Ciasto jogurtowe…pyszne, puszyste i pachnące. Przełożone masą śmietankową i posypane migdałami.
Czy trzeba czegoś więcej?
Co nam potrzeba?
Ciasto:
0,5kg mąki pszennej
1 jajko
150ml oleju (u mnie Kujawski)
duży jogurt naturalny- np. grecki
cytryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g cukru (szklanka)
Masa:
Budyń śmietankowy z cukrem (mleko, aby go ugotować 0,5l)
2 czubate łyżki masła
Na wierzch
płatki migdałowe, cukier puder
Robimy!!!
W misce mieszamy ze sobą: olej , cukier, jajko, sok z cytryny.
Następnie dodajemy jogurt naturalny, mieszamy.
Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dobrze mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Ciasto wychodzi gęste.
Na koniec dodajemy tarkowaną skórkę cytryny, co da piękny zapach.
Blachę prostokątną- dużą smarujemy tłuszczem, podsypujemy bułką tartą i wylewamy ciasto.
Posypujemy równomiernie płatkami migdałowymi.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec około 50minut.
W czasie pieczenia robimy budyń według przepisu na opakowaniu.
Studzimy go lekko i miksujemy z 2 czubatymi łyżkami masła.
Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie równe połowy.
Przekładamy masą śmietankową.
Wstawiamy na 2 godzinki do lodówki.
Kroimy w kostki i posypujemy cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!!!