Biszkopt migdałowo-ananasowy

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Dobre ciacho na sobotę i niedzielę musi być!!
A tak smaczne, to już obowiązkowo!!
Proste, przepyszne, zniknie szybciutko!
Klasyczny, prosty placek biszkoptowy, masa budyniowa z migdałami i ananasami i na wierzch znów migdały!

Co nam trzeba?

Na ciasto:
2 szklanki mąki
3 jajka,
szklanka cukru
125g margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka maślanki

Masa:
budyń śmietankowy ( u mnie dr. Oetker)
mleko 0,4 litra
2 łyżki cukru
ananasy w puszcze
płatki migdałowe

Robimy!!

Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na gładką masę (mikserem).
w tym czasie rozpuszczamy margarynę w rondelku i studzimy.
Do jaj z cukrem dodajemy ciągle miksując: margarynę, mąkę z proszkiem do pieczenia i maślankę (nie jest ona obowiązkowa, ciasto bez niej także wyjdzie)
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, Ciasto wylewamy na okrągła blachę podsypaną bułka tartą i pieczemy około 20-25 minut.
———————————————-
W czasie pieczenia robimy budyń na mleku z cukrem( standardowo jest na 0,5l mleka, ale dajemy mniej, bo ma wyjść gęsty)
Studzimy i dosypujemy 100g migdałów i 5 posiekanych krążków ananasa.
Biszkopt przekrawamy na pół, nasączamy syropem z ananasa,  smarujemy 3/4 masy, przykrywamy drugą połówką
1/4 pozostałej  masy smarujemy na wierzch. Posypujemy migdałami.
Gotowe! s
Świeży jest pyszny, ale jak schłodzimy to jest podwójnie pyszny!!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

2 odpowiedzi do “Biszkopt migdałowo-ananasowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *