Babka jogurtowo-śmietankowa z galaretką.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Dzisiaj propozycja dla najmłodszych. Kto jak nie oni lubi najbardziej galaretki?
Babka jest prosta, pyszna i kolorowa, tak jak lubią dzieci.

Co nam trzeba?
1 opakowanie czerwonej galaretki-u mnie truskawkowa
500ml jogurtu naturalnego gęstego
500ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
forma do babki-u mnie sylikonowa, bez komina!
Kolorowa posypka słodka
łyżeczka słodkiego kakao

Robimy!
Galaretkę przygotowujemy w połowie wody podanej w przepisie.
Odstawiamy do stężenia.  Kroimy na drobne kosteczki.
Jogurt naturalny mieszamy z cukrem. Jeśli nam za mało słodko, dajemy więcej niż trzy łyżki.
Do  garnuszka wlewamy 10 łyżej wody i rozpuszczamy w niej naszą żelatynę. Podgrzewamy lekko mieszając do rozpuszczenia. Dodajmy 2-3 łyżki naszej masy jogurtowej i wymieszajmy. Dodajemy to do masy jogurtowej, mieszamy.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i dodajmy do naszego jogurtu całość delikatnie mieszając.
Dodajmy następnie do masy naszą galaretkę, zostawiając 2 łyżki
Sylikonową formę lekko natłuszczamy, wsypujemy na „czubek” 2 łyżki galaretki i wylewamy pozostałą masę jogurtową. wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na dobre 5h, aby ładnie nam stężała.
Po tym czasie wykładamy z formy na talerz i posypujemy kolorowymi kamyczkami i kakao.

Print Friendly, PDF & Email
44Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *