Tołpyga biała- rybka słodkowodna, siostra kochanego przez nas karpika 🙂
Ciągle mało jadana i nie doceniana.
Ja proponuję filecik z tej rybki zapiekany z cebulką.
Mięsko delikatne, ości duże-łatwe do wybrania.
Co nam trzeba? Na spory obiadek
1 kg filet z tołpygi
2 duże cebule lub 4 małe
sól i kolorowy pieprz
oliwa z oliwek
Robimy!
Filet myjemy, suszymy delikatnie ręcznikiem i porządnie nacieramy solą i pieprzem.
Układamy rybę w brytfance-natłuszczonej oliwą-i układamy na niej krążki cebuli.
Polewamy jeszcze oliwą.
Zapiekamy około 1h w 180 stopniach.
Doskonale smakuje z surówką z marchewki i białej kapustki!
taki filecik to bym zjadła, wygląda rewelacyjne 🙂 ja polecam na grillowy sezon pstrąga w ziołach
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/05/grillowany-pstrag-w-zioach.html
pozdrawiam!
Super ryba, zapraszam na rybę z mozzarellą i pomidorami, pozdrawiam
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/03/ryba-zapiekana-z-pomidorami-i-mozzarella.html
pyszna rybka, ja zapraszam do siebie na przepisy na domowe sery, wina, cydry http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/
bardzo ciekawy przepis! dziękuję!
zapraszam na pysznego dorsza w maśle czosnkowym!
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/04/dorsz-w-masle-czosnkowym.html
hm, wygląda apetycznie ! a ja od siebie polecam zapiekaną paprykę faszerowaną kuskusem: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/28-100018-papryka_faszerowana_kuskusem.html
Nie ma to jak dobra rybka, robie nawet w sosie musztardowym
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/05/ryba-w-sosie-musztardowym.html
Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes). Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)
Pychotka. Musi być super. Dużo podróżuję. Moją pasją są regionalne i oryginalne potrawy. Tu o kuchni Albanii: http://albania-turystyka.blogspot.com/2014/06/kuchnia-albanii.html
po co te zmiekczenia :filecik ,rybka ,cebulka ,mięsko
Jak coś mi smakuje to się rozczulam 😉
Pycha, u siebie smażę karpia, zapraszam 🙂
http://bulkazchlebem.pl/smazony-karp
Like it! Podoba mi się, że jest mało składników. Bardzo lubię takie przepisy
Świetna sprawa taka rybka.
Polecam
http://inews.com.pl/WordPress3/lasagne-z-ryba-i-warzywami
Przepyszny taki obiadek 🙂
A do mnie zapraszam na placuszki rybne 🙂
http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2014/03/placki-rybne.html
Genialny pomysł na obiad, muszę namówic mojego mistrza kuchni na taki obiadek. Na pewno super mu wyjdzie bo on uwielbia eksperymentować.
Dzięki piękne!! Ryba wychodzi bardzo smaczna!
Rewelacja- prostota broni się na medal i rozpływa w ustach. Dzięki za przepis
Wow, dzięki za miłe słowo!!!