Ciasto kakaowe z masą śliwkowo-czekoladową.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Pyszne i pięknie pachnące ciasto, które umili wam nie jedną chwilę przy kubku ciepłej herbaty czy kawy.
Połączenie czekolady ze śliwką to istne „niebo w gębie”

Co nam trzeba?
250g mąki pszennej
200g cukru
2 duże łyżki prawdziwego kakao
200ml mleka skondensowanego niesłodzonego
4 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masa: 
100ml kremówki
tabliczka mlecznej czekolady
200g powideł śliwkowych

cukier puder do posypania

Robimy!
Mieszamy suche składniki: mąkę z sodą i kakao.
Jajka ucieramy z cukrem na puszysto i dodajemy skondensowane mleko.
Do tej masy dosypujemy po łyżce suche składniki i cały czas miksujemy
Ciasto ma być jednolite i ładnym brązowawym kolorze.
Wylewamy do kwadratowej blaszki wyściełanej papierem do pieczenia (może być klasyczna tortownica).

Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra/dół)
Sprawdźcie metodą suchego patyczka czy już jest dobre w środku. Jeśli nie, to zmniejszcie o 10 stopni i jeszcze kilka minut podpieczcie.
Ciasto studzimy, przekrajamy na dwie połowy (góra/ dół)

Masa:
Kremówkę mocno podgrzewamy i wrzucamy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej ładnej polewy.
Studzimy i mieszamy z powidłami śliwkowymi.

Nakładamy na dolna połowę ciasta i przykrywamy górą. Dociskamy. Odstawiamy na kilka godzin, aby ładnie się związało.
Posypujemy cukrem pudrem i kroimy w kostkę.
Smacznego!

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
1Shares

3 odpowiedzi do “Ciasto kakaowe z masą śliwkowo-czekoladową.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *