Wieczory są chłodne, szare, więc ratujemy się pysznymi herbatkami i rozgrzewającymi daniami.
Ale mi nic nie poprawia humoru jak pyszne ciasto!
Ba!
Nawet na niejednego!
(zdjęcie podglądowe- zestawy mogą się różnić )
Danie dowolne! Słodkie, słone, wytrawne, przekąski, przystawki.
DALSZE SZCZEGÓŁY:
DODATKOWO miło nam będzie jak:
Polubicie nasze strony na facebooku:
Dziękujemy.
Zapraszam do udziału!
Konkurs organizowany jest przez Latosiowy dom, przy współpracy z firmą STOVIT i biorąc udział, akceptujesz powyższe zasady.
WYNIKI!
Bardzo Wam dziękujemy za pyszne i liczne zgłoszenia.
Wybór jednak może być tylko 3-krotny.
Oto nagrodzone zgłoszenia!
1. Magdalena:
Roladki z kurczaka z konfitura z czerwonej cebuli, kabanosem i serem żółtym
2. Monika: Bagietka faszerowana czyli kolorowe mini kanapeczki z ogórkiem konserwowym Stovit.
3. Magdalena W, Powidłowo – kakaowe ciasto „XXL”
Wyróżnione osoby proszę o kontakt w celu podania danych adresowych wraz z numerem telefonu, w celu przekazania firmie Stovit.
Czekam max 7 dni, następnie wybieram kolejną osobę.
Dziękuje i zapraszam Was do następnych konkursów, które na pewno się pojawią!
Mniam, postaram się wziąć udział… Stovit to firma z mojego miasta rodzinnego 🙂
Cześć Kinga, postaram się wziąć udział. Czy w tle mają być produkty firmy ? czy wystarczy sam przepis w formie pisanej bez zdjęcia ? Gratuluje 4 rocznicy blogowania. I życzę dalszych lat, pełnych sukcesów 🙂 z produktem
Dziękuje ci bardzo.
Produkt nie jest wymagany na zdjęciu. Wystarczy aby był wymieniony w opisie 🙂
Także może być zdjęcie obrazujące potrawę, ale nie musi być na nim Stovitu
Pozdrawiam!!
Szarlotka z dżemem
Składniki :
mąka 4 szkl
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 1 kostka
jajko 1 szt
olejek waniliowy 5 kropli
j2 słoiki jabłek prażónych z rodzynkami Stovit
budyń waniliowy 1 opak
Stovit dżem truskawka z jabłkiem i jagodami
Przygotowanie :
Ciasto: Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części.Jedna z części ciasta zawijamy w folie aluminiowa i wkładamy na 15 minut do zamrażalki.Druga cześć ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim dno wcześniej wysmarowanej tłuszczem foremki. Nakłuwamy widelcem.
Na ciasto wykładamy jabłka z rodzynkami Stovit, na to wykładamy cienką warstwę dżemu truskawka z jabłkiem i jagodami Stovit. Na dżem ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalki. Ciasto pieczemy ok 40 -45 minut w temperaturze 160 stopni.
Zpomniałam napisać , że budyń wsypujemy do jabłek z rodzynkami – mieszamy 🙂
Roladki z kurczaka z konfitura z czerownej cebuli, kabanosem i serem żółtym
Składniki:
filet z kurczaka 2 szt
kabanos 4 kawałki
ser żółty 4 plastry
konfitura czerwoan cebula do mięs i serów Stovit
sól do smaku
pieprz czarny
olej do smażenia
jajko 1-2 szt
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
pieprz czarny mielony
mąka 1-2 łyżki
bułka tarta
Wykonanie :
Filety z kurczaka przekrawamy na 2 kotlety. Każdy kotlecik przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, smarujemy cebula czerwoną do mięs i serów Stovit. Na środek mięsa nakładamy kawałek kabanosa i ser żółty ( można położyć plasterek sera, ja użyłam sera w pałeczkach) Tak przygotowane mięso zwijamy w roladki.Do jajka dodajemy sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, mieszamy.
Roladki obtaczamy w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju smażymy roladki z każdej strony, zaczynając smażenie od strony gdzie kończy się mięso.
Pączki z gotowanych ziemniaków
1kg ziemniaków gotowanych (przepuścić przez praskę )
1 szkl. Oleju
6 łyżek cukru
10 dkg drożdży
5 jaj
Marmolada o smaku różanym Stovit
1kg mąki
Do ciepłych ziemniaków dodać szkl. oleju i resztę składników .Wyrobić ciasto i wykrawać pączki , gdy wyrosną piec .
Gofry
Składniki na ciasto : 2,5 szklanki mąki, pół szklanki oleju, pół szklanki cukru, 3/4 szklanki mleka, 1 szklanka wody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 4 duże jajka.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Dodać mleko i wodę. Wsypać resztę mąki, wymieszać. Na koniec dodać piane z białek. Wymieszać łyżką. Ciasto odstawić na pół godziny. Po tym czasie piec w gofrownicy do zarumienienia.
Jako dodatek: bita śmietana, przysmak owocowy firmy STOVIT, świeże owoce do dekoracji.
Tak skomponowane gofry są idealne na chłodne, jesienne popołudnia.
Pierniczki świąteczne
2 szklanki mąki, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 jajko, pół szklanki miodu płynnego, duża łyżka margaryny, pół szklanki cukru, 3 łyżki powideł śliwkowych firmy STOVIT.
Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkujemy na grubość ok. pół cm i wykrawamy foremkami dowolne kształty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. do zarumienienia. Po wystygnięciu pierniczki dowolnie dekorujemy.
Jest to idealny przepis na zbliżające się święta.
Biszkopt z dżemem truskawkowym Stovit i pianką śmietankową.
Biszkopt;
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakaa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja
1 szklanka cukru
garść listków mięty
Białka zmiksować z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakaem. Stopniowo dosypywać do ciasta, mieszając już tylko miękka silikonową szpatułką. Na koniec dodać posiekane listki mięty. Blachę o wymiarach 25/25 wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko spód ). Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut, piec w temp. 160 * na funkcji dół,
Słoiczek dżemu truskawkowego Stovit
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki truskawkowe
Truskawki należy wypłukać, obrać ze szypułek i zmiksować. Podgrzać je prawie do wrzenia a następnie wsypać dwie galaretki. Nie gotować. Dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce.
Masa śmietankowa;
250 ml. śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
3 listki żelatyny
Śmietankę miksujemy z cukrem na sztywno.
Listki żelatyny zalewamy zimną wodą i odstawiamy na pięć minut. Po tym czasie odciskamy je w ręce. Dodajemy odrobinę wrzątku (tyle aby rozpuścił żelatynę)
Rozpuszczoną wlewamy do masy śmietankowej. Mieszamy mikserem pół minuty. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Leczo z cukinii
Premium czerwona cebula do mięs i serów Stovit
1 średnia cukinia
3 laski wiejskiej kiełbasy
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki śmietany do zup i sosów
4 łyżki mąki
Sól, pieprz , kwasek cytrynowy , kostka rosołkowa , ziele angielskie , liść laurowy.
Obraną cukinie kroimy w kostkę . 1,5 l wody zagotowujemy z kostką rosołową , zielem angielskim i liśćmi laurowymi , dodajemy cukinie.Kiełbasę kroimy w kostkę , podsmażamy na patelni razem z czerwoną cebulą Stovit (2łyżki ) i przekładamy do garnka , gdy cukinia będzie już miękka .Ze śmietany ,wody , koncertu i mąki robimy zalewe i wlewamy do garnka .Gdy zawrze gotujemy jeszcze 5 min.Doprawiamy solą , pieprzem i kwaskiem cytrynowym . Wszystkiego najlepszego oraz dalszych sukcesów oraz 1000000 wyświetleń
No Stovit to mój wybawca! Mam swoje popisowe danie i dzięki „czerwonej cebuli do mięs i sosów” mam od jakiegoś czasu ułatwione zadanie przy przygotowywaniu tego prostego, smacznego, acz wyrafinowanego dania:
Polędwiczki w kolendrze z pieprzem podane z konfiturą pomidorowo-cebulową.
Składniki:
Polędwiczka wieprzowa
pieprz czarny ziarnisty
sól morska
ziarna kolendry
Konfitura:
przecier z pomidorów malinowych,
„czerwona cebula do mięs” Stowit
łyżka masła klarowanego
łyżeczka miodu
sos sojowy – 2 łyżki
sos worchester 1 łyżeczka,
chilli w płatkach-jedna łyżeczka.
Przygotowanie:
Mięso oczyścić z błony. W moździerzu rozgnieść kolendrę z pieprzem, solą, Natrzeć mięso. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie mięsko grilować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia. W międzyczasie należy przygotować konfiturę: w rondlu rozpuścić masło, dodać przecier z pomidorów, cebulę do mięs Stowit i resztę składników. Dusić na małym ogniu ok. 15 minut. To jest Pyszne!!!
Chleb najpyszniejszy na świecie z oliwkami, szynka, oliwkami i kaparami
Składniki:
700 g mąki pszennej chlebowej
7 g drożdży instant
30 g masła
150 ml ciepłego mleka
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
3 łyżeczki soli
spora szczypta pieprzu
4 ząbki czosnku Stowit Fragata
3 plastry szynki serrano
10 oliwek fragata z czosnkiem, tymiankiem i oliwą Stowit
3 suszone pomidory
łyżka kaparów
1/2 cebuli
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać drożdże, masło, sól, pieprz, cukier. Wymieszać i zalać podgrzanym mlekiem oraz wodą. Wyrobić ciasto. W blenderze posiekać resztę składników, dodać do ciasta. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do formy i znów odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Włożyć blachę i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez około 15-20 minut (sprawdzać, czy wierzch się nie przypala).
Uwaga, zdjęcie wysłane mailem:-)
PIERŚ Z INDYKA Z ŻURAWINĄ
Składniki:
– 1 filet z piersi indyka, ok. 1-1.5 kg,
– sól, pieprz, tymianek,
– filiżanka bulionu/wody,
– STOVIT PREMIUM – Żurawina do mięs i serów,
– potrzebny będzie rękaw lub woreczek do pieczenia.
Mięso nacieramy przyprawami i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st., mięso z bulionem lub wodą umieszczamy w rękawie/woreczku i zamykamy. Pieczemy ok. 1,5 godziny (w zależności od wielkości mięsa), na ostatnie pół godziny rozcinam woreczek, można włączyć termoobieg.
Po wystygnięciu kroję na dość cienkie plasterki i serwuję w zimnym bufecie wraz z żurawiną do mięs i serów STOVIT.
Danie sprawdzi się również na ciepło, wówczas kroimy mięso po upieczeniu na grubsze plastry i podajemy z podgrzaną żurawiną.
Amatorzy mięs w nieco słodszym wydaniu mogą dodać suszone morele do woreczka albo też nadziać nimi mięso, oczywiście przed pieczeniem.
DESER EGZOTYCZNY 😉
Składniki:
– puszka mleczka kokosowego – 400 ml,
– 4 łyżki stołowe nasion szałwii hiszpańskiej (chia),
– słoiczek „Brzoskwinie z marakują naturalnie owocowe” STOVIT
Nasiona zalewamy mleczkiem kokosowym, dokładnie mieszamy, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Ja co jakiś czas zaglądam i dodatkowo mieszam, a przekładam do mniejszych naczyń (szklaneczek, pucharków) dopiero przed podaniem. Na wierz kładę po łyżce „Brzoskwiń z marakują” STOVIT i od razu podaję.
DESER JESIENNY
Składniki:
– kasza manna,
– 0,5 l mleka,
– cukier, cynamon,
– STOVIT Powidła korzenne śliwkowe
Przygotowuję dość gęstą kaszkę manną: dodaję 7 łyżek kaszy do zimnego jeszcze mleka, gotuję cały czas mieszając trzepaczką. W międzyczasie dodaję cukier i cynamon – do smaku, według upodobań. Gdy kaszka zagęści się, przelewam do foremek w kształcie małych babeczek. Po wystygnięciu schładzam w lodówce. Przed podaniem przekładam na talerzyki, podaję z powidłami korzennymi STOVIT.
Pleśniak, czyli kruche ciasto z konfiturą z czarnych porzeczek Stovit i delikatną bezą 🙂
Składniki:
Ciasto:
1. 3 szklanki mąki pszennej
2. Szklanka cukru
3. 5 żółtek
4. Kostka margaryny
5. Łyżeczka proszku do pieczenia
6. Czubata łyżka kakao
Beza:
1. 5 białek
2. 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
1. Konfitura z czarnych porzeczek Stovit
2. 3 łyżki wiórków kokosowych
3. Margaryna do wysmarowania formy
4. Bułka tarta do wysypania formy
Sposób przygotowania:
Ciasto:
1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy szklankę cukru, margarynę i żółtka. Siekamy nożem i wyrabiamy ciasto.
2. Ciasto dzielimy na dwie części i jedną część jeszcze na dwie części.
3. Do jednej małej części ciasta dodajemy przesiane przez sito kakao i zagniatamy ciasto.
4. Wszystkie części ciasta wkładamy do zamrażalnika, aby ciasto stwardniało.
5. Na wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą blachę ścieramy na tarce o dużych oczkach dużą część ciasta, posypujemy wiórkami kokosowymi i wykładamy konfiturę z czarnych porzeczek Stovit.
6. Ciemne ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach na konfiturę.
Beza:
1. Białka ubijamy z dodatkiem cukru na sztywno i rozprowadzamy na startym ciemnym cieście.
2. Małą białą część ciasta ścieramy na wierzch ciasta.
3. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.
Smacznego! 🙂
Same pyszności! Moje dziecko zajadałoby z naleśnikami 🙂
Delikatna szarlotka z pianką
SKŁADNIKI:
Ciasto:
1. 5 żółtek
2. Szklanka cukru
3. 3 szklanki mąki
4. Kostka margaryny
5. Opakowanie cukru waniliowego
6. 2 łyżki kwaśnej śmietany
7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana:
1. 5 białek
2. 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo:
1. Jabłka prażone z cynamonem Stovit 720g
2. Margaryna do wysmarowania formy
3. Bułka tarta do wysypania formy
4. Cukier puder do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
Ciasto:
1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać margarynę, śmietanę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto.
2. Ciasto rozdzielić na dwie części. Jedną część ciasta włożyć do zamrażalnika, a drugą wyłożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą blachy.
Piana:
1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru.
2. Na blachę wyłożoną ciastem wykładamy jabłka prażone z cynamonem Stovit, a następnie pianę.
3. Drugą część ciasta wyjmujemy z zamrażalnika, ścieramy na tarce na dużych oczkach i przykrywamy pianę.
4. Tak przygotowane ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 50 minut.
5. Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego! 🙂
Powidłowo – kakaowe ciasto „XXL” z polewą z mlecznej czekolady i posypka z czekoladek Kinder niespodzianka i nutą cynamonu 🙂 jest to pyszne ciasto, bardzo proste do zrobienia, mało skomplikowane, puchate i lekko wilgotne w środku, nie za mdłe i nie za słodkie 😉
Potrzebujemy:
4 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru
pół szklanki oleju
2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
2 czubate łyżki kakao
200 g powideł śliwkowych „Stovit”
1 łyżeczka cynamonu
polewa:
2 łyżki mleka
1 łyżeczka kakao
200 g czekolady mlecznej
posypka:
czekolada z Kinder niespodzianek ( solidna garść po pokruszeniu na drobne kawałeczki )
Wszystkie składniki ciast wrzucamy do miski i miksujemy mikserem.
Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia
( Blaszka 25 cm x 36 cm )
Pieczemy w temp.180 stopni ok.60 minut – najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.
Po upieczeniu wyjmujemy do ostygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną z mlekiem i kakao.
Gdy rozpuszczona zacznie lekko tężeć to polewamy wierzch placka i posypujemy pokruszonymi czekoladkami Kinder niespodzianka. Wkładamy do lodówki na godz.
Pizza puszysta.
400g mąki,
30g drożdży,
4 łyżki OLIWY Z OLIWEK EXTRA VIRGIN BERTOLI lub OLIWY POMANCE,
1/3 szkl. mleka,
1/3 szkl. wody,
1/2 łyżeczka soli,
szczypta pieprzu,
Według uznania: bazylia, tymianek i oregano.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól, pieprz, zioła i rozdrobnione drożdże (ja rozcieram z odrobiną cukru ok. pół łyżeczki). Zrobić wgłębienie i dodać OLIWĘ Z OLIWEK EXTRA VIRGIN BERTOLI i trochę ciepłego mleka rozcieńczonego z wodą. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto wyrabiać przez ok. 10 minut. Następnie przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 2 lub 3 porcje (w zależności od wielkości blachy), rozwałkować na placki o grubości 5-6mm i ponakłuwać widelcem.
Piec ok. 20 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
W czasie, gdy ciasto wyrasta można przygotować ulubione składniki i sos do pizzy.
Szybki i łatwy Piernik.
Składniki:
3 całe jajka,
2 szkl. mąki,
niepełna szklanka mleka,
niepełna szklanka oleju,
1 łyżeczka sody,
4 łyżki POWIDEŁ ŚLIWKOWYCH STOVIT,
1 szkl. cukru,
trochę przyprawy do piernika,
2 łyżki kakao.
Wszystkie „suche” składniki wsypać do miski i wymieszać. W drugiej misce połączyć składniki „mokre” i cały czas mieszając wsypywać do nich „suche” składniki. Ucierać do czasu, aż nie będzie grudek i wylać na blaszkę (najlepiej keksówkę). Piec w temperaturze 180 stopni ok 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Po wierzchu można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi.
LIZAKI DLA PRZEDSZKOLAKÓW
1. 1/2 słoiczka DŻEMU TRUSKAWKOWEGO STOVIT ( NATURALNIE OWOCOWE)
2. 900 g pokruszonych herbatników
3. pół szklanki bakalii ( wiórki / rodzynki/orzechy)
4. 100 g miękkiego masła
5. 3 łyżki kakao
Dziecinnie proste do zrobienia,
z dżemem Stovit do zjedzenia.
Ucieszą się przedszkolaki
bo to słodycz nie byle jaki.
Wszystkie składniki ze sobą łączymy
i małe kulki tworzymy.
Do lodówki wstawiamy
i aż zastygną czekamy,
Później na patyk nabijemy
i do przedszkola niesiemy.
Smażone kwiatuszki i wiatraczki z konfiturą z czarnej porzeczki Stovit
Składniki:
30-40 dkg mąki
6 żółtek
2 łyżki cukru pudru
4,5 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki rumu
1,5 łyżki masła
kilka łyżek konfitury z czarnej porzeczki Stovit
olej do głębokiego smażenia
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, aż zaczną pojawiać się w nim pęcherzyki powietrza ( ok. 10 min). Gotowe schłodzić w lodówce ok. 1 godziny. Ciasto wałkujemy jak na pierogi. Szklanką wycinamy z niego krążki. Brzegi nacinamy w pięciu miejscach w równych odstępach, nie docinając do środka. Każdy z powstałych końców kolejno zawijamy do środka , formując kwiatuszek. Zwinięte końce dobrze , palcem by w trakcie smażenia płatki się nie rozwinęły.
Na wiatraczki ciasto także nacinać na pięć części i zawijać tworząc jego kształt.
Wrzucamy partiami na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniczku. Na środek każdego kwiatka nakładamy po odrobinie konfitury i posypujemy cukrem pudrem.
Zdjęcie użytkownika Monika Och.
Bagietka faszerowana czyli kolorowe mini kanapeczki z ogórkiem konserwowym Stovit.
• 1 bagietka
• 2 serki śmietankowe kanapkowe
• 2 łyżki pokrojonych ogórków konserwowych Stovit
• 4 łyżki pokrojonej papryki konserwowej ( czerwonej i żółtej)
• 2 łyżki pokrojonej w kostkę szynki
• sól, pieprz, mielona papryka.
Długą bagietkę pokroić na krótsze 2-3 kawałki, odkroić końce i ostrożnie, pomagając sobie długim, cienkim nożem do filetowania wykroić a właściwie wydłubałam ze środka większość miąższu pozostawiając prawie samą skórkę dookoła.
Serek przełożyć do miski i dodać pozostałe składniki i przyprawić. Masą napełnić wydrążone bułki upychając nadzienie łyżeczką z obu stron.
Nafaszerowane bułki zawinąć, każdą osobno, w kawałek folii i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny. Schłodzone pokroić nożem na plastry i ułożyłam na talerzu.
Farsz można dowolnie modyfikować dodając dowolne składniki i doprawiając wedle swojego gustu. Można też użyć zwykłego sera białego, ale trzeba go wcześniej dobrze zmielić żeby nie miał grudek .
Sałatka grzybowa polana z ogórkami konserwowymi Stovit
Składniki:
filet z kurczaka
duży słoik marynowanych pieczarek
pół puszki groszku
pół puszki kukurydzy
15-20 dkg marynowanej marchewki w kostkę
3 jajka
3 ziemniaki
3 konserwowe ogórki Stovit
1 cebula
10 dag żółtego sera
papryka ostra do smaku
1 łyżeczka przyprawy do kebab-gyros
olej do smażenia
sól, pieprz
majonez
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
Ziemniaki ugotować, wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Obrać.
Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą kebab-gyros usmażyć na oleju , wystudzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, warzywa i ogórki konserwowe osączyć z zalewy, jajka, wystudzone ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, zieleninę posiekać razem.
Okrągłą tortownicę wyłożyć folią , ułożyć ściśle obok siebie pieczarki łebkami do dołu, posypać wymieszaną zieleniną. Wyłożyć mieszankę warzywną ( groszek, kukurydzę i marchewkę), oprószyć solą, pieprzem oraz papryką, posmarować cienką warstwą majonezu, rozłożyć ziemniaki, pokrojoną cebulę, jajka, mięso i ogórki, posypać solą i pieprzem, znów posmarować majonezem, posypać startym serem, przykryć folią, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem folię zdjąć, przykryć tortownicę talerzem i odwrócić sałatkę, odpiąć obręcz z tortownicy i gotowe do podania.
Szybkie ciasto „1 jajko”
2 szkl mąki
1 szkl cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki kakao
Wszystko to wymieszac na sucho dodac:
12 łyżek oleju
6 łyżek Powideł śliwkowych. Stovit
1 jajko
Wszystko wymieszac, wylac do tortownicy piec okolo 1 godziny.
Polewa:
Tabliczka czekolady gorzkiej
80 ml śmietanki 30%
Podgrzac śmietankę dodac pokruszona czekolade wylac na ciasto. Smacznego!
Ciasto „1jajko”
2 szkl mąki
1 szkl cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki kakao
Wszystkie skladniki wymieszac. Dodac
12 łyżek oleju
6 łyżek Konfitury śliwkowej Stovit
1 szkl mleka
1 jajko
Wszystko wymieszac przelac do tortownicy piec okolo godziny. Mozna obsypac cukrem pydrem lub polewa czekoladowa. Smacznego
Orzechowiec
Czego potrzebujemy? (tortownica 24 lub mała blaszka)
-2 szklanki mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)+ 1,5 łyżki
-200 g masła (zimne)
-2 łyżki margaryny (można zastąpić masłem)
-1/2 szklanki cukru pudru
-6 jajek+ 1 żółtko
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
-1 opakowanie powideł śliwkowych Stovit
-200 g orzechów (u mnie włoskie i laskowe)
-1 szklanka mleka
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-40 ml amaretto (może być inny likier)
-50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie
Zaczynamy od zrobienia ciasta.
2 szklanki mąki i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy 3/4 (175g) kostki masła pokrojonego na kawałki. Ugniatamy do momentu powstania kruszonki. Następnie dodajemy 3 żółtka (białka odkładamy na później), cukier puder oraz 1/2 opakowania cukru wanilinowego. Zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 równe części, owijamy w folię i chowamy do zamrażalnika na 40 minut.
Pora na pieczenie. Jeśli macie 2 takie same blaszki/tortownice możecie upiec od razu 2 spody. Jeśli nie , będziecie musieli je upiec jeden po drugim (ja tak robiłam). Tortownicę natłuszczamy, wykładamy papierem do pieczenia. 1 część ciasta trzemy na dużych oczkach na tarce, wklepujemy dokładnie, aby nie było prześwitów. Ciasto smarujemy 1/2 powideł. W między czasie ubijamy białka z 1 łyżką cukru (dodajemy ją pod koniec ubijania). Na powidła wykładamy 1/2 białek. Na białkach układamy 1/2 orzechów delikatnie posiekanych (lepiej żeby pozostały spore kawałki). Orzechy możecie pomieszać lub dać tylko jeden rodzaj. Ja na jeden spód pomieszałam, a na drugi dodałam tylko włoskie. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg) ok 30 minut. Pieczemy 2 takie ciasta.
Pora na krem.
1/2 szklanki mleka miksujemy z 1 żółtkiem, 1,5 łyżki mąki oraz z mąką ziemniaczaną. Drugą połowę szklanki mleka zagotowujemy z połową opakowania cukru wanilinowego oraz z 1 łyżką cukru. Do tego gotującego się mleka wlewamy w/w mieszankę, szybko mieszamy żeby nie powstały grudki, wyjdzie Wam taki jakby budyń. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski wkładamy pozostałą część masła oraz margarynę, ucieramy. Następnie dodajemy wystudzoną masę budyniową, cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy amaretto, mieszamy. Krem gotowy, Oczywiście możecie pominąć alkohol.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Jeśli już spody ciasta wystygły pora na złożenie ciasta. Najlepiej układać je na tortownicy/blaszce. Jeśli pieczemy w jednej blaszce to wystarczy jednego blatu z niej nie wyciągać po upieczeniu. Na 1 blat wykładamy krem, wyrównujemy jego powierzchnię. Przykrywamy 2 spodem, tak żeby orzechy były na wierzchu. Polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Placki bananowe
-1 banan
-1 jajko
-3 łyżki płatków owsianych
-1 łyżka otrębów zytnich
-szczypta cynamonu
-dżem z owoców leśnych Stovit
W misce rozgniatamy banana. Dodajemy jako i cynamon, energicznie mieszamy. Dodajemy płatki i otręby, mieszamy. Następnie łyżka nakładamy na rozgrzany olej placki i smażymt na złoty kolor. Jemy posmarowane dżemem 😉
Jesień-złote liście jak moje racuchy z jesiennymi jabłkami Lobo i akacjowym miodem. Idealne danie na jesienną chandre i przeziębienie 🙂
Racuchy drożdżowe z jabłkami i miodem:)
Pół kg mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
Jajko
4 jabłka (np.Lobo)
1.5 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki drobnego cukru
Szczypta soli
Olej do smażenia
Łyżka masła do smażenia
Miód akacjowy „Stovit”
Jabłka prażone „Stovit”
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużego naczynia, dodajemy sól i mieszamy. Na środku robimy wglebienie, kruszymy drożdże i zastosujemy cukrem. Zalewamy połową szklanki mleka i odstawiamy na 15 min. Następnie dodajemy jajko, resztę mleka i mieszamy. Odstawiamy na 1.5 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykrywamy ściereczką.
Po wyrośnieciu dodajemy jabłka pokrojone w kostkę i mieszamy. Odstawiamy na kolejne 15 min.
Ciasto nabieramy łyżką i smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem łyżki masła na złoty kolor.
Racuchy polewamy „Miodem akacjowym Stovit” bądź podajemy z „Prazonymi jabłkami Stovit”.
Smacznego
Tradycyjny bigos taki jak kiedyś gotowały nasze Babcie.
Składniki:
· ½ kg żeberek wieprzowych
· ½ kg łopatki wieprzowej
· ½ kg kiełbasy podwawelskiej
· 2 kg kapusty kiszonej
· Vegetę
· 20dag suszonych grzybów
· ½ słoika powideł śliwkowych STOVIT
· Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Mięso gotujemy do miękkości z dodatkiem Vegety.
2. Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy tak około 20 minut, po tym czasie odlewamy kwas( można wykorzystać kwas na zupę ) ponownie zalewamy wodą i gotujemy.
3. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
4. Grzyby najlepiej namoczyć i zostawić na 2 godziny.
5. Wyjmujemy mięso z rosołu.
6. Rosół wlewamy do gotującej kapusty a mięso kroimy na kawałki i przesmażamy na oleju.
7. Do Kapusty dodajemy, mięso, kiełbasę, grzyby, powidła.
8. Bigos trzeba dość długo gotować ciągle mieszając.
9. Smacznego.
dziękuję właśnie napisałam maila z danymi 🙂
gratuluje również pozostałym