Babeczki piernikowo-cynamonowe z cynamonowym lukrem

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Zapach piernika jest cudowny.
Kompozycja korzennych przypraw, cynamonu ma w sobie magię.
Uwielbiam i dlatego zapraszam Was na takie magiczne babeczki.

 

Co nam trzeba?
Na jedną porcję 12 sztuk
120 g masła (margaryny)
4 jajka
100g cukru brązowego
2 łyżki przyprawy piernikowej
1 łyżka cynamonu w proszku
100g mąki pszennej
50g maki ziemniaczanej
łyżeczka sody oczyszczonej

na wierzch:
polewa czekoladowa: 50g masła, pół tabliczki deserowej czekolady
posypka kolorowa
lukier cynamonowy: szklanka 200ml cukru pudru (np. Kupiec), 2 łyżeczki ciepłej wody, łyżeczka cynamonu w proszku, odrobina soku z cytryny.
wszystko razem mieszamy.
cukier puder

Robimy!
Masło rozpuszczamy, studzimy.

Jaja myjemy, oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysto.
Dodajemy nasze masło, przyprawę piernikową, cynamon
i wymieszane mąki z sodą.
Oddzielnie ubijamy białka na sztywno i dodajemy do naszej masy mieszając
już łopatką, bez miksera.

Szykujemy formę do muffinek, wyściełamy papilotkami
i nakładamy do każdej wypełniając 2/3 foremki.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut.

Studzimy babeczki i robimy polewę:
masło podgrzewamy i rozpuszczamy w nim czekoladę,
mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, studzimy
Każdą zdobimy polewą czekoladową i posypujemy kolorową posypką.
Gdy lekko zastygnie  zdobimy lukrem.
Gdy wszystko nam zastygnie lekko obsypujemy cukrem pudrem,
aby wyglądały na zaśnieżone 🙂
Smacznego!
Dzieci je pokochają!

Print Friendly, PDF & Email
1Shares

Jedna odpowiedź do “Babeczki piernikowo-cynamonowe z cynamonowym lukrem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *