Gulasz z piersi z indyka w cebulowym sosie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Dziś czas na prosty obiad.

Kilka składników i wyczarujemy pyszności.
Do dzieła!

Co nam trzeba?

Duża pierś z indyka
marchewka
2 żółte cebule.
sól i pieprz ziołowy do smaku
do zagęszczenia łyżka mąki, łyżka śmietany
olej, woda
Dodatek do obiadu: ryż biały

Robimy!
Pierś z indyka myjemy, kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce oleju.
Podlewamy 200ml wody i na małym ogniu dusimy.
Po około pół h dajmy drobno tarkowaną marchewkę oraz cebulę (nawet możemy ją tarkować na papkę), przyprawiamy solą i pieprzem do smaku (po pół łyżeczki wystarczy). I dusimy kolejne pół h.

Do małego słoiczka wlewamy 50ml ciepłej wody, dodajemy 3 łyżki stołowe sosu z duszenia i dodajemy śmietanę i mąkę. Zakręcamy i trząsamy do połączenia składników. Wlewamy do naszego mięsa, mieszamy i podduszamy jeszcze z 3 minutki.
Podajemy z ugotowanym ryżem.

Print Friendly, PDF & Email
1Shares

5 odpowiedzi na “Gulasz z piersi z indyka w cebulowym sosie”

  1. Fajny ” myk” ze słoiczkiem.
    Ja mam malutką rózgę, która mieści się do szklanki.
    I nią rozprowadzam mąkę.

Skomentuj Ela Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *