Gulasz z szynki z cukinią i konfiturą z czerwonej cebuli

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Gulasz jest bardzo fajnym obiadkiem
Mięso łatwo się robi i wybornie smakuje
Ale tym razem zrobiłam go z szynki i podrasowałam lekko warzywami.

Co nam trzeba?
1kg szynki
2 małe cukinie
słoiczek konfitury z czerwonej cebuli PROECO
przyprawy: ja użyłam po pół łyżeczki: pieprzu ziołowego, soli, słodka czerwona papryka,
szczypta ostrej papryki czerwonej
łyżeczka przyprawy gotowej do mięsa wieprzowego.
łyżka oleju rzepakowego
szklanka wody

Robimy!
Mięso myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, przyprawiamy i odstawiamy na kilka godzin-najlepiej na całą noc.
Szykujemy patelnie i na rozgrzanym oleju podsmażamy naszą szynkę.
Około 10 minut.
Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem dobre pół godziny.
W tym czasie kroimy cukinie w półplasterki, lekko solimy i odstawiamy na 10 minut.
dodajemy do szynki i dusimy kolejne pół godziny.
Po tym czasie dodajemy naszą konfiturę z cebuli i mieszamy, bez przykrywania, aż odparuje nam większość wody.
Podajmy z ziemniaczkami i surówką z pomidora i sałaty w śmietanie

 

Print Friendly, PDF & Email
4Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *