Cynamonowe ślimaczki drożdżowe

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Jest kilka stron, na które uwielbiam zaglądać. Piękne zdjęcia kuszą smakowitymi daniami.
Czasem coś próbuje z tych stron.
I tak nabrałam ochoty na Miodowe ślimaczki z nutą cynamonu od Nastoletnie Wypiekanie
No i muszę Wam polecić, bo są PYSZNE!!!
Leciutko zmodyfikowałam, bardzo leciutko, no i trochę krócej pozwalałam wyrosnąć dla ciasta.
Miałam mało czasu 😛
Przepis oryginalny z moją lekka zmianą, zaznaczoną pogrubionym tekstem

Co nam trzeba?

Rozczyn:

1/3 szklanka letniej wody- ja dałam dość ciepłą
10 g świeżych drożdży
70 g płynnego miodu- nie miałam płynnego- dałam stały i w ciepłej wodzie się rozpuścił
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki żytniej typ 720
Ciasto:
cały powyższy rozczyn
1 żółtko
2 łyżki jogurtu naturalnego –dałam grecki gęsty
3 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
180 g mąki pszennej – ja dałam 130 g mąki pszennej i 50g maki orkiszowej
Nadzienie:
50 g miękkiego masła- ja dałam 80 g
1 łyżka cukru – nie dałam wcale
1 łyżeczka cynamonu- ja dałam łyżkę stołową, aby było intensywniej
1 łyżka miodu- 2 łyżki
Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżeczka miodu
1 łyżka wody
Ja nie lukrowałam. Obsypałam cukrem pudrem
Przygotowanie:
Rozczyn:
W letniej wodzie rozpuścić drożdże. Dodać obydwa rodzaje mąki oraz miód, dobrze wymieszać.
Miskę z rozczynem przykryć ściereczką i odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Ja odstawiłam tylko na 20 minut i też zaczęło pracować
Ciasto:
Do wyrośniętych drożdży wsypać mąkę pszenną, sól oraz dodać jogurt, żółtko i olej.
Całość dobrze wyrobić przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego (lub ręcznie, lecz będzie to trudniejsze, gdyż ciasto jest dosyć klejące. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki).
Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste i elastyczne.
Zrobiłam tak samo
Ciasto umieścić w misce wysmarowanej odrobiną oleju (lub pozostawić w tej, w której wyrabialiśmy) i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do podwojenia, a nawet potrojenia objętości. W międzyczasie przygotować nadzienie. Ja odstawiłam tylko na godzinkę
Nadzienie:
Miękkie masło zmiksować z pozostałymi składnikami. Nie za długo, jedynie do połączenia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami na blacie i rozwałkować na duży prostokąt o grubości około 3 mm.
By ciasto się nie kleiło, polecam wysmarować zarówno blat jak i wałek olejem.
Ciasto równomiernie wysmarować nadzieniem, a następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku.
Powstały rulon pokroić na 15 równych części (każda o grubości ok. 1 cm). Robiłam tak samo
Ślimaczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie.
Odstawić na 30-60 minut do napuszenia. Ja odstawiłam tylko na 30 minut
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
Ślimaczki piec przez ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią, a z piekarnika wydobywać się będzie cynamonowy zapach.
Wyjąć i przestudzić na kratce.
I tu w przepisie jest lukier-ja dałam cukier puder. 🙂 Spieszyłam się !
PYCHOTA!!!
Print Friendly, PDF & Email
1Shares

Jedna odpowiedź do “Cynamonowe ślimaczki drożdżowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *