Ciasto gruszkowe z masą śmietanowo-gruszkową w polewie czekoladowej z orzechami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Na deser dobrze mieć coś słodkiego. Najlepiej kawałek domowego ciacha.
A wykorzystując sezonowe owoce możemy wyczarować pyszności!
Tak jak te ciacho-z gruszkami

Co nam trzeba?
Na blaszkę około 22cm średnicy

4 jajka
4 łyżki gorącej wody
150 g  cukru
200 g mąki pszennej
4 łyżki oleju rzepakowego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 gruszki – nie za miękkie + łyżka mąki
na masę:
serek mascarpone + łyżka cukru pudru + 2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
1 gruszka

polewa: 100g mlecznej czekolady + 3 łyżki śmietany kremówki
drobno posiekane orzechy arachidowe-2 łyżki

Robimy!
Żółtka ucieramy z gorącą wodą oraz cukrem na puszystą masę.
Białka ubijamy na sztywno.
Następnie do żółtek dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia wraz z olejem.
Mieszamy całość i na koniec dodajmy nasze białka i mieszamy delikatnie do połącznia składników.
Przelewany do  blachy  wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (lub kaszą manną)
Gruszki obieramy i kroimy na dość szerokie ćwiarteczki, obsypujemy mąką i układamy na masie biszkoptowej.
Pieczemy  około 35  minut w temperaturze 180 stopni – sprawdzamy metodą suchego patyczka czy już doszło w środku. Jeśli nie-to jeszcze z 5 minut.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach 10 minut i wyjmujemy.

 

Masa:
Mieszamy mascarpone z jogurtem i cukrem. Dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę gruszkę
Polewa:
W garnuszku rozgrzewamy kremówkę i dorzucamy kosteczki czekolady,  mieszamy do uzyskania polewy.

Biszkopt kroimy na dwie połowy. Przekładamy masą. Polewamy polewą i sypiemy od razu orzeszki.
Odstawiamy do lodówki na minimum godzinkę.
Smacznego.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
15Shares

Jedna odpowiedź do “Ciasto gruszkowe z masą śmietanowo-gruszkową w polewie czekoladowej z orzechami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *