Ciasteczka z dżemową dziurką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Proste i szybkie ciasteczka!
Kruchutkie, pachnące.
Ze zrobieniem poradzi sobie nawet dziecko
Polecam każdemu.

Co nam trzeba?

450g mąki
250 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
dżem- dowolny!
cukier puder do posypania

Robimy!
Mąkę przesiewamy i mieszamy z zimnym masłem. Zagniatamy.
dodajemy śmietanę i żółtko. Zagniatamy i schładzamy 30minut w lodówce.

Ciasto wałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy i wykrawamy kółka małą szklanką. W połowie wyciętych kółeczek wycinamy kieliszkiem kółeczka, aby powstały nam krążki puste w środku.

Pełne krążki smarujemy dżemem i przykrywamy krążkami pustymi w środku.

wycięte kieliszkiem krążki także pieczemy-idealne do podgryzania mini ciasteczka!

Wszystkie ciastka układamy na blasze i pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C- czas pieczenia około -10-12 minut.

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *