Brownie jaglane z orzechami

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Brownie jest pyszne!
Ale niestety bardzo kaloryczne- za namową strony Sante.pl postanowiłam zrobić je z kaszy jaglanej!
Zmodyfikowałam lekko składniki i wyszło pyszne, mokre ciasto!

Co nam trzeba?
200 g kaszy jaglanej
szczypta soli
3 jajka
140 ml oleju (u mnie winogronowy)
4 łyżki cukru trzcinowego
5 łyżek miodu
200 ml mleka
1 szklanka kakao-prawdziwego (wedel)
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka orzechów włoskich
cukier puder do posypania

Robimy!
Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy wodą- 2 razy tyle co kaszy-lekko solimy i gotujemy ok. 20 min. Aż będzie mięciutka.
Do blendera wrzucamy kaszę i wszystkie składniki- oprócz orzechów.
Miksujemy na jednolitą masę.
Foremkę-kwadrat wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Układamy orzechy.
ZdjęcieZdjęcie
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Pieczemy około 50-60 minut.
Najpierw 30 minut w systemie góra/dół, potem tylko od dołu i w 160 stopniach, bo góra mi się spiekała, a środek był mocno mokry.
Po godzinie sprawdzamy patyczkiem i ciasto powinno być już zwarte, a środku lekko mokre. Wtedy jest ok.
Musicie pilnować!!!I wyczuć czy już.
Studzimy i podajmy z cukrem pudrem!

ZdjęcieZdjęcie
ZdjęcieZdjęcie

Print Friendly, PDF & Email
11Shares

5 Replies to “Brownie jaglane z orzechami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *