Ciasteczka ryżowo-owsiane z pieskami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Ciasteczka wałkiem malowane. Cudne, smaczne i sprawiają dużo frajdy w kuchni
Zapraszam na pyszniutki, lekko fit post! Cukieteria zawsze pomaga!

Co nam trzeba?
200g zimnego masła
200g mąki ryżowej ciemnej
200 g mąki owsianej
80g cukru pudru
1 jajko
wałek zwykły wałek grawerowany w pieski Grawerowany wałek drewniany – pieski
posypka: drobna lukrowa żółta

 

Robimy!
 Do miski przesiewamy mąki, dodajemy cukier, jajko i pokrojone masło.
Siekamy wszystko nożem i wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Odkładamy do lodówki na godzinę lub na pół h  do zamrażarki.
Po tym czasie wałkujemy wałkiem zwykłym delikatnie podsypując mąką, na grubość 4mm.
Następnie wałkujemy naszym grawerem, aby powstały ślady piesków.
ZdjęcieZdjęcie

Wycinamy dowolne kształty ciasteczek
Ciasteczka układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia i pieczemy  w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 10 minut. Szybko się przypalają, trzeba uważać!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *