Chleb wieloziarnisty z nasionami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Fajnie jest upiec swój własny chlebek.
Pachnący, chrupiący. Ten przepis jest prosty, jedynie trzeba czekać na wyrośnięcia.
Kolejna propozycja z Kuchni antyrakowej wydawnictwa Publicat

Inne przepisy z tej książki i opis co w niej znajdziecie możecie poczytać TUTAJ
Użyłam papieru do pieczenia Gosia


Co nam trzeba?
500g maki chlebowej pełnoziarnistej
100g nasion (słonecznik, siemię lniane, sezam itp.)
płaska łyżka cukru (lub 1 łyżeczka ekstraktu słodowego jak ktoś ma)
1 opakowanie suszonych drożdży
1 łyżka soli

Robimy!
Mąki nasiona mieszamy w dużej misce.
Następnie dodajemy suszone drożdże i sól, mieszamy.

W 300 ml ciepłej wody rozpuszczamy cukier (ekstrakt).
W mące robimy dołek i dolewamy po trochu wody, zagniatając cały czas, aż do wykorzystania wody
Ciasto musi być lepkie i dość miękkie. Jak jest za suche dolewamy trochę wody.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na poł godziny.
Ponownie zagniatamy aż do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. ręce możemy zwilżyć olejem -będzie się lepiej wyrabiało.
I znów odstawiamy, aż wyrośnie nam dwukrotnie
Po tym czasie formujemy bochenek -jaki chcecie. Ja zrobiłam a’ la prostokąt.
Układamy na blaszce wyściełanej papierem (albo wkładamy do formy jak ktoś chce)
Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy znów na 30minut.
Pieczemy w 250 stopniach-w nagrzanym już piekarniku- około 30 minut.
Skórka musi być ładnie zarumieniona.
Po upieczeniu popukaj w spód chleba-gdy jest głuchy odgłos, znak , ze chleb jest gotowy.
Studzimy i zajadamy!

Print Friendly, PDF & Email
3Shares

Jedna odpowiedź do “Chleb wieloziarnisty z nasionami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *