Domowa pizza z owocami morza

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


No kochani…
Jak łatwo sobie umilić życie?
Jedząc pizzę!
I to nie byle jaką, bo tym razem z mieszanką mieszkańców mórz + inne smakołyki do smaku!
Przepis sprawdzony, ten sam na domowe ciasto Latosia, TU, inne propozycje TU i TU
Ale i przypominam.

Co nam trzeba?
Na  1  dużą
Na ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju (rzepakowego u mnie-Kujawski)
1/2 szklanki wody
pół łyżeczki cukru,
płaska łyżeczka soli
ok. 10-15 g świeżych drożdży

Na wierzch:
Moje składniki na tę pizzę, to:
opakowanie mieszanki owoców morza 250g-ja kupuje w Biedronce
3-4 plastry szynki
4 plastry ananasa z puszki lub świeżego jak ktoś ma pod ręką
mały koncentrat pomidorowy
mała puszka kukurydzy- lub połowa standardowej- ma być około 100g
przyprawy: oregano, zioła prowansalskie
Żółty ser typu mozzarella lub morski (tutaj użyty Liliput z Biedronki)

Robimy!
Ciasto:
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier i zalewamy lekko ciepłą wodą. Mają się rozpuścić.
W drugiej misce wsypujemy mąkę i sól, dolewamy do tego rozczyn drożdżowy i mieszamy dodając olej.
Wyrabiamy ciasto do połączenia składników.
Odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30minut.
Po tym czasie formujemy  krąg, czy kwadrat, co kto lubi .
Mieszankę owoców morza obgotowujemy około 10min w osolonej wodzie.
Szynkę kroimy w cienkie paseczki
Plastry ananasa kroimy w kostkę.
Przygotowane ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy oregano, ziołami i układamy składniki:
owoce morza, szynkę, posypujemy kukurydzą i kawałkami ananasa układamy ser na wierzchu.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy około 15- 20 minut.
Pizza ładnie się nam zacznie rumienić. Nie spalcie!!!
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
3Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *