Cukiniowe pyszne muffinki.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Jak przemycić warzywo w deserze?
O właśnie tak!
Nikt się nie domyślił, że tam jest cukinia
Przepis pochodzi z książki Kuchnia antyrakowa wydawnictwa Publicat, więcej przepisów macie TUTAJ

Użyłam foremek na muffinki od firmy Gosia
Zdjęcie
i foremek aluminiowych.
Zdjęcie
Świetne i trwałe produkty. Bardzo dobrze się w nich piecze i wydostaje muffinki bez niszczenia ciasta.

Co nam trzeba?
2 jajka
200g drobnego cukru
100ml oleju słonecznikowego (ja użyłam rzepakowego)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ja dałam cukier waniliowy)
250g maki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej (ja nie dałam)
szczypta soli
200g startej cukinii-ja tarłam na drobniutkich oczkach

Przepis:
Jajka roztrzepujemy i mieszamy z cukrem, olejem i wanilią na jednolitą masę.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę, przyprawy i sól.
Mieszamy z masą jajeczną .
I na koniec delikatnie już mieszając dodajemy cukinię.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Ciastem napełniamy papilotki do muffinek i pieczemy około 20-25 minut.
ZdjęcieZdjęcie
Czy już dobre-sprawdzamy metodą suchego patyczka.
Wyjmujemy , studzimy.
Pachnie korzennie w całym domu 😉
Mniam!


Można przechowywać 3-4 dni

Print Friendly, PDF & Email
1Shares

15 odpowiedzi do “Cukiniowe pyszne muffinki.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *