Buła drożdżowa z chia i sezamem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Kuchnia włoska ma bardzo wdzięczne ciacho na rogaliki- przepis niebawem
W związku z tym wykorzystałam je do stworzenia buły.
Idealna z masełkiem i plasterkiem szynki

Co nam trzeba?
 250g maki pszennej luksusowej
60 g masła
50 g cukru
1 jajko
20 g drożdży
1 łyżka nasion chia green essence
1 łyżka sezamu green essence
foremki papil art.

 

Robimy!
Drożdże  rozpuszczamy w letniej wodzie.
Zagniatamy z masłem(koniecznie w temperaturze pokojowej) z mąką, cukrem i jajkiem  oraz szczyptą soli.
Na koniec dodajmy rozpuszczone drożdże i ponownie zagniatamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 5 godzin.
Po tym czasie dodajemy nasze ziarenka i wkładamy do naszej foremki.

Ja użyłam świetne i trwałe foremki papil art., świetnie się w nich piecze!
Odstawiamy na godzinkę i pieczemy około 25 minut w 18 stopniach.

Sprawdzamy metoda suchego patyczka czy buła już się w środku zrobiła. Wyrośnie nam sporo 🙂

Wierzch powinien być chrupki

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

3 odpowiedzi do “Buła drożdżowa z chia i sezamem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *