Dieta wątrobowa-przyprawiamy jedzenie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Dieta wątrobowa to także ograniczenia w przyprawach.
Należy przede wszystkim ograniczyć pieprz, paprykę, ocet, musztardę, majonezy, cebulę i czosnek.
Dozwolona jest sól, ale w ograniczonej ilości.
Można stosować:
– koperek, natkę pietruszki,
– kminek, majeranek, zioła prowansalskie
– cytrynę i skórkę z cytryny
– cynamon i wanilię
– można pomidory-przecier, ketchup
– cukier np. trzcinowy
Zdjęcie

Jak łatwo zrobić dobrą przyprawę?
Oto mój sposób, którego nauczył mnie tata!
1 łyżka stołowa kminku,
po 1,5 łyżki stołowej majeranku i  ziół prowansalskich
łyżeczka soli.
Wrzucamy to młynka i mielimy na proszek (taki jak na zdjęciu)

Posypujemy nim mięso, dodajemy do zupy.
Pasuje głównie do wołowiny, ale i drób z nim smakuje.
Polecam!

Print Friendly, PDF & Email
1Shares

2 odpowiedzi do “Dieta wątrobowa-przyprawiamy jedzenie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *