Duszona szynka z ryżem podana

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Sposób na szybki obiad?
Kawałek duszonego mięsa, pyszny ryż i sałatka!
Proste? Dokładnie tak

Co nam trzeba?
1 kg szynki
łyża oleju
200ml wody
2 torebki ryżu od Kupiec (pyszny do risotto)
tarkowana mała marchewka  na cienkie wiórka
przyprawy:
pieprz czarny mielony, sól, papryka słodka, papryka ostra, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 listki laurowe, 4 grzybki suszone, szczypta czosnku i tymianku – wszystkiego po pół łyżeczki
sałatka:
liście sałaty, ogórek zielony plus śmietana 12% + szczypta soli i pieprzu
do zagęszczenia sosu:
50ml wody, czubata łyżka śmietany 12%, czubata łyżka mąki, 2 łyżki ciepłego sosu, w którym robiło się mięso.
Mieszamy wszystko w miseczce (można wytrząsać w słoiczku).

Robimy!
Szynkę kroimy na plastry około 1cm, troszkę mniej.
Lekko każdy rozbijamy pięścią lub tłuczkiem.
Rozgrzewamy olej, każdy plaster obsmażamy chwilkę z każdej strony. Układamy wszystkie plastry i zalewamy wodą, dodając przyprawy.
Dusimy min. 1 godzinę (do 1,5) na małym ogniu.
Gdy szynka pod widelcem delikatnie się rozpada zagęszczamy sos, wlewając naszą mieszankę stopniowo i szybko mieszając by nie było grudek.

Gotujemy ryż. Po odcedzeniu mieszamy go z marchewką.

Podajemy ryż z plastrem szynki, sosem i sałatką w śmietanie.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
2Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×