Babka kokosowa z masą śmietankowo-kokosową

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Święta bez babki? Nieeeeee, nie możliwe 😀
Poza tradycyjną cytrynową, którą macie TUTAJ można pobawić się smakiem.
Uwielbiam kokos, zrobiłam więc taką babkę!

Co nam trzeba?
200g masła
2 jajka
150 g cukru
120g śmietany 12%
300 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g wiórków kokosowych u mnie Olini
opakowanie serka mascarpone
100ml kremówki
1 łyżka cukru pudru

Robimy:
Masło roztapiamy i studzimy.
Do wysokiej miski wsypujemy cukier, wbijamy całe jajka, dodajemy śmietane i roztopione masło.
Wszystko miksujemy na puszystą jednolitą masę.
Dodajmy przesianą mąkę i proszek do pieczenia-stoponiowo-cały czas miksując.
Aż do uzyskania jednolitej masy-będzie dość gęsta.
Na koniec wsypujemy łyżkę stołową wiórków (z tych 200 g)
Formę do babki-u mnie sylikonowa- natłuszczamy i lekko obsypujemy bułką  tartą.
Wylewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach około 35 minut.
Studzimy babkę.
Rozcinamy ją wzdłuż na dwie połowy
Krem:
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno.
Następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone wciąż ubijając na wolnych obrotach. Do wykorzystania
Dodajemy do masy wiórki kokosowe- 100g  (około połowa) -resztę odkładamy do dekoracji).
Przekładamy babkę masą, na wierchu w rowkach robimy z masy wzorki. Całość obsypujemy resztą wiórków.
Idealna lekko schłodzona.

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

3 odpowiedzi do “Babka kokosowa z masą śmietankowo-kokosową”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *