Domowa biała kiełbasa, parzona

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Kolejna kiełbaska. Cała wieprzowa.
Wyszła pachnąca, taka „mięsna” i jest bardzo łatwa do zrobienia.
Jedyny mój błąd, nie dosoliłam. Jak dla mnie w mieszance było za mało soli.
W przepisie podałam Wam jak ma być, aby było jak należy.

Co nam trzeba?
1kg schabu bez kości-mielimy
1 kg karkówki -mielimy
0,5kg boczku-mielimy
do tego przyprawy:
2 ząbki czosnku
3 łyżki przyprawy Tradismak Kiełbasa – biała parzona (Turbo Smak An) a 40 g
2 łyżki przyprawy Natura Smak Sułtańska a 40 g
2 łyżeczki soli
jelita naturalne-2 m powinny starczyć. Jelita naturalne wieprzowe pęczek a 90 mb
kilka listków laurowych.
Robimy!
Jelita namaczamy w wodzie około godzinki.
Mięso mielimy w domu lub prosimy w sklepie.
Zdjęcie
Ma być dobrze zmielone, na średnich oczkach. Mieszamy mięsa ze sobą.
Dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i odstawiamy na godzinkę.
Zdjęcie
Jelita nadziewamy na lekko naoliwioną końcówkę masarską (ja miałam pożyczoną maszynkę do mięsa z taką końcówką), zawiązujemy  i nadziewamy mięsem. I tak do wykorzystania mięsa.
Zdjęcie
Zawiązujemy. Co 15 -20cm robimy przerwy zawijając kiełbaski wokół własnej osi (jak baloniki podłużne) lub wiążemy sznureczkiem.

Zdjęcie
Kiełbasę wrzucamy do wody z listkami laurowymi i parzymy około 15-20 minut.
Nie wolno jej zagotować. Zajadamy lub mrozimy. 🙂

Print Friendly, PDF & Email
5Shares

5 odpowiedzi do “Domowa biała kiełbasa, parzona”

  1. Nie jestem wielkim smakoszem białej kiełbasy, ale na Wielkanoc musi być obowiązkowo : ) nie sądziłam, że przygotowanie jej w domu może być takie proste i w zasadzie trudno tu coś zepsuć. Jedyny problem może być z doborem przypraw, tak żeby kiełbasa smakowała zarówno wielbicielom intensywnych smaków jak i tym, którzy nie przepadają za takimi dodatkami. No i kiełbaska po przekrojeniu prezentuje się naprawdę zacnie, to zdecydowanie nie ta sama wędlina, jaką kupujemy w sklepie! Pozdrawiam

    1. Przyprawy do białej kiełbasy nie muszą być ze sklepu…. trochę majeranku soli ,pieprzu….czosnku przeciśniętego przez praskę… ja zawsze sprawdzam na smak… jak mielone..wieprzowe…. (oczywiście ta kiełbasa nie zniesie przysmażonej cebuli. zazwyczaj dodaję szczyptę kolendry młotkowanej z pieprzem….

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *