Gulasz z łopatki w ciemnym sosie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Gulasz jest bardzo częstym gościem na moim stole. Można go robić z różnych mięs i zawsze wychodzi i smakuje.
Komponuje się zarówno z ziemniakami jak i kaszą czy ryżem. Pyszny gęsty sos jest wspaniałym uzupełnieniem smaku.
Dziś propozycja z łopatki wieprzowej.
Do przygotowania użyłam mojego ukochanego WOKA Ballarini


Co nam trzeba?
1kg mięsa z łopatki wieprzowej
około 0,5 litra wody
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
3-4 grzybki suszone
po poł łyżeczki: soli, pieprzu czarnego mielonego, papryki słodkiej, papryki ostrej.
łyżka suszonej cebulki
łyżka oleju rzepakowego

Do zaciągnięcia sosu: 3 łyżki wody +  łyżka śmietany 18% + 2 łyżki mąki pszennej

Robimy!
Łopatkę myjemy i kroimy w drobną kosteczkę.
W woku rozgrzewamy olej i obsmażamy łopatkę.
Około 5 minut.
Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem, raz po raz mieszając około godzinki.
Po tym czasie powinien być mięciutki.
Do słoiczka wlewamy 3 łyżki wywaru z łopatki i dodajemy 3 łyżki zimnej wody +śmietanę i mąkę do zabielenia. Zakręcamy, potrząsamy porządnie i powoli wlewamy do naszego gulaszu, mieszając cały czas.
Zostawiamy jeszcze z 2-3 minutki na małym ogniu, aby nam lekko zgęstniał.
Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Polecam z ziemniakami lub kopytkami i kwaśnym dodatkiem-kapustką kiszoną lub ogórkiem kiszonym. Pyszne będą też buraczki.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
2Shares

2 odpowiedzi do “Gulasz z łopatki w ciemnym sosie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *