Drożdżowe z brzoskwiniami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Kolejna przeróbka, no i wiadomo. PYCHA
Soczyste brzoskwinie biją na głowę smakiem

Podstawowym przepisem jest przepis na drożdżówkę na białkach, ale dodałam dodatkowo jedno jajko. Przypominam:

Co nam trzeba?
50g drożdży – świeżych
cukier- pół szklanki
1 całe jajko,
3 białka
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka -1,5 %
2,5 szklanki mąki pszennej
3 świeże dość miękkie brzoskwinie  + łyżka mąki ziemniaczanej

Robimy!
Do dużej miski kruszymy drożdże. Na drożdże wysypujemy cukier.
Na cukier wlewamy mleko i następnie olej.
W oddzielnej misce jedno jajo i 2 białka roztrzepujemy widelcem i wlewamy to na olej.
Całość zasypujemy mąką.
Przykrywamy szczelnie i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce.

Brzoskwinie obieramy, kroimy w  grube plastry  i obsypujemy cukrem pudrem.

Po3 h wracamy do miski z ciastem: wszystko w misce dokładnie mieszamy ze sobą
(jak odkryjemy to powinna być widoczna „praca” drożdży).
Wylewamy na dowolną blachę-tym razem standardowa tortownica
Na wylane do blaszki ciasto wykładamy lekko obsypane mąką ziemniaczaną (dzięki temu się nie zapadną za mocno) plastry brzoskwiń  Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (system góra/dół).
wystudzone posypujemy cukrem pudrem.Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

2 odpowiedzi do “Drożdżowe z brzoskwiniami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *