Ciasteczka jak pierniczki, na musie dyniowym z lukrem dyniowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Dynia wszędzie!
Szaleństwo dyniowe uwielbiam i ja!
Tym razem stworzyłam ciasteczka, które wyszły jak pierniczki!
Pachnące miodem i cynamonem skojarzyły mi się ze świętami Bożego Narodzenia!
Dlatego polecam je do podjadania!

Co nam trzeba?
1 szklanka mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
3 łyżki miodu
2 łyżki miękkiego masła
1/2 szklanki musu/puree z dyni
1 jajko
lukier dyniowy:
2 czubate łyżki cukru pudru mieszamy z łyżeczką gorącej wody i łyżeczką musu z dyni.

Robimy!
W misce łączymy: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce mieszamy miód z jajkiem i musem z dyni, dodajemy masło i mieszamy.
Mus z dyni: obrane kawałki dyni pieczemy w piekarniku około 25 minut w 180 stopniach. Sprawdzamy widelcem czy już się wbija lekko. studzimy i blendujemy na gładką masę. Mus może stać w lodówce 2-3 dni

ZdjęcieZdjęcie
Do tego dosyp[ujemy naszą wymieszaną mąkę i mieszamy do połączenia składników.
Na blachę wyściełaną papierem wykładamy łyżką stołową porcje w odstępach od siebie.
Zdjęcie
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach około 15 minut.
Studzimy i polewamy naszym lukrem.
Ciasteczka smakują jak pierniczki, są mięciutkie i pachnące.
Smacznego.

Print Friendly, PDF & Email
6Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *