Duszony schab z natką pietruszki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Schab jest bardzo fajnym materiałem do kulinarnych zmagań.
A tak uduszony rozpływa się ustach!
Dzieci też lubią! 🙂

Co nam trzeba?
1kg schabu
łyżka oliwy,
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, kolendra, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól  oraz pęczek natki pietruszki.
500 ml wody
śmietana do zagęszczenia 18%
mąka krupczatka lub zwykła pszenna

Robimy!
Mięso myjemy i kroimy w około 1 cm plastry. Tłuczkiem delikatnie rozbijamy z obu stron. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na to mięso- obsmażamy z każdej strony.
Mięso wrzucamy do szerokiego do garnka i zalewamy wodą.
Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kolendrę oraz posiekaną natkę pietruszki
Dusimy pod przykryciem około 1,5 h. Połowa wody powinna nam odparować.
Pod koniec jak mięso już będzie miękkie przyprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku
Na koniec zagęszczamy sos do mięsa, mieszając w słoiku 5 łyżek sosu z czubatą łyżką  śmietany-18%  i 2 łyżkami mąki
Podajemy z gotowymi ziemniaczkami i buraczkami.
Smacznego.

Print Friendly, PDF & Email
11Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *