Jaglano-kokosowy biszkopt z kremem śmietankowo-kokosowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Dziś pora na propozycję z naczynia STAUB -możecie je wygrać TUTAJ
W tym cudzie piecze się łatwo i przyjemnie!
Za namową koleżanki (Monia mua! ) upichciłam takie oto ciacho!
Mocno kokosowe. Na zdrowych mąkach. Pachnące, cudne!
Rozpływające się w ustach. Pychota!


Co nam trzeba?
szklanka 200ml
3/4 szklanki mąki jaglanej
3/4 szklanka mąki kokosowej
3 jajka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki oleju rzepakowego

na masę: serek mascarpone + 100ml śmietany kremówki + łyżka cukru pudru +100g wiórków kokosowych
na sos śmietankowy do polania: 2 łyżki cukru+3  łyżki wody+ łyżka kremówki
dodatkowo 2 łyżki wiórek kokosowych do uprażenia

Robimy!
Jajka myjemy i rozdzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysto. Dodajemy olej i ucieramy na gładką masę
Mąki mieszamy ze sobą, przesiewając, dodając proszek do pieczenia.
Dodajemy do naszej wcześniejszej masy i mieszamy dokładnie.

ZdjęcieZdjęcie
Białka ubijamy na sztywno i mieszamy szpatułką wszystko delikatnie, aby była ładnie napowietrzona!

 

Zdjęcie
Formę ceramiczną Staub lekko natłuszczamy, podsypujemy bułką tartą i wylewamy naszą masę.

ZdjęcieZdjęcie
Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.

Zdjęcie
Wyjmujemy i studzimy. Biszkopt pięknie odchodzi od naczynia


Przekrawamy na dwa krążki


Masa: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie mieszamy a mascarpone i wiórkami kokosowymi.
Przekładamy biszkopt i smarujemy na wierzchu. Polewamy naszym sosem i posypujemy uprażonymi na suchej patelni wiórkami.

SOS: do garnuszka wsypujemy cukier i zalewamy go wodą. Gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje nam lekko. dodajemy kremówkę, mieszamy na jednolity gęsty sos(taki karmel jakby tylko biały) i polewamy ciacho.
Zajadamy!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

18 odpowiedzi do “Jaglano-kokosowy biszkopt z kremem śmietankowo-kokosowym”

  1. Hej, po zdjeciach wygląda przepysznie(ale zdjęcia raczej nie autorki), przypis wyglądał na pyszny ale wszystko nie w takich proporcjach (ściągniety raczej i zmienione tylko proporcje) nie polecam.
    baltazar Toruń

    1. Witam.
      Jest zapis:
      Białka ubijamy na sztywno i mieszamy szpatułką wszystko delikatnie, aby była ładnie napowietrzona!
      Pod zdjęciami proszę zerknąć jak opisuję przepis 🙂
      Pozdrawiam!

    1. Ciasto opisałam krok po kroku, ze zdjęciami. Tak jak było robione. Co Ci nie wyszło? Powiedz. Postaram się zweryfikować przepis czy mój błąd?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *