5 URODZINY BLOGA

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

5 lat…
Co mi przyniósł ostatni rok?
Na pewno własną stronę.
Zaraz mija rok jak jestem na własnym pl. i powiem Wam,
że była to wspaniała decyzja.

Gotowanie to pasja, nie zarabiam tym na życie.
Owszem, współpracuję z kilkoma firmami,
trafiają się różne okazje, konkursy, nawet publikacje w gazecie.
Blog był, jest i będzie moją odskocznią od codzienności.
Cieszę się, że jesteście ze mną już tyle lat,  ciągle was przybywa.
Ja mam pomysłów jeszcze na kilka (naście) kolejnych,
więc nigdzie nie uciekajcie.
Będzie pysznie!

DZIĘKUJĘ, że jesteście i zapraszam was na
URODZINOWY KONKURS

Mam piękny upominek dla kogoś z WAS.
Myślę, że idealny do wykorzystania na Świąteczny stół 🙂
Zasady proste, więc nie zwlekajcie.
Liczę na kopalnię pomysłów!
Aby zdobyć te ceramiczne cudo STAUB…

WYSTARCZY:
Pod TYM postem:

Zaproponuj swój pomysł na przystawki  w zaprezentowanej ceramice STAUB.
Słodkie, słone, na zimno, na ciepło!
DOWOLNIE!
Podpisz się koniecznie imieniem i nazwiskiem

Jedna osoba może dodać maksymalnie 3 propozycje!

Miło mi będzie , jak polubisz nasze fanpage:

Latosiowy -dom
Staub

Miło mi będzie także,  jak udostępnisz post na:
FB/ google/twitter/ IG  i zaprosisz znajomych do zabawy!

Na Wasze propozycje czekam:
od 28 listopada do  07 grudnia godz.  24.00
Macie 10 dni!

Zwycięzcę wyłonię w ciągu 3 dni i poproszę o dane do wysyłki!

Udanej Zabawy!

Konkurs organizowany jest przez Latosiowy-dom wraz z firmą Staub  Ballarini
Biorąc udział zgadzasz się na w/w zasady.

Regulamin:
1. Facebook nie pomaga w przeprowadzaniu promocji
2. Promocja nie jest w żaden sposób sponsorowana,
popierana ani przeprowadzana przez serwis Facebook ani z nim związana.
3. Obowiązuje pełne zwolnienie serwisu Facebook z odpowiedzialności przez każdego uczestnika
4. Wysyłka na terenie Polski
5. RODO –Administratorem Twoich danych osobowych będzie Kinga Latosińska  www.latosiowydom.pl
Twoje dane nie będą nigdzie przekazywane bez Twojej zgody.
Przysyłając zdjęcia, zostawiając komentarz, zgadzasz się na ich publiczną publikację.
W przypadku zwycięstwa twoje imię i nazwisko zostanie podane publicznie

UWAGA WYNIKI!!!

Dziękuję Wam bardzo za zgłoszenia. Było pysznie, jak zawsze.
Rozpatrzyłam Wasze propozycje pod kątem tego co najchętniej zobaczyłabym w tych małych miseczkach.
Nagrodę otrzymuje Pani Aneta Majchrzak!
Gratuluję i proszę o dane do wysyłki na adres e-mail
DZIĘKUJĘ!

Print Friendly, PDF & Email
36Shares

15 Replies to “5 URODZINY BLOGA”

  1. Ja proponuję…
    wykwintne a’la MANDARYNKI 🙂
    pyszne mięsno – serowe nadzienie z czosnkową nutą, otulone marchewką 🙂
    Idealnie sprawdzą się jako przystawka, świetnie będą wyglądały na różnych imprezach i nie tylko 😉

    Potrzebujemy:

    1 pojedynczy filet z kurczaka lub wędlina z indyka
    sól, pieprz
    3 łyżki majonezu
    150 g startego sera
    5 sztuk dużych marchewek
    2 – 3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
    może być natka pietruszki zamiast czosnku niedźwiedziego

    Marchewki obrać, przełożyć w całości do garnka, dodać umyte mięsko, sól, pieprz – tak po 1/3 płaskiej łyżeczki. Zalać 1 litrem wody i gotować do miękkości. Ostudzone mięsko drobno posiekać – a jak wędlina z indyka to wystarczy tylko pokroić drobno. Ostudzone marchewki zetrzeć na tarce o małych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku – wody. Do posiekanego mięsa dodajemy sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbki czosnku, majonez, oraz czosnek niedźwiedzi lub posiekaną natkę pietruszki a także starty ser. Dokładnie mieszamy. Zwilżonymi dłońmi wodą lub olejem z marchewki robimy placuszki na środek których nakładamy kulkę z mięsnego farszu i formujemy kuleczki oblepiając dokładnie farsz marchewką.
    Do każdej mandarynki dawałam kawałek 0,5 cm łodyżki z natki pietruszki – by imitował ogonek.
    Gotowe mandarynki podgrzewamy ok.10 min.w piekarniku wcześniej nagrzanym do 200 stopni.

    mogą stanowić dodatek do obiadu lub mogą być fajna przekąską.

  2. Dla dzieci polecam…ŚWINKI
    Drożdżowe bułeczki z serem i szynką oraz ketchupem w środku.
    Dzieci będą zachwycone 😉

    Potrzebujemy:

    Ciasto:

    250 g mąki
    30 g świeżych drożdży w kostce
    150 ml ciepłej wody
    40 ml oleju
    szczypta soli

    Nadzienie:

    szynka pokrojona w kostkę
    ser żółty starty na tarce
    ketchup

    Dekoracja:

    kabanos

    Mieszamy mąkę ze szczypta soli – przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy 2 łyżki oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto – tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto na 15 min. do wyrośnięcia.
    Po 15 min. wyrastania delikatnie rozkawałkowujemy ciasto i wykrawamy krążki. Jeden na środku smarujemy ketchupem i dajemy szynki i sera. Brzegi smarujemy wodą i przykrywamy drugim krążkiem dobrze dociskając. Z ciasta wykrawamy trójkąty na uszy i mniejszy krążek na noc. Miejsca gdzie będą uszy i nos smarujemy wodą i kładziemy ciasto. W nosie dwa otworki – wgłębienia niczym nos. Oczy robimy z plasterków kabanosa.
    Gotowe świnki kładziemy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 – 20 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem – 200-220 bez termoobiegu.

    Świnki można posmarować roztrzepanym jajkiem to bardziej się zarumienią 🙂

  3. Roladki z szynki
    Serek kremowy
    Szynka parmeńska.
    Serkiem kremowym smarujemy plastry szynki ( ok. Pół cm serka ) zwijamy w rulon i kroimy na małe kawałki. Każda szyneczke z serekim nabijamy na wykalaczke .
    2. Guacamole
    1. Awokado
    1/2 czerwonej cebuli
    1 pomidor
    Sól, pieprz , sok z cytryny
    Kolendra
    Pomidora, cebulę kroimy w kosteczkę, kolendrę drobno siekamy, awokado drobniutko siekamy lub rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy .
    Krakersy serowe
    2 szklanki. Mąki
    /2 szklanki. Wody
    1/3 szklanki. Oliwy z oliwek
    Sól 1 łyżeczka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki startego parmezanu.
    Z podanych składników wyrabiamy ciasto odstawiamy na ok 45 min żeby sobie odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 10 min. Wystudzone krakersy przekładamy do miseczek o zjadamy same lub z guacamole.

  4. Majac 4 naczynia mozna zrobic 4 przystawki:
    1 kawalki piersi kurczaka w platkach kukurydzianych, piers kroimy na paski przyprawiamy ulubionymi przyprawami nastepnie zamaczamy w rozmaconym jajku i obtaczamy w rozkruszonych platkach kukurydzianych. Smazymy w glebokim tluszczu na rumiano.
    2 Skrzydelka z kurczaka z chili i miodem. Skrzydelka dzielimy na trzy czesci blotke odrzucamy pozostale czesci mieszamy z ulubionymi przyprawami smazymy na rumiano potem dodajemy szklanke wody z kostka rosolowa dusimy az woda troche odparuje potem dodajemy szklanke wody z 1 lyzeczka chili i lyzka miodu w zaleznosci od ostrosci jaka chcemy uzyskac dusimy do miekkosci
    3 sos czosnkowy pol szklanki smietany kwasnej 2 lyzki majonezu , kilka zabkow czosnku pieprz sol i gotowe
    4 mieszanka orzechow do chrupania.
    Smacznego

  5. Do jednego naczynka włożyłabym Szyszki z ryżu preparowanego
    Składniki
    80 g ryżu preparowanego
    300 g krówek (takie miękkie szybciej się rozpuszczą)
    100 g masła
    opcjonalnie łyżka gorzkiego kakao
    Wykonanie
    Rozpuść krówki razem z masłem – mieszaj, aby masa się nie przypaliła.
    Możesz dodać trochę gorzkiego kakao – wtedy szyszki nabiorę odrobinę ciemniejszego koloru.
    Dodaj ryż do masy krówkowej i wymieszaj.
    Odstaw całość do lekkiego wystudzenia.
    Jeszcze ciepłą masę dziel na mniejsze części i tocz w rękach tworząc kształt szyszki.
    Do drugiego Ciasteczka gęsie łapki
    Składniki:
    – 200 g masła
    – 200 g twarogu półtłustego w kostce
    – 2 szklanki mąki
    – 2 żółtka
    – 2 łyżki zimnej wody
    – 1/2 szklanki cukru do obtoczenia
    Masło zamrozić, zetrzeć na tarce, dodać pokruszony ser i mąkę. Dodać żółtka i wodę, zagnieść na jednolite ciasto, uformować w kulę. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
    Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.
    Cukier wsypać do miseczki i obtaczać w nim krążki ciasta, następnie składać na pól, ponownie obtoczyć, jeszcze raz na pół i jeszcze raz obtoczyć w cukrze.
    Gotowe ciastka układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C około 30 minut
    Do trzeciego Ciasteczka pieczarki
    Składniki:
    • 10 łyżek cukru pudru
    • 200 g masła
    • 2 szkl mąki ziemniaczanej
    • jajko
    • 1 szkl mąki tortowej
    • kakao
    • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
    • kilka kropli aromatu pomarańczowego
    Mąkę mieszamy z sodą. Miękką margarynę Kasię miksujemy z cukrem i jajkiem. Dodajemy mąkę z sodą i olejek. Ciasto zagniatamy i dzielimy na cztery części. Każdą rolujemy, tworząc wałek, następnie dzielimy na 16 części. Z każdej porcji formujemy kulkę. Kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem. Gwint od dekoratora do tortów lub plastikowej butelki wkładamy do kakao, a następnie wciskamy kolejno w kulki robiąc wgłębienie. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
    Do czwartego Trufle marchewkowe z bakaliami
    Składniki
    • marchewka [ok. 50 g / 1 średnia sztuka]
    • migdały [50 g]
    • siemię lniane [10 g / 2 łyżki]
    • orzechy włoskie [30 g / garść]
    • daktyle [40-50 g / 8-10 sztuk]
    • rodzynki [1 łyżka]
    • mleczna czekolada [100 g / 1 tabliczka]
    • przyprawa do piernika [1 łyżeczka]
    • cynamon [1/2 łyżeczki]
    • sól [szczypta]
    • wiórki kokosowe [3 łyżki]
    • pokruszony wafelek [2 łyżki]
    Przygotowanie
    Migdały, siemię lniane i orzechy wrzucić do blendera i zmielić.
    Daktyle zalać ciepłą wodą i zostawić na ok. 10 minut. Odlać wodę.
    Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Mąkę orzechową, daktyle i marchewkę zblendować na klejącą masę. Dodać rodzynki.
    Z powstałej masy uformować trufle, obtoczyć w wiórkach kokosowych i pokruszonym wafelku. Odstawić do lodówki żeby stężały i zajadać.

  6. Do jednego naczynka włożyłabym Wieprzowe roladki w waflu
    Składniki
    • 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    • 1 jajko +2 jajka do panierki
    • cebula
    • 2 łyżki bułki tartej + do panierki
    • sól, pieprz
    • olej do smażenia
    • 4 łyżki papryki konserwowej pokrojonej w kostkę
    • 2 suche wafle

    Z mięsa zrobić farsz jak na kotlety mielone i dodać pokrojoną paprykę, podzielić na 2 części i rozsmarować na waflu. Pokroić każdy z wafli na dziewięć części. Kiedy będą miękkie zwijamy je jak roladki. Panierujemy w jajku i w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron na oleju.
    Do drugiego tortille z serkiem to bardzo szybka i smaczna przekąska.
    Składniki:
    • 2 tortille
    • serek
    • 8 plasterków szynki
    • 6 plasterków sera żółtego
    • 2 liście sałaty lodowej
    • 8 kawałków papryki konserwowej
    • pół ogórka konserwowego
    • sól do smaku
    • natka pietruszki do dekoracji
    Tortille posmarować serkiem, położyć sałatę lodową, lekko posolić. Na nią ułożyć 4 plastry szynki, następnie 3 plastry sera i na brzegu tortilli kawałki papryki. Zwinąć w roladkę i następnie pokroić na plastry.
    Drugą tortillę posmarować serkiem, ułożyć plastry szynki i sera żółtego. Na brzegu ułożyć kawałki papryki i dwie ćwiartki ogórka. Zwinąć i również pokroić w plastry.
    Do trzeciego Nuggetsy z piersi kurczaka w piwnej panierce
    Składniki
    podwójny filet z kurczaka 1 sztuka
    mąka kukrydziana 1 szklanka
    sól, pieprz
    jajka 2 sztuki
    piwo 1/2 szklanki
    olej do smażenia
    płatki kukurydziane do panierki
    Składniki na ciasto dokładnie zmiksować. W razie potrzeby rozrzedzić piwem lub zagęścić mąką. Ciasto ma być gęstsze od naleśnikowego.
    Pierś z kurczaka pokroić w paski. Każdy z kawałków kurczaka zanurzać dokładnie w cieście, lekko odsączyć z nadmiaru ciasta i obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na oleju na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru oleju.
    Do czwartego serowe pierożki
    Ciasto: mąka 30 dkg
    margaryna 15 dkg
    jajka 2 sztuki
    ser żółty 30 dkg
    sól do smaku
    Nadzienie: ser zółty 15 dkg
    serek czosnkowy 15 dkg
    pieprz do smaku
    Zagniatamy ciasto z sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach, mąki, margaryny, jajek i soli. Wkładamy na 10 minut do lodówki.
    Ze startego sera żółtego i serka czosnkowego przygotowujemy nadzienie, które doprawiamy pieprzem.
    Ciasto rozwałkowujemy cienko i szklanką wycinamy koła. Na środku kładziemy łyżeczką nadzienie i zlepiamy jak pieroga.
    Układamy na blasze i pieczemy w 200 stopniach 15-20 minut.

  7. A mi się w takich miseczkach widzi moja ulubiona Sałatka z kurczakiem i mandarynkami, serwowana dla 4 osób.
    Składniki:
    20 dag drobnego makaronu kolanka lub innego
    70 dag fileta z kurczaka
    2-3 łyżki przyprawy curry
    1-2 łyżki oleju do podsmażenia mięsa
    2 puszki mandarynek
    1 puszka kukurydzy
    2 pory-tylko jasna część
    0,5 l dobrego gęstego majonezu
    sól,pieprz do smaku
    ROBIMY:
    Mięso z kurczaka umyć,osuszyć. Pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą curry i odrobiną soli. Usmażyć na oleju na rozgrzanej patelni mieszając. Wystudzić.
    Pory przekroić na pół. Umyć i pokroić w półplasterki. Sparzyć wrzątkiem. Dobrze osączyć na sicie .Wystudzić.
    Mandarynki i kukurydzę osączyć na sicie.
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Przelać zimną wodą. Pozostawić na sicie do osączenia.
    Wszystkie składniki sałatki połączyć z majonezem doprawić do smaku solą i pieprzem i odrobiną curry.
    Pozostawić w chłodnym miejscu aby składniki się”przegryzły „.

  8. Karnawał się zbliża więc moją kolejną propozycją która idealnie wyglądałaby w tych naczyniach są cztery lekkie dipy jogurtowe – zimne sosy do przekąsek. idealnie łączące się zarówno z grillowanymi warzywami, nachos, kawałkami kurczaka.

    1. Lekki dip pomidorowy
    Składniki:
    100 g jogurtu naturalnego typu greckiego
    10 g koncentratu pomidorowego
    ząbek czosnku
    bazylia, oregano, odrobina tymianku, sól, świeżo mielony pieprz
    Przygotowanie:
    Jogurt wymieszaj z koncentratem pomidorowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dopraw ziołami, solą i pieprzem.

    2. Lekki dip z tuńczyka
    Składniki:
    100 g jogurtu naturalnego
    puszka tuńczyka w sosie własnym 100 g
    łyżka kaparów 10 g
    mały kawałek cebuli 20 g
    łyżka dietetycznego majonezu z tego przepisu 20 g
    świeżo mielony pieprz, trochę soli
    Przygotowanie:
    Wszystkie składniki włóż do miski i zblenduj na gładką masę. Dopraw lekko solą (tuńczyk już jest słony) i pieprzem.

    3. Lekki dip czosnkowy
    Składniki:
    100 g jogurtu naturalnego typu greckiego
    ząbek czosnku
    cebula suszona, świeżo mielony pieprz kolorowy, sól morska, odrobina chili
    Przygotowanie:
    Wymieszaj jogurt z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dopraw solą, pieprzem, cebulą i chili

    4. Zdrowy dip z awokado
    Składniki:
    1 małe awokado 100 g
    100 g jogurtu naturalnego typu greckiego
    kawałek cebuli 20 g
    łyżeczka posiekanej pietruszki
    2 łyżki soku z cytryny
    sól, świeżo mielony pieprz
    Przygotowanie:
    Awokado przekrój na pół, wydrąż miąższ łyżeczką i skrop sokiem z cytryny. Dodaj jogurt i cebulę i zblenduj na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i natką pietruszki.

  9. Ja bym podała takie o to pyszności:
    jako pierwsze:
    NALEŚNIKOWE ROLLSY na szybko 🙂

    Potrzebujemy:

    1 szklanki mleka
    1 szklanki wody gazowanej
    1 duże jajko lub 2 małe
    szczypta soli
    1 cukier wanilinowy
    2 łyżki oleju
    1,5 szklanki mąki BIO z samopszy

    sos pomidorowy do posmarowania z dodatkiem czosnku i ulubionych przypraw
    szynka
    ser żółty
    sałata lodowa

    Ze składników na ciasto przygotowujemy ciasto naleśnikowe przypominające konsystencję śmietany nie za gęste i nie za rzadkie. I smażymy naleśniki. Smażymy na rozgrzanej i leciutko natłuszczonej patelni – ja smażę na naleśnikowej. Rozprowadzamy nie za dużą ilość ciasta tak by powstały cieniutkie naleśniki.

    Naleśnik smarujemy sosem, kładziemy szynkę, ser i sałatę. Zwijamy, przecinamy na mniejsze kęski i podajemy w przygotowanym naczyniu.

    jako drugie było by:
    MINI PĄCZUSIE z serków homogenizowanych 🙂

    350 g waniliowego serka homogenizowanego
    ( ja użyłam 2 x 175 g ) – o temperaturze pokojowej
    250 g mąki pszennej ( tj. 1 i 1/2 szklanki )
    parę kropel aromatu cytrynowego lub pomarańczowego
    2 średnie jajka – o temperaturze pokojowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli – dla podkreślenia słodyczy

    Do miski dajemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy je razem. Kolejno wbijamy dwa jajka o temperaturze pokojowej oraz dodajemy serki homogenizowane również o temperaturze pokojowej oraz parę kropel aromatu. Ręcznie – łyżką mieszamy dokładnie do połączenia się składników w gęsta i lepka masę – tak ma być.
    Do garnka lub do wysokiej patelni wlewamy oleju ( taką ilość by nam pączusie w nim pływały ) i rozgrzewamy.
    Łyżka o łyżkę nabieramy ciasta i formujemy niby kuleczkę o wielkości orzecha włoskiego i przekładamy do rozgrzanego oleju smażąc je na złoto – rumiany kolor. ( pączusie obracamy ale one same się nawet obracają ). Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i obficie oprószamy cukrem pudrem.
    Łyżki miałam zamoczone w oleju niby troszku mniej się kleiło ale wyszły ładne i mało poszarpane 🙂

    trzecią propozycją było by:
    Ciasteczkowo – kakaowe kuleczki z płatkami owsianymi

    Potrzebujemy:

    kostka margaryny 250 g – może być masło
    5 łyżeczek cukru – kopiastych
    1 łyżka kakao do wypieków – gorzkiego
    100 g herbatników
    5 łyżek płatków owsianych
    opak. 60 g wafelków kakaowych
    opak. 36 g korzennych herbatników z polewą kakaową
    opak. wiórków kokosowych – do obtaczania kuleczek

    Margarynę lub masło roztapiamy dodając do niej gorzkie kakao oraz cukier i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gdy się roztopi odstawiamy z ognia i dodajemy płatki owsiane oraz drobno pokruszone herbatniki i wafelki. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy by masa wystygła. Formujemy kuleczki i obtaczamy je we wiórkach kokosowych. Schładzamy ok.2 godz w lodówce.

    ostatnia propozycją były
    DIP z AVOCADO z dodatkiem selera naciowego, papryki w towarzystwie cebulki i czosnku.

    ( dla lubiących ostre smaki można dodać odrobinę sosu Tabasco )

    1 duże dojrzałe avocado
    1/3 czerwonej papryki
    2-3 ząbki czosnku
    1 łodyga selera naciowego
    1/2 średniej cebuli
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól, pieprz

    ewentualnie parę kropel sosu Tabasco

    Avocado obieramy i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy soku z cytryny i mieszamy dokładnie – zapobiegnie to ciemnieniu avocado. Paprykę, seler naciowy, cebulę kroimy w drobną kostkę a czosnek w bardzo drobniutką. Wszystkie składniki dokładnie mieszany i doprawiamy sola i pieprzem – ewentualnie sosem Tabasco dla podkręcenia smaku 😉

  10. Moja pierwsza propozycja to cocktail di gamberi. Idealnie nadaje się jako przystawka nałożona w miseczkach STAUB. Porcja na 4 osoby. Opakowanie Gamberi czyli krewetki mrożone(ja używam mrożone) przelewamy wodą i rozmrażamy.Przygotowujemy wodę z sokiem z cytryny i soli(na smak). Gotujemy i wrzucamy krewetki.Po upływie 10 min wyciagamy i przekładamy szybko do wody z lodem. Sałatę lodową (połowę) tniemy w cienkie paski, wykładamy do miseczek ceramicznych STAUB i polewamy połową sosu:proporcje 1 łyżka keczupu i 2 majonezu-na porcje 4 osób trzeba przynajmniej 6 majonezu i 3 keczupu. Układamy krewetki na sałacie polanej sosem i wylewamy resztę sosu po krewetkach.

  11. Moja pierwsza propozycja na przystawkę w tym ślicznym zestawie Staub to Pudding z awokado, szpinakiem, jarmużem, granatem i nasionami chia.

    Składniki:
    400 ml jogurtu naturalnego
    1 dojrzałe awokado
    garść listków jarmużu
    garść listków świeżego szpinaku
    4 łyżki nasion chia
    granat
    sól morska i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
    sok z cytryny

    Do blendera dodać jogurt, obrane i pozbawione pestki awokado, umyte i osuszone listki jarmużu i szpinaku, sok z cytryny i nasiona chia. Całość zmiksować. Doprawić do smaku solą morską oraz świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Przelać do naczyń Staub, udekorować wyłuskanymi ziarenkami granatu.

    Aneta Majchrzak

  12. Moja druga propozycja to wyborna, niebanalna w smaku sałatka z rukolą, kozim serem, burakiem, kukurydzą, daktylami, doprawiona malinowo-miodowym vinaigrette. Śnieżnobiały kozi ser z mocną czerwienią pieczonego buraka i żółciutką kukurydzą to mariaż idealny nie tylko kolorystycznie. Słodka nuta daktyli i miodu oraz aromat malin czynią tą sałatkę plejadą smaków.
    Składniki:
    200 g rukoli
    150 g koziego sera
    4 małe buraki
    8 daktyli
    1 puszka kukurydzy

    Malinowo – miodowy dressing:
    5 łyżek oleju lnianego
    1 ząbek czosnku
    1,5 łyżki octu malinowego
    2 łyżeczki miodu
    sól morska
    pieprz
    Rukolę umyć i odsączyć. Każdego buraka owinąć w folię aluminiową, włożyć do naczynia do pieczenia i umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 C. Piec 40 minut. Buraki powinny być miękkie, ale chrupiące. Ostudzić, obrać i pokroić na szóstki. Pokroić pozostałe składniki: ser kozi na plastry, daktyle na połówki. Kukurydzę z puszki odsączyć z zalewy. Przygotować sos: w miseczce ubić trzepaczką olej lniany z octem malinowym, miodem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Doprawić solą i pieprzem. W naczyniach Staub rozłożyć rukolę, ułożyć buraki, ser, posypać daktylami i kukurydzą. Polać dressingiem.

    Aneta Majchrzak

  13. Moja ostatnia propozycja to Subtelne połączenie krewetki i polskich warzyw z parmezanowymi waflami, lekko orientalnie przyprawione.
    Składniki:
    100 g parmezanu
    1 marchew
    1 mały seler
    1/4 kalafiora
    sól morska
    pieprz kolorowy
    curry – do smaku
    pieprz czerwony
    2-3 łyżki oliwy
    po 5 krewetek na osobę – surowe do obsmażenia lub obgotowania

    Parmezan zetrzeć na drobnej tarce. Patelnię rozgrzać, nałożyć parmezan w takiej ilości, aby otrzymać koło o średnicy około 7 cm. Rozpuścić i przyrumienić, ściągnąć z patelni i przełożyć na papier do pieczenia do ostygnięcia. Marchew i seler obrać, pokroić w grubszą julienne. Kalafiora podzielić na małe różyczki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać warzywa i smażyć kilka minut. Doprawić do smaku solą morska, kolorowym pieprzem i delikatnie curry. Dodać czerwony pieprz i całość delikatnie
    wymieszać. Surową krewetkę obsmażyć lub obgotować (wedle uznania). W naczyniu Staub ułożyć warzywa w curry i krewetki. Na wierzchu położyć płatek smażonego parmezanu i krewetkę.

    Aneta Majchrzak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *