka orzechów włoskich
Drugą część z płatkami migdałowymi +łyżka orzechów włoskich

Efekt końcowy
Po wystudzeniu kroję ciasto na 4 cienkie krążki.
Najpierw przecinam na pół, a potem połówki na pół.
Pierwszą nasączam naparem i kładę masę 1- z dżemem
Kładę drugi krążek, nasączam naparem, smaruję masą kakaową
Przykrywam 3 i smaruję masą śmietankową z migdałami

Przykrywam 4 krążkiem.
Całość lekko dociskam.
Rozrabiam cukier puder we wrzątku, lekko polewam ciasto z wierzchu
i posypuję szybko posypką.
Można zrobić gęsty lukier, można czekoladą.
Ale ciasto pięknie wygląda z naturalnym wierzchem w gwiazdki 🙂

 

Print Friendly, PDF & Email
17Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *