Jaglane brownie bananowo-daktylowe

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Ahhh te masy kremowe,śmietanowe, czekoladowe 🙂
Wylizywać je paluszkiem najlepsza frajda, co?
Ale czasami dość tego słodkiego i przestawiam się na fit!
I takie jest to ciacho!
Przepis podłapany z karteczki rozdawanej ze sklepu Stokrotka.
Słodkie (nie za mocno), a bez cukru!
Ciekawi?
Zapraszam niżej.

ps. Idealne z gałką loda!

Co nam trzeba?
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
3 pełne łyżki mąki owsianej
3 łyżki kakao ciemnego
3 banany- dojrzałe
10 suszonych daktyli, bez pestek
można dodać garść siekanych bakalii/orzechów

Robimy!
Kaszę jaglaną ugotować i wystudzić.
(Gotujemy zawsze najpierw przepłukując kilka razy pod bieżącą wodą, potem zalewamy tak aby wody było dwa razy więcej niż kaszy, li około 15 minut)
Daktyle zalewamy wrzątkiem, aby je przykryły i moczymy około pół godziny.
Następnie miksujemy (blenderem najlepiej) wraz z mąką, kakao i bananami na jednolitą masę.
Powstałą masę wymieszać z ugotowaną kaszą jaglaną i jak ktoś cche bakaliami (u mnie wersja bez).
Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub natłuszczoną i obsypaną lekko bułką tartą, jak u mnie, (30×25) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185 stopni około pół godziny.
Musi nam się zrobić skorupka na wierzchu, ale dotykając ciasto będzie się lekko uginać.

Wtedy mamy gwarancje, że w środku pozostaje mokre.
Smacznego!

 

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

3 odpowiedzi do “Jaglane brownie bananowo-daktylowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *