Grahamowe ciasteczka z chia i słonecznikiem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pyszne ciasteczka, które można chrupać bez końca!
Dodatek zdrowej mąki i ziaren dodatkowo pokusi o kolejne!
Pyszne!

Co nam trzeba?
na ok. 20 sztuk ciastek

-125 g masła
-100 g mąki graham
-50 g mąki krupczatki
– 100 g brązowego cukru
– pół łyżeczki sody oczyszczonej (ale bez niej też wyjdą! )
– łyżka stołowa ziaren chia
– 1,5 łyżki stołowej ziaren słonecznika

Robimy!
Masło siekamy z mąkami i sodą oraz z cukrem, zagniatamy na jednolitą masę-jak zbyt się lepi podsypcie ciut mąką.
Zawijamy w woreczek i porządnie schładzamy- około 40 minut w lodówce.
Ciasto lekko wyrabiamy i odrywamy kuleczki ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego.
Na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia kładziemy kulki w odstępach
i rozgniatamy dłonią na placki.- około 0,5 cm grube.
I tak do wykorzystania ciasta.
Można robić małe kuleczki-wyjdzie więcej mniejszych ciastek.
Posypujemy każde ciastko słonecznikiem i chia
(pół na pół).
Pieczemy w temperaturze 190 º C przez około 12 – 15 minut,
do  lekkiego zarumienienia.

Print Friendly, PDF & Email
43Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *