Ciasto z masą chałwową

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×
Ciasto z masą chałwową
chałwowa masa

Proste ciasto, pyszny efekt.
Klasyczny mięciutki biszkopt przełożony duża ilością pysznej chałwowej masy
Masa wykorzystana z bloga: z-miłości-do-słodkości.blogspot.com

Co nam trzeba?
Na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
napar z herbaty owocowej
Na masę:
2 budynie waniliowe bez cukru
3 szklanki mleka
250 g masła
300 g chałwy (u mnie orzechowa z orzechami)
50 g mlecznej czekolady do ozdobienia

ciasto

Robimy!!!
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Dodajemy po kolei po 1 żółtku
Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy- ta większa o średnicy około 20cm
Pieczemy około 35 min w 180 stopniach. Studzimy w piekarniku

Masa:
2,5 szklanki mleka gotujemy.
W połowie szklanki rozrabiamy budynie i wlewamy na gotujące mleko.
Gotujemy aż zgęstnieje i studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy po troszku budyniu i chałwę- ciągle ucierając.
Ma powstać jednolita masa.

Ciasto musimy przekroić na dwa krążki. Dolny nasączamy delikatnie naparem herbaty. Nakładamy 2/3  masy chałwowej.
Przykrywamy 2 blatem smarujemy pozostałą masą i tarkujemy na wierzch czekoladę.
Smacznego!

kawałek ciasta

Chałwa w roli głównej

Print Friendly, PDF & Email
4Shares

52 odpowiedzi do “Ciasto z masą chałwową”

  1. Dawniej zawsze miałam problem z figurą i zdrowiem po takich słodkościach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj
    idealnafigura.com/gberes

  2. OBORZEEEEEEEEEEEEEEE !!!! jęzor mi właśnie do yyy…. właśnie tam uciekł!!! kocham chałwę na maxa – mój smak wiodący <3 a to ciasto wygląda miażdżąco – już czuję jak rozpływa mi się japce 😀 achhhhh, mięciuśkie, słodziuśkie, chałwowe achhh. kocham chałwę ale na samą myśl o jej kaloryczności robi mi się słabo – ale zaraz mi przechodzi i chejaaa – mogę szmać 😀 żeby mimo wszystko nie przeginać z ilością chałwy, kupiłam sobie aromat chałwowy i dodaje go to tu to tam 😀 spoko substytut – nawet daje radę a ja jestem chałwowo spełniona 😉

    tymczasem borem lasem chodźcie wszyscy do mnie na zielone ciasto 😀

    http://ucztawloska.blogspot.com/2014/03/szarlotta-na-zielono-czyli-mocno.html

    pozdro&mniam 😉

      1. no to cieszę, się że tym wpisem trochę radości mi się udało na koniec majówy wprowadzić 😉 😀 bez dwóch zdań trza się duuużo uśmiechać i duzo jeść 😉

        duze pozdro & jeszcze większe mniam! 😉

  3. Piekę tort od jakiegoś czasu. Moja wersja to ciasto czekoladowe. Polecam do spróbowania. Sądzę, że z masą
    chałwową lepiej się komponuje. Pozdrawiam 🙂

  4. Ze wskazówek jak zrobić masę: „Margarynę ucieramy na puszystą masę”… myślę, że to koszmarne przejęzyczenie, że chodzi o masło o którym wyżej… Czy na odwrót?

    1. O rany, oczywiście,że masło które jest wyżej podane. A ja przy którymś komentarzu wcześniej się zastanawiałam o jaką margarynę chodzi. Dzięki i już oporawiłam!

    1. Mam nadzieję, że zasmakuje 🙂 A ciasto z budyniem i galaretką będę robić jak będą truskawki! Pozdrawiam

  5. I MOJ PRZEPIS I MOJ!!!!!rozumiem ze ktos wyraza swoja opinie o wypiekach itd…ale nie!!!!wy musicie reklamowac swoje….KONIECZNIE!!!!tfuuuuuuuuu

    1. Ależ można wszystko skopiować! Nie ma u mnie blokady! Proszę spróbować jeszcze raz, musi się udać. Coś musiało się zablokować widocznie.

    1. To ciasto po dziś to hit 🙂 zachęcam! Masa jest przepyszna!
      Dziękuję za odwiedzinki i już lecę z wizytą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *