Czekoladowe tango z mango z tapioki

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Kupiłam perełki tapioki. Duże!
Namoczyłam i została mi papka…
Myślę, jak tu wykorzystać?
Zrobiłam więc deser.
Pyszny, lekki i pachnący.
Polecam każdemu!
A co to tapioka?
Czytaj niżej>>>

Tapioka
Produkt skrobiowy otrzymany z masy uzyskanej
w wyniku mielenia manioku.
Występuje w postaci perłowych kulek, płatków i mąki.

Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka.
Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku.
Nie zawiera glutenu i cholesterolu.
Tapioka jako produkt bezglutenowy zalecany jest osobom
z celiakią i nietolerancją tego białka.
Zawiera głównie węglowodany.
Białka, tłuszcze, błonnik, witaminy i składniki mineralne
występują w śladowej ilości.
Tapioka jest dobrym źródłem skrobi opornej, która wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego.

Co nam trzeba?
Na dwa pucharki
100g granulek L tapioki zalanych ciepłą wodą.
1 dojrzałe mango
2 łyżki miodu
2 łyżki chia
4 łyżki jogurtu greckiego
płatki migdałowe – 4 łyżki
czubata łyżka słodkiego kakao

Robimy!
Namoczone perełki nam się rozpadną.
Miksujemy na gładką masę,  mieszamy ją z jogurtem greckim, miodem.
Dzielimy na pół.
Mango obieramy, miksujemy na gładki mus.
Szykujemy dwie szklanki /pucharki (ok. 220ml)-w każdej robimy to samo.
Do pierwszej połowy masy z tapioki dajemy połowę musu z mango oraz chia, odstawiamy na 1 5 minut.
Do drugiej masy dajemy kakao i mieszamy
Do szklanek dajemy naszą 1 masę -tak do połowy.
Sypiemy łyżkę płatków migdałowych, dajemy masę z kakao i na wierzch wykładamy czysty mus mango, posypujemy znów migdałami.
Schładzamy około godzinki i jemy!
Smacznego!

 

 

Print Friendly, PDF & Email
46Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *