3 Bit bardziej czekoladowe czyli słodycz bez pieczenia

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

To ciasto zna już chyba każdy. Gdy po raz kolejny przewinął mi się wyrwany z gazety kolorowy obrazek postanowiłam w końcu zrobić, zmieniłam tylko zwykły kajmak na czekoladowy i dałam więcej czekolady na wierzch.
Ajjjjj, jaka zguba! To pyszne ciacho obłędnie pieści podniebienie.
Musicie spróbować.

Co nam trzeba?
-8 opakowań herbatników po 100 g -musimy mieć około 75 herbatników. Opakowanie 100 g ma 10 sztuk
-1 puszka masy krówkowej Helio o smaku czekoladowym
-2 budynie waniliowe bez cukru
-600 ml mleka
-500 ml śmietany 30%
-200 g masła
-2-3 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Kamis
-2 śmietan-fix
-tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady

Robimy!
Masę krówkową  zanurzamy w ciepłej wodzie (nie otwartą puszkę ! ) masa nam lepiej będzie się rozprowadzać.

Masa budyniowa:
Z mleka odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w niej budynie.
Pozostałe mleko zagotowujemy z dwoma  łyżkami cukru z prawdziwą wanilią.
Masę budyniową wlewamy na gotujące mleko i energicznie mieszamy.
Gdy zgęstnieje odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Następnie masło miksujemy, aż będzie puszyste i zaczynamy dodawać do niego budyń-łyżka za łyżką do wyczerpania masy budyniowej. Miksujemy na gładką masę.

Masa śmietanowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan-fix.
Czekoladę schładzamy w lodówce.

Ciasto:
Potrzebna nam duża blacha prostokątna ok 24/25 x 35/36
Wyścielamy ją folią spożywczą-przeźroczystą.
Układamy na dnie warstwę ciastek.
Wylewamy na nie masę krówkową i rozprowadzamy na całości.
Najlepiej masę wykładać w kilku punktach-łatwiej wtedy rozprowadzić bez przesuwania ciastek.
ZdjęcieZdjęcie

Na masę krówkową układamy kolejną warstwę herbatników i na nią wylewamy masę budyniową.
ZdjęcieZdjęcie
Następnie układamy ostatnią już warstwę ciastek i na nią rozprowadzamy masę śmietanową.
ZdjęcieZdjęcie
Całość pokrywamy gęsto tarkowaną czekoladą – u mnie mleczna.
Wstawiamy do lodówki i schładzamy kilka godzin.
Przed podaniem najlepiej wyjąć 15 minut wcześniej z lodówki.



 

Print Friendly, PDF & Email
7Shares

6 odpowiedzi do “3 Bit bardziej czekoladowe czyli słodycz bez pieczenia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *