Deser jaglano-kokosowy z chia i morelą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Dzisiejsza propozycja to jeden z moich ulubionych deserów.
Nasionka chia używam często i gęsto.
Wypróbujcie, posmakuje Wam.

Co nam trzeba?
100g kaszy jaglanej
puszka mleka kokosowego
150ml wody
2 łyżki czubate miodu (lub cukru trzcinowego)
4 łyżki nasionek chia
dżem morelowy (może być inny)

Robimy!
Mleko kokosowe oddzielamy od pulpy, wlewamy do garnka,
dajemy wodę i gotujemy.
Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie i wrzucamy do mleka, gotujemy do miękkości-ma być rozgotowana papka.
Pilnujemy, aby nie przypalić.
Jak za gęsta wychodzi, podlewamy wodą.

Dodajemy pulpę z mleka kokosowego, miód i całość dobrze mieszamy, Blendujemy na gładko. Studzimy.
Dodajemy ziarenka chia i rozlewamy do pucharków.
Schładzamy w lodówce.
Podajemy z wkładką dżemu morelowego, który idealnie przełamuje smak. Pyszny jest też śliwkowy, ale może być i malinka, truskawka, dowolnie!
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
4Shares

2 odpowiedzi do “Deser jaglano-kokosowy z chia i morelą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *