Awanturka- pasta rodem z PRL

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Awanturka to wspomnienie naszych mam, babć i w ogóle ludzi, dla których ten rarytas był podstawą codziennego jedzenia.
Proste połączenie smaków daje idealną i pyszną pastę na kanapki.
Do tego bardzo bogatą w wapń! Warto zajadać przynajmniej raz w tygodniu!


Co nam trzeba?
kostka twarogu półtłustego (około 250 g) i
puszka  szprotek w oleju (140-170 g). (mogą być wędzone, kupowane na wagę)
przyprawy: pieprz, papryka słodka, sól
łyżka musztardy lub ketchupu do smaku

Robimy!
Twaróg należy rozdrobnić.
Szprotki oczyścić z głów, odsączyć z oleju i dodać do twarogu.
Wszystko razem rozetrzeć widelcem.
Gdy masa jest zbyt sucha  można dodać odrobinę oleju z ryb.
Dodatkowo do pasty można dodać posiekaną natkę pietruszki czy szczypiorek albo trochę cebulki.
Przyprawiamy do smaku przyprawami i musztardą lub ketchupem.
I nakładamy na kanapeczki!

Print Friendly, PDF & Email
13Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *