Focaccia z szynką i salami pod pomidorkami koktajlowymi

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Kolejna propozycja Focacci.
Na bogato 😀

standardowo na ciasto:

Co nam trzeba?
Na ciasto:
200 g   mąki
15g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
125ml wody
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka oregano

Na wierzch:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 plastry szynki
4 plastry salami
2 cebule czerwone pokrojone  na wiórki
100g-150 sera mozzarella
pomidorki koktajlowe
5 dużych pieczarek
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Robimy!
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodając cukier – odstawiamy na 5-10 minut.
Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy drożdże. Mieszamy dodając  sól, oliwę.
Wyrabiamy na jednolite ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Po tym czasie formujemy placek i smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy oregano
Układamy cebulę, na to pokrojone pieczarki, potem szynkę oraz salami, następnie pokrojone na pół pomidorki i posypujemy obficie serem mozzarella.
Pieczemy w 220 stopniach około 20minut.
Ja ciasto wkładam do pieczenia do blaszki o wymiarach:niecałe 30cm długości około22 szeroka
Smacznego!
Inna propozycja jest TU

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *