Babeczki ziemniaczane z natką

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Ziemniaczane babeczki są idealną propozycją na wyjścia.
Do szkoły dzieciom na drugie śniadanie
Do pracy na przegryzkę! Na spacer, na drogę. Dowolnie!
I do tego są pyszne i pożywne.

Co nam trzeba?
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 laska wysokogatunkowej kiełbasy
200g mąki
2 jajka
sól i pieprz po pół łyżeczki płaskiej, szczypta papryki ostrej i słodkiej,
odrobina majeranku lub kminku
olej rzepakowy
4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Robimy!!
Ziemniaki obieramy, myjemy i tarkujemy na papkę, bądź przepuszczamy przez maszynę. Jak na placki ziemniaczane
To samo robimy z cebulą.
Mieszamy. Powstały sok zlewamy.
Do ziemniaków wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Mieszamy na gładką masę.
Kiełbasę kroimy w grubą kostkę i lekko podsmażamy, aż puści trochę tłuszczu
Kiełbasę dodajmy do ziemniaczanej, bez tłuszczu (chyba, że ktoś chce podrasować smak to dajemy)
Przyprawiamy wymienionymi przyprawami oraz dajemy natkę pietruszki, zostawiając trochę na wierzch
Mieszamy do połączenia wszystkich składników
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Szykujemy formę do muffinek, natłuszczamy lekko i nakładamy po brzegi masę. Wierzch lekko polewamy olejem i posypujemy pozostałą pietruszką
Pieczemy około 40 minut – w systemie góra/dół.
Sprawdzamy patyczkiem czy są już upieczone -jak będzie suchy to znaczy ,że można wyjmować.
Ważne aby nie spalić za mocno.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
25Shares

2 odpowiedzi do “Babeczki ziemniaczane z natką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *