Banoffee czyli bananowe milion kalorii

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Czasami bierze mnie ochota na takie pyszności. Chodzi za mną chodzi, aż zrobię a potem mlaszcze z zachwytu i liczę kalorie 🙂 Takie też jest banoffee. Aj jak ciężko się zatrzymać na 1 kawałku. Coś wspaniałego. Bez pieczenia! Co nam trzeba? 300 g herbatników/ takie maślane/ mogą być petit b. 100 g masła puszka gotowej masy krówkowej 2 średnie banany 300 ml śmietany 36% 1 opakowanie serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru kilka łyżek ciemnego kakao lub 100 g gorzkiej czekolady Robimy! Herbatniki kruszymy drobno-ja wrzucam do worka i tłuczkiem do mięsa. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia. Następnie ciasteczka wrzucamy do miski i wlewamy do nich masło. Wyrabiamy do połączenia składników. Dno i lekko boki tortownicy (duża- średnicy ok 22 cm ) wykładamy ciasteczkową masą, wygładzamy ładnie. Śmietanę ubijamy na bitą śmietanę z łyżką cukru pudru. 2 łyżki ubitej śmietany mieszamy mikserem z serkiem mascarpone. Puszkę masy krówkowej wkładamy na 5 minut do gorącej wody-lepsza smarowalność.  Banany kroimy w plasterki. Na ciasteczkowy spód wykładamy masę mascarpone. Banany  układamy gęsto na masie mascarpone,  a na nie wykładamy masę krówkową. Rozprowadzamy na całej powierzchni. Najlepiej wykładać ją w kilku miejscach na bananach i wtedy łatwiej pokryć całość, bez ruszania bananów. Na wierzch wykładamy bitą żmietanę i posypujemy ciemnym kakao lub tarkujemy gorzką czekoladę. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego!

 

 


Ciasta Bez Pieczenia

Ciasta bez pieczenia

Print Friendly, PDF & Email
11Shares

26 odpowiedzi do “Banoffee czyli bananowe milion kalorii”

  1. Mam pytanie czy ta masa krówkowa jest w dwóch miejscach czy jest błąd ” Banany układamy gęsto na masie krówkowej. a na nie wykładamy masę krówkową. ” Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

    1. Oczywiście, że błąd! Dzięki! Już poprawiłam. Jest jedna warstwa krówkowa. Banany układamy na masie z mascarpone!Pozdrowionka!

  2. Zrobiłam … okropnie słodkie …ale przepyszne … zniknęło w ciągu 5 minut w paszczach ciasteczkowych potworów 😉
    Dwie sprawy, które bym dodała to to, że herbatniki powinny być mocno pokruszone – następnym razem dodam chyba jednak troszkę więcej masła … no i to, że dla mnie tortownica 22 cm (tu idealna) … to mała tortownica, a nie duża. A przepis udany i naprawdę prosty. Pozdrawiam

    1. No jest bardzo słodkie 🙂 i dlatego pewnie szybko znika. Można ciastka mocniej rozkruszyć, nie ma problemu.A więcej masła, to jeszcze więcej kalorii 🙂 22cm to nie mała tortownica 😉 może i duża też nie. Zależy jak patrzeć 🙂 Pozdrawiam

  3. Zrobiłam i znikneło bardzo szybko. Mocno słodkie, ale gorzka czekolada trochę to równoważy. Dla mnie troszkę za mało masła, bo masa z herbatników nie trzymała się idealnie. Dizekuję za przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *